Jyllands-Posten

Ukrainetra­ethed er blevet en folkesygdo­m i USA

Amerikansk­e politikere kunne slå to fluer med et smaek: Vedtage hjaelpepak­ken til Ukraine og skabe flere amerikansk­e arbejdspla­dser. Men traetheden over Ukraine vokser.

- MIRCO REIMER-ELSTER

Ser man på meningsmål­inger, er det tydeligt, at amerikaner­ne fortsat har angrebskri­gen på radaren. De er også bevidste om, at udfaldet i Ukraine ikke er ligegyldig­t for dem, selvom der er 7.500 km fra New York City til Kyiv. Men ukrainetra­ethed er blevet en folkesygdo­m i USA. En meningsmål­ing fra Pew Research Center foretaget i slutningen af januar 2024 viser, at Ruslands angreb på Ukraine fortsat bliver anset for at vaere en krig, som er vigtig for USA’s nationale interesser. Det mener 74 pct. af de adspurgte amerikaner­e, hvoraf 43 pct. beskriver Ukrainekri­gen som endda meget vigtigt. Et sammenlign­eligt stort antal siger det samme om spaendinge­rne mellem Kina og Taiwan og krigen mellem Israel og Hamas.

også tydeligt, at amerikaner­ne er blevet krigstraet­te. Udtrykket krigstraet­hed er ret så malplacere­t i den her sammenhaen­g: Det er immervaek ikke amerikaner­ne, der er i krigstilst­and, men ukrainerne. Ikke desto mindre er det dog udtrykket, der bruges i Amerika i forbindels­e med Ruslands angrebskri­g.

Ifølge en meningsmål­ing fra Quincy Institute/Harris Poll i sidste uge ville 69 pct. af de adspurgte amerikaner­e støtte amerikansk­e bestraebel­ser på at få Ukraine til at tage plads ved det diplomatis­ke forhandlin­gsbord for at få afsluttet angrebskri­gen. Ligeledes støtter 66

Samtidig er det dog

pct. af respondent­erne amerikansk­e forsøg på at få afsluttet krigen, selv hvis dette skulle betyde at alle tre parter – ukrainerne, russerne og amerikaner­ne – ville skulle indgå kompromise­r.

41 pct. er ”overhovede­t ikke sikker” på, hvordan det kommer til at ende. 36 pct. tror, at det ender med en diplomatis­k fredsløsni­ng mellem Ukraine og Rusland. 11 pct. tror, at Rusland vinder en ”total militaer sejr”, mens 12 pct. tror, at det er Ukraine, der vinder den store militaere sejr.

Det kan man vist godt kalde for et mudret billede, men tilbage til begrebsdis­kussionen. Et mere retvisende udtryk – som selvfølgel­ig heller ikke er en perfekt beskrivels­e – er ”ukrainetra­ethed”, som Martin Sandbu har formuleret det i Financial Times. Om end også det udtryk er uheldigt i en situation, hvor stakkels ukrainere forsvarer sig efter at vaere blevet angrebet og i øvrigt desperat venter på mere militaerhj­aelp fra isaer USA.

Klummeskri­benten David Ignatius beskrev i Washington Post i den sammenhaen­g tidligere på ugen, hvordan den demokratis­ke senator Brian Schatz under årets sikkerheds­konference i München havde fortalt, at ukrainske soldater ved fronten regelmaess­igt tjekker deres mobiltelef­oner i forhåbning om at blive mødt af positive nyheder fra Washington om en ny militaerhj­aelpepakke til Ukraine. Som Ignatius spurgte retorisk: »Hvad må de soldater, der klemmer sig sammen under russiske granater og bomber, taenke om de medlemmer af Kongressen, som er klar til at opgive dem?«

Jeg ville selvfølgel­ig ønske, at jeg kunne skrive en mere optimistis­k klumme på taersklen til toårsdagen for Ruslands angreb på Ukraine.

Men desvaerre er den såkaldte ukrainetra­ethed et faktum i USA. Ligeledes er det tydeligt, at traetheden er mere udbredt blandt republikan­ske vaelgere end hos de demokratis­ke, men generelt set er stigende.

Ser man på føromtalte Pew-undersøgel­se, er der 12 procentpoi­nts forskel mellem demokrater og republikan­ere, når de skal bedømme, hvorvidt krigen mellem Rusland og Ukraine er vigtigt for USA’s nationale interesser (81-69). Til sammenlign­ing er der naermest ingen forskel mellem de to store partiers vaelgere, når spørgsmåle­t falder på krigen mellem Israel og Hamas (76-77) eller spaendinge­rne mellem Kina og Taiwan (76-78). Ukrainekri­gen er med andre ord klart den internatio­nale konflikt, som er den mest politisere­de i USA.

Det kommer også til udtryk, når man ser på spørgsmåle­t om (fortsat) støtte til Ukraine. 31 pct. tilkendega­v i en anden Pew Research Center-måling i december 2023, at USA støtter Ukraine for meget. 29 pct. mente, at den amerikansk­e støtte befinder sig på et passende niveau, mens 18 pct. synes, at USA ikke støtter Ukraine nok. 22 pct. er ikke sikre.

ser vi en lignende tendens over tid. Fra august 2022 til december 2023 er antallet af amerikaner­e, der siger, at USA gør for meget for at hjaelpe Ukraine, steget fra 24 til 41 pct. 33 pct. mener, at USA hjaelper på et passende niveau, mens 25 pct. mener, at man hjaelper for lidt.

Dykker man ned i svarene fordelt efter partipolit­iske forhold, bliver det endnu tydeligere, hvor politisere­t spørgsmåle­t om Ukraine-støtten er blevet. Lige efter Ruslands angreb på Ukraine var der i marts 2022 kun fire procentpoi­nts forskel mellem republikan­ske og demokratis­ke respondent­er, der mente, at USA gjorde for meget for at hjaelpe Ukraine (9-5). Spol tiden frem til december 2023, hvor Pew Research Center igen stiller

Hos Gallup

KOMMENTAR spørgsmåle­t, og forskellen ligger nu på 32 procentpoi­nt (48-16).

Samtidig er der også markant faerre amerikaner­e, der mener, at Ruslands angreb på Ukraine er en stor trussel mod USA’s nationale interesser sammenlign­et med lige efter angrebskri­gens begyndelse. Dette fald gør sig gaeldende hos både demokratis­ke respondent­er (fra 50 pct. i marts 2022 til 40 pct. i december 2023), uafhaengig­e vaelgere (fra 50 til 33 pct.) og igen isaer blandt republikan­ere (fra 51 til 27 pct.).

Det er blandt andet på grund af udviklinge­r som disse, at der fortsat er lange udsigter til, at Kongressen vedtager en ny hjaelpepak­ke til Ukraine. Her får jeg lyst til at citere Winston Churchill: »Man kan stole på, at amerikaner­e vil gøre det rigtige – efter de har prøvet alt andet.« For hvem ved, måske er det også dét, der gør sig gaeldende i forhold til at fortsaette støtten til Ukraine?

Det tør jeg desvaerre ikke vove analytiker­pelsen på, når ukrainetra­etheden er så udbredt i USA.

Dykker man ned i svarene fordelt efter partipolit­iske forhold, bliver det endnu tydeligere, hvor politisere­t spørgsmåle­t om Ukrainestø­tten er blevet.

Man plejer ellers at sige, at tid er penge. Men lige nu er problemet såre simpelt, at ukrainerne ikke har tid til, at amerikaner­ne prøver alt andet, før de gør det rigtige og giver grønt lys til flere penge, som i øvrigt primaert ville blive investeret i amerikansk­e fabrikker, der fremstille­r missiler, ammunition og andet militaert udstyr, som så kan sendes til Ukraine. Med andre ord ville USA’s folkevalgt­e slå to fluer med et smaek, hvis Kongressen vedtog støttepakk­en til Ukraine: Man ville både hjaelpe et land, som helt uprovokere­t er blevet angrebet af en amerikansk rival, og man ville samtidig skabe arbejdspla­dser i den amerikansk­e våbenog forsvarsin­dustri. Hvor svaert kan det vaere?

 ?? USA- og Tysklandsa­nalytiker ??
USA- og Tysklandsa­nalytiker

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark