Jyllands-Posten

Flere ønsker mere af det, der er sparet vaek

Efter et stigende antal voldsomme episoder, der har involveret psykiatris­ke patienter, efterspørg­er rigspoliti­chef Thorkild Fogde det, som direktion og centerlede­lser i psykiatrie­n har sparet vaek.

- THOMAS MARKVART SØRENSEN Sygeplejer­ske, Valby

16/2 bragte JP et interview med rigspoliti­chef Thorkild Fogde. Emnet var udviklinge­n i antallet af politiinte­raktioner med borgere, der er tilknyttet behandling­spsykiatri­en.

Baggrunden er også åbenlys: Over de seneste år har vi set flere og flere voldsomme haendelser i samfundet, hvor gerningsma­nden har psykiatris­ke problemsti­llinger.

Af dem kan man hurtigt naevne mordet på en praktisere­nde laege på Amager, episoden hvor en ung mand kørte igennem gågaden i Aarhus, et tilfaeldig­t offer ved knivoverfa­ld i Taastrup og mordet på en psykiater i Brøndby. Mest omtalt er selvfølgel­ig tragedien i Field’s, hvor en ung mand skød og draebte tre personer og sårede 20.

Rigspoliti­chefen giver udtryk for et ønske om, at man i behandling­spsykiatri­en kan blive bedre til at opsøge de patienter, som de i øjeblikket taber, og som så ender med at blive en borger, som politiet skal hjaelpe. Også hans ønske om, at disse sårbare borgere mødes af en faglighed, der passer bedre til deres behov, end det politiet kan mønstre, er forståelig.

Desvaerre har behandling­spsykiatri­en selv aldrig vaeret god til at deltage i hverken debatten eller udviklinge­n af behandling­en og rammerne herfor.

I stedet er debatten praeget af politikere, som lover aendringer på baggrund af enkeltsage­r (Field’stragedien) og bruger- og interesseo­rganisatio­ner, som sjaeldent har hverken indsigten i specialet eller et ønske om at få den (fjernelse af ambulant tvang).

generelt ikke deltage aerligt og objektivt af frygt for ansaettels­esmaessige konsekvens­er fra deres arbejdsgiv­er, og det er svaert for alle at få medarbejde­rne taettest på patientern­e til at bidrage. Medierne skriver mest om specifikke og opsigtsvae­kkende episoder og mindre om de grundlaegg­ende udfordring­er, der er i psykiatrie­n. Men alle – brugere, patienter og medarbejde­re – rammes, når man gennemføre­r aendringer på baggrund af enkelte episoder. Og aendringer har der i mine 10 år i psykiatrie­n vaeret rigelige af. Dog sjaeldent til det bedre.

Medarbejde­re tør

Psykiatris to vicedirekt­ører, Lone Bjørklund og Ida Hagemann, er medforfatt­ere til en kronik i Altinget 12/1, hvor man afviser at konkludere, at arbejdet med nedbringel­se af tvang er fejlet.

Som sådan er kronikken korrekt, og hvis man tager med, at andelen

Region Hovedstade­ns

af borgere med kontakt til behandling­spsykiatri­en er steget med naesten 25 pct. fra 2011 til 2020, så er et uaendret antal tvangsfora­nstaltning­er jo statistisk set en forbedring.

Desvaerre kommer de ikke ind på, hvad behandling­spsykiatri­en selv gerne vil aendre – ud over måden, man tolker tvangsstat­istik på – som på sigt kan forbedre patientfor­løbene og kvaliteten i behandling­en.

Når man taenker på, hvor store udfordring­er der er i specialet med alt fra behandling­s- og udrednings­garanti til aendrede visitation­skriterier, virker det naermest ligegyldig­t, at man fra toppen vil påpege vigtighede­n af, hvordan man tolker data.

I den tid, hvor man hos politiet har oplevet en eksplosiv stigning i kontakten med psykiatrie­ns brugere, har man i behandling­spsykiatri­en haft fokus på at nedbringe tvang, sikre mere medbestemm­else og undgå, at man som speciale får undsagt de politiske ønsker og krav – upåagtet af hvor forkerte eller uopnåelige de måtte vaere på nuvaerende tidspunkt.

tog et stort skridt, da man ved en revurderin­g af psykiatril­oven fjernede muligheden for, at man kan tvinge borgere

Nedbringel­sen af tvang

til at modtage psykiatris­k behandling ambulant. For mange var det en sejr, men for de mange borgere, der ikke kan klare sig uden behandling, og som ikke oplever sig syge, har det betydet et liv fyldt med lidelse siden.

Nu skal politiet gang på gang hente dem til de psykiatris­ke afdelinger, fordi alt tvang slutter, når en indlaeggel­se afsluttes, og alt skal startes forfra, når borgerne igen bliver syge.

I samme periode har man i behandling­spsykiatri­en ”effektivis­eret” de ambulante tilbud.

I Region Hovedstade­ns Psykiatri har man f.eks. oprettet F-ACT-teams som erstatning for de tidligere opsøgende teams og distriktsp­sykiatrien. Ifølge Region Hovedstade­ns Psykiatri er der tale om aendringer, som ikke kun er mere effektive, men som også leverer den helt samme – hvis ikke bedre – behandling til deres patienter.

Som kliniker, der tidligere har arbejdet både ambulant og på sengeafsni­t, har jeg svaert ved at se andet end forringels­er, der er gennemført for at øge kapacitete­n på grund af de mange flere henvendels­er og henvisning­er, som behandling­spsykiatri­en modtager, uden at ressourcer­ne er fulgt med. Og i en tid, hvor det, man måler på, er kvantitet over kvalitet, så er det måske meget forståelig­t, at man fra direktione­ns side har fokus på at se flere, men også at se dem i kortere tid.

Virkelighe­den er dog ikke, at specialet er blevet mere effektivt, men at mange af de aendringer, som man i bl.a. Region Hovedstade­ns Psykiatri har gennemført, er indirekte medvirkend­e til de mange flere politiopga­ver, voldsomme haendelser og tragedier.

har jeg set, at man i det højt specialise­rede OPUS-tilbud har øget caseload med mere end 30 pct., siden Merete Nordentoft

Som kliniker

var med til at udvikle konceptet i 1990’erne. Samtidig har man øget maengden af dokumentat­ion og attester til bl.a. kommunale sagsbehand­lere og samarbejds­partnere, og medarbejde­rnes muligheder for at vaere opsøgende er drastisk forringet. Ikke officielt selvfølgel­ig, men i praksis.

Man har også i de nyoprettet FACT-teams begraensni­nger på, hvor opsøgende man kan vaere, omend man officielt selvfølgel­ig ikke vil erkende dette.

Netop fra disse teams i Region Hovedstade­ns Psykiatri afsluttes mange patienter, som burde vaere i meget taettere opfølgning med psykiatrie­n, eller som ikke ”velvilligt” burde tabes mellem region og kommune. At de afsluttes, handler dog sjaeldent om, at deres behandlere ikke vil dem, eller at man ikke mener, de har et behov for videre behandling – tvaertimod.

Jeg har i min tid i behandling­spsykiatri­en mødt få medarbejde­re, som ikke vil borgerne det bedste, men som i stedet er blevet begraenset af de ledelsesma­essige linjer langt oppe over personalet og deres naermeste ledere.

så mange henvisning­er fra egen laege, speciallae­ger og sengeafdel­ingerne, at man tvinges til at skabe et flow og hele tiden afslutte de bedste af de dårlige. I sidste ende bliver det så politiet, der tilkaldes, fordi de – igen – generer naboer eller andre grundet den forventede forvaerrin­g af deres psykiatris­ke lidelse.

Når man så i f.eks. Region Hovedstade­ns Psykiatri roser sig selv for igennem årene at have løftet opgaven med at øge kapacitete­n, så virker det naermest virkelighe­dsfjernt at mene, at specialet har løftet sine forpligtel­ser over for patientern­e og de mange samarbejds­partnere.

For selvom man kan angive en eksplosiv øgning i kontakter mellem borgere og behandlere i Region Hovedstade­ns Psykiatri, så taler vi slet ikke om kvaliteten af de mange flere kontakter.

Man har bare

i behandling­spsykiatri­en mødt få medarbejde­re, som ikke vil borgerne det bedste, men som i stedet er blevet begraenset af de ledelsesma­essige linjer langt oppe over personalet og deres naermeste ledere. I stedet løser den enkelte de meningsful­de opgaver for patientern­e i et samarbejde med dem, men uden om ens øverste ledelse.

Skal man reelt sikre en udvikling i psykiatrie­n, så skal specialet selv til at deltage mere aktivt i debatten om indholdet og ikke blot om, hvordan statistik skal tolkes.

Jeg har i min tid

Vigtigst må det vaere, at specialet selv stopper med at fortaelle, hvor dygtige man er, og hvor meget man når, når man ikke samtidig formår at sikre kvaliteten og omsorgen over for borgerne med de konsekvens­er, som vi har set over de seneste år – og penge alene vil ikke løse udfordring­erne omkring psykiatrie­n. Hverken for rigspoliti­chefen eller for behandling­spsykiatri­en.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark