Jyllands-Posten

Der kommer en bulldozer hen over vores ejendom om lidt

- ANN BAK MIDDELBOE Gymnasiela­erer, Frøstrup

renovere vores hus, som er placeret taet på havet og klitheder og midt i skoven ved Hjardemål Klit mod nordvest på kanten af kongeriget.

Vi ønskede i forbindels­e med ombygninge­n at øge bredden på vores stråtaekte hus fra fem til syv meter. Når man har stråtag, skal haeldninge­n på taget vaere mindst 45 grader, og derfor ville en ombygning betyde, at vores hus ville blive en meter højere.

I 2009 skulle vi

Grundet vores ejendoms placering i saerfredet området og på § 3-jord er det med ombygning og potentiel påvirkning af og indvirknin­g på naturen ikke noget, man bare gør, og derfor skulle Naturfredn­ingsnaevne­t hidkaldes. Naturfredn­ingsnaevne­t stillede med en hel delegation, som skulle besigtige ”skaden” på naturen, og på dette grundlag fik vi et afslag på vores ombygnings­planer.

Vurderinge­n var, at det ville skaemme i et § 3-naturområd­e. På Miljøstyre­lsens hjemmeside­r kan man om § 3-beskyttede naturtyper laese: »Mange naturområd­er er forsvundet fra landskabet og med dem også levesteder­ne for mange vilde dyr og planer. For at bremse denne udvikling er bestemte naturtyper beskyttet gennem naturbesky­ttelseslov­ens § 3.«

at staten skal sørge for at passe på vores alle

Jeg har stor respekt for,

sammens natur, men det er, som om natur og mennesker er fuldstaend­ig ligegyldig­e, hvis vindmøllei­ndustrien (Green Power Denmark) efterspørg­er noget – så tilsidesae­ttes alle miljøregle­r, love og principper om ejendomsre­ttens ukraenkeli­ghed.

Hvis planen om udvidelsen af testcenter for store vindmøller i Østerild bliver en realitet, vil DTU og vindmøllei­ndustrien i løbet af de kommende to år bulldoze vores lille skovejendo­m på § 3-jord, herefter planere klitareale­r og lave et betonfunda­ment på en hektar. Så skal der anlaegges en firesporet vej og rejses en mølle, der er 100 gange så høj som vores hus!

statsminis­ter Mette Frederikse­ns åbningstal­e i Folketinge­t første tirsdag i oktober, hvor hun lagde op til, at flagermuse­n må vige for møllerne. Men kan prisen for Vandkantsd­anmark og indgrebet i naturen ikke blive for høj?

Ved etablering af testcenter­et i 2010 og udvidelsen i 2017 var diskursen fra politisk hold, at testcentre­t var en gevinst for lokalområd­et i form af »noget smukt at se på«, lokale arbejdspla­dser og naturgenop­retning (det kan i den grad diskuteres, om løfterne er overholdt). Den diskurs, som Morten Dahlin valgte i forbindels­e med borgermøde i multicentr­et i Østerild i starten af februar, var da også en helt anden.

Nu var ”vores” område bare det mindst ringe sted at placere de store møller. Det er imidlertid meget

Jeg hørte godt

svaert at se, på hvilket grundlag denne konklusion er blevet draget. Der har ikke vaeret en proces, hvor man har lavet en grundig komparativ undersøgel­se af naturmaess­ige og menneskeli­ge konsekvens­er ved at placere industri i et unikt naturområd­e, hvor der er brug for hver eneste indbygger for at holde liv i et lokalsamfu­nd – her udgør de 200 personer, som skal eksproprie­res, en stor procentdel, og det får fundamenta­l betydning for såvel skoler, foreningsl­iv som det lokale erhvervsli­v.

at man kan vaere dette bekendt, hverken over for den fredede natur eller os, som bare gerne vil bo og opholde os her i den uspolerede natur mod nordvest på kanten af kongeriget, hvor der, så laenge det varer, er »… spaetter, vilde orkidéer og forglemmig­ej. Højmoser og heder. Det kribler og krabler og blomstrer og gror.« (Citat Mette Frederikse­n, Folketinge­ts åbning 2021).

Jeg synes ikke,

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark