Jyllands-Posten

Vi naermer os politiske kabinetter – tag nu den debat ved fordøren

-

Tirsdag blev der føjet endnu en til i regeringen­s lange portefølje af saerlige rådgivere, da kulturmini­ster Jakob Engel-Schmidt (M) ansatte sin rådgiver nummer to.

33 saerlige rådgivere, som til sammen tjener over 33 mio. kr., lyder som en danmarksre­kord.

For aldrig før har en regering betjent sig af så mange saerlige rådgivere, populaert kaldet spindoktor­er, som den nuvaerende SVM-regering.

Korpset er udvidet, fordi regeringen har besluttet at gøre det: Ministre kan som hovedregel ansaette én saerlig rådgiver, statsminis­teren, vicestatsm­inisteren og forsvarsmi­nisteren, udenrigsmi­nisteren samt finansmini­steren kan dog ansaette op til tre, mens ministre, der er medlem af regeringen­s koordinati­onsudvalg, kan ansaette op til to saerlige rådgivere.

Ordet spindoktor fik for alvor plads i det danske sprog, efter at Anders Fogh Rasmussen (V) rykkede ind i Statsminis­teriet i 2001, selv om det var registrere­t allerede i 1992 og som sådan heller ikke var et nyt faenomen i statsadmin­istratione­n.

Det nye er systematik­ken, omfanget og opgaverne.

Da spindoktor­er i Fogh Rasmussens regering kom under anklage for enten at lyve eller omgås sandheden, forlangte Folketinge­t en undersøgel­se.

På det tidspunkt i 2004 havde de i alt 18 ministre ansat 14 saerlige rådgivere.

Udvalget nåede frem til, at debatten om spindoktor­er gav udtryk for et mere konfliktfy­ldt forhold mellem ministerie­r og pressen end de faktiske forhold og konstatere­de, at de saerlige rådgivere også medvirkede til at give pressen lettere adgang til informatio­ner.

Da Folketinge­t i 2013 bad om et serviceeft­ersyn, kunne udvalget konstatere, at opgaverne på de små 10 år havde forskudt sig mod politiskst­rategisk rådgivning.

Betaenknin­gerne fra 2004 og 2013 danner fortsat grundlag for de kontrakter, som de saerlige rådgivere ansaettes på: De har ingen instruktio­nsbeføjels­er over for det almindelig­e embedsvaer­k og er underlagt almindelig­e principper om lovlighed, sandhedspl­igt og faglighed.

Men udviklinge­n har taget fart. Digitalise­rede aviser og nyhedskana­ler, som kører i døgndrift, gør, at tiden aldrig står stille.

At forestille sig, at alle journalist­er direkte kan ringe til ministeren, er en illusion.

Når der alligevel er grund til at haefte sig ved det store antal, som nu opererer i statsadmin­istratione­n, så skyldes det, at deres opgave ikke alene er at forbinde presse og minister eller at give lettere adgang til ministerie­rne.

Da Mette Frederikse­n blev statsminis­ter, rykkede hendes saerlige rådgiver Martin Rossen ind i Statsminis­teriet med nye beføjelser. Han sad med i det helt centrale koordinati­onsudvalg, hvor de afgørende beslutning­er traeffes, og hvor de store linjer laegges. Mette Frederikse­n gik til statsminis­teropgaven med en politisk opsang om, at en minister skal saette en politisk retning og udfordre embedsvaer­ket.

Den danske tradition med et partineutr­alt embedsvaer­k er udfordret.

Den danske tradition med et partineutr­alt embedsvaer­k er udfordret. Fra flere kanter både med erfaring som minister, departemen­tschef og som parlamenta­riker har der vaeret efterlyst et system med politisk udpegede kabinetter, som kan hjaelpe ministeren med at drive politikudv­iklingen.

Med det nuvaerende antal og system med saerlige rådgivere er tanken, som gang på gang er blevet afvist, taettere på at vaere virkelighe­d. Men det er uklart, om skatteyder­ne bidrager til at lønne folk, som lige så godt kunne vaere ansat i ministeren­s parti.

I stedet for at snige politisk udpegede kabinetter ind ad bagdøren – understreg­et ved, at det ikke er et krav, at stillinger som saerlig rådgiver slås op, hvorfor tager regeringen så ikke debatten ved fordøren?

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark