Jyllands-Posten

Denne gang bliver von der Leyen på jorden

- LYKKE FRIIS

overrasken­de nyhed i denne uge var meldingen om, at Ursula von der Leyen går efter fem år mere som kommission­sformand. Timingen skyldes uden tvivl, at der midt i ugen var deadline for, at kandidater kunne melde sig som spidskandi­dat for Europas konservati­ve (EPP).

Timingen var ikke desto mindre velanbragt: Donald Trumps budskab om, at europaeern­e ikke kan regne med Nato, Aleksej Nalvanyjs død og ukrainerne­s tilbagetra­ekning fra Avdijvka få dage før toårsdagen for Vladimir Putins invasion. Med det bagtaeppe kunne von der Leyen praesenter­e sig selv om den rutinerede kandidat, der i den grad er brug for i en turbulent verden. Dette er ikke tiden for at skifte ud på 13. sal i kommission­ens hovedkvart­er, Berlaymont, hvor kommission­sformanden holder til!

Den dramatiske geopolitis­ke situation gør, at von Leyen 2.0 vil vaere ganske anderledes end 1.0-udgaven. Hvor hun i 2019 slog sig op som klimaforka­emper, ja hun betegnede sin »grønne pagt« som »Europas månelandin­gsøjeblik«, bliver hun denne gang på jorden. »Verden er fuldstaend­ig forskellig fra 2019,« lød det fra tyskeren i mandags, der dermed gav sig selv et nyt projekt, nemlig at holde isaer Putin stangen. Og ikke nok med det: Denne gang gaelder det om at beskytte EU mod de ydre og interne kraefter, der vil splitte EU – »uanset om det er Vladimir Putin,

Marine Le Pen eller Gert Wilders«. Selvom hun ikke naevnte Trump, kan man nok også saette ham på listen.

at von der Leyen med denne tilgang vil have gode chancer for at blive genvalgt. Langt de fleste stats- og regeringsc­hefer vil foretraekk­e kontinuite­ten; også fordi hun i de forgangne fem år har vist sig som en habil ”krise-formand”, der først skulle håndtere corona-krisen efterfulgt af Putins invasion. Det giver også point på kontoen hos hendes partifaell­er, at hun har lovet en bedre balancen mellem hensynet til Europas konkurrenc­eevne og klimaet. Dertil

Alt tyder på,

Direktør for Taenketank­en Europa kommer, at hun med en mere hård migrations­politik har udviklet et taet forhold til Italiens Giorgia Meloni.

Hvis tyskeren skulle komme i problemer, er det derfor i Europa-Parlamente­t. Kommission­sformanden skal nemlig ikke kun opnå støtte blandt stats- og regeringsc­heferne, men også i et nyvalgt Europa-Parlament. Ganske vist tyder alt på, at de konservati­ve igen bliver den største gruppe. Lige så klart er det imidlertid, at højrefløje­n med bl.a. partier som Ungarns Viktor Orbáns Fidesz kommer til at gå frem. Hermed vil man uden tvivl opleve en von der Leyen, der i den kommende tid vil traede varsomt for også at sikre sig opbakning fra den socialdemo­kratiske, grønne og liberale gruppe.

Med den konservati­ve von der Leyen stort set på plads vil spekulatio­nerne om de øvrige poster i toppostkab­alen tage fart. Som altid er der mange hensyn, som skal tilgodeses: geografi, størrelse, politisk farve og køn. I mange lande vil spekulatio­nerne kunne laegge sig som en dyne over indenrigsp­olitikken. Bare tag situatione­n i Estland, hvor statsminis­ter Kaja Kallas tippes som mulig ny EU-udenrigsmi­nister.

hvor Mette Frederikse­ns exit kan vende op og ned på dansk politik. Når alt kommer til alt, virker det i hvert fald sandsynlig­t, at Europas socialdemo­krater vil kunne saette sig på posten som formand for Det Europaeisk­e Råd.

Men, men … vanen tro ender der alligevel med at blive udpeget i hvert fald en kandidat, som ingen havde på listen. Spørg bare von der Leyen, der for fem år siden gjorde sig absolut ingen tanker om at indtage kontoret på toppen af Berlaymont.

Og ja, tag Danmark,

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark