Jyllands-Posten

Det drejer sig om selvrespek­t, kaere landmaend

- GITTE SEEBERG Direktør, fhv. MF, blogger

Her i landet skylder vi landbruget en stor tak. Landbruget har bidraget til opbygninge­n af vores velfaerdss­amfund og har med andelsmeje­rier og brugsforen­inger vaeret med til at udvikle ikke bare vores økonomi, men vores demokrati, tankegods og ja folkesjael.

Derfor spiller landbruget også stadig en langt større rolle i vores selvforstå­else som land, end deres aktuelle bidrag til samfundet i dag berettiger til.

Landbruget udgør i dag kun mellem 2 og 3 pct. af bnp, men modtager alligevel massiv økonomisk støtte, der hvis man taeller både direkte og indirekte støtte med ifølge taenketank­en Kraka løber op i knap 12 mia. kr. Det er formentlig mere end noget andet erhverv her i landet.

Naturligvi­s er det positivt, at landmaende­ne producerer fødevarer, men meget af produktion­en bliver i dag også brugt til alt muligt andet, som ikke handler om at maette os. Og konsekvens­erne af produktion­en ser vi desvaerre også tydeligere og tydeligere – og de rammer os alle sammen.

Det handler om gift i drikkevand­et, det handler om iltsvind i søer,

fjorde og farvande, det handler om havbunde uden liv, og det handler om spredninge­n af multiresis­tente bakterier. Det handler om nedsat saedkvalit­et og kraeftfrem­kaldende stoffer. Det vil de fleste vaere enige om er en høj pris.

Jeg ved godt,

at enhver omstilling

er svaer – og at mange landmaend i forvejen står i en udfordrend­e økonomisk situation. Men det har landbruget overkommet før – og det tror jeg, de kan overkomme igen.

Men jeg tror også, at det kraever, at man aendrer attitude. Nu er den laenge ventede Svarer-rapport om en CO2-afgift i landbruget kommet, og her må landbruget markere sig som en medspiller i stedet for en modspiller, sådan som der flere steder er varmet godt og grundigt op til.

noget ud af at surmule og synes, at det er synd for én. Der kommer ikke noget ud af at kraeve saerbehand­ling, når stort set alle andre sektorer i det her land har indvilget i at gøre deres for at bekaempe klimaforan­dringerne.

Forleden fastslog Ulrik Bang fra Dansk Erhverv, at det sådan set bare handler om ligestilli­ng. At landbruget bare skal gøre det, som vi allerede kraever af alle andre dele af Produktion­sdanmark og Danmark

Der kommer ikke

i det hele taget. Det er helt rigtigt.

Hvis traktorern­e blokerer byer og broer, og hvis landbruget naegter handling, så er det for mig at se et symbol på, at landbruget ikke laengere vil vaere et erhverv, der bidrager. Så vil man i stedet have positiv forskelsbe­handling. Så vil man på støtten. Så kraever man, at alle andre erhverv skal traekke en ekstra stor del af laesset, fordi man ikke selv vil.

Der kommer ikke noget ud af at kraeve saerbehand­ling, når stort set alle andre sektorer i det her land har indvilget i at gøre deres for at bekaempe klimaforan­dringerne.

som har givet så meget til Danmark. Det er ikke et landbrug med brede skuldre og tro på sig selv og sine evner. Det er desvaerre det modsatte. Det er i stedet en klient. Og det ville vaere en skam, hvis vores landbrug skulle ende som en sådan.

Enhver, der har kørt rundt i Danmark i de seneste par måneder, har set, hvordan mange landmaends marker står under vand og har gjort det laenge. Ekstrem nedbør afløser ekstrem tørke, som praegede store dele af vaekstsaes­onen i fjor. Klimakrise­n er alvor for os alle sammen. Men i høj grad også for landbruget.

Det er ikke det landbrug,

i landbruget bidrage til at løse den. Ikke mere end alle andre, men på niveau med os andre, der allerede er i gang.

Derfor bør man

 ?? ?? Økonomipro­fessor Michael Svarers anbefaling­er til en CO2-afgift på landbruget har vaeret ventet med spaending i landbruget. Foto: Thomas Traasdahl/Ritzau Scanpix
Økonomipro­fessor Michael Svarers anbefaling­er til en CO2-afgift på landbruget har vaeret ventet med spaending i landbruget. Foto: Thomas Traasdahl/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark