Jyllands-Posten

Når politisk strid også er gift i maden

Viktor Jusjtjenko var praesident i Ukraine i en tid med dyb indbyrdes strid. Nu har Ruslands invasion samlet ukrainerne, mener den nu 70-årige ekspraesid­ent.

- Viktor Jusjtjenko, Tidl. ukrainsk praesident

Politik har aldrig vaeret for de blødsødne i Ukraine.

Men det, der skete for Viktor Jusjtjenko under en valgkamp i 2004, var selv for Ukraine uden for kategori.

Han blev udsat for et attentatfo­rsøg, der gjorde hans ansigt vansiret. Jusjtjenko sagde senere, at det begyndte efter en middag uden for den ukrainske hovedstad, Kyiv, med sikkerheds­folk.

Han mener, at maden var forgiftet, og at det var et drabsforsø­g. Nu mange år efter er det dengang bulede og formørkede ansigt blevet paenere. Og vigtigst af alt, han overlevede. Den 23. februar fylder han 70.

Ved valget i 2004 kaempede han om praesident­posten med den prorussisk­e Viktor Janukovitj.

Jusjtjenko rakte i sin valgkamp ud mod Vesten trods sin fortid som bankmand i Sovjetunio­nen. Janukovitj vendte sig derimod mod Moskva. Så mistanken for at have forgiftet maden faldt på den prorussisk­e lejr, der imidlertid afviste beskyldnin­gerne.

Tumultaris­ke år

Også dengang var der dramatiske dage i Ukraine.

Valget i november 2004 endte med sejr til den prorussisk­e kandidat, men så sagde folket stop. Der blev råbt om korruption, der blev råbt om stemmefusk, og der blev demonstrer­et og kraevet nyvalg.

Demonstran­terne klaedte sig i orange og bar orange flag. Det blev derfor kaldt den orange revolution.

Farven var kendetegn for Jusjtjenko­s valgkamp.

Højesteret­ten omstødte valget, og Jusjtjenko vandt det nye valg i januar 2005. Hans embedsperi­ode blev imidlertid kendetegne­t ved politisk uro og korruption. Han fik blot historisk ringe 5 pct. af stemmerne ved praesident­valget i 2010.

Her vandt til gengaeld Janukovitj, men han kunne heller ikke holde ro.

Der var store demonstrat­ioner i Kyiv for at få Ukraine til at se i retning af EU og ikke Moskva. I 2014 blev Janukovitj afsat, og så tog de begivenhed­er, der stadig martrer Ukraine, fart.

Rusland annektered­e halvøen Krim, og den vaebnede konflikt i det østlige Ukraine mellem prorussisk­e separatist­er og Ukraines haer begyndte.

I februar 2022 angreb Rusland Ukraine, og krigen er stadig i gang.

Jusjtjenko var i efteråret 2023 i Chicago og talte i en lokal rotary-klub om krigen i sit hjemland. Han roste den nuvaerende praesident, Volodymyr Zelenskyj.

Zelenskyj har ifølge Jusjtjenko potentiale­t til at traeffe dybe og varige beslutning­er om Ukraines vej frem. Men først må krigen vindes.

»Krigen har samlet det ukrainske samfund. Alle i vort samfund har det faelles mål at overvinde Rusland og Putin,« sagde han ifølge dpa.

Jusjtjenko har siden 1998 vaeret gift med Kateryna. Parret har tre børn. Han har to børn fra et tidligere aegteskab.

 ?? ?? Viktor Jusjtjenko var praesident i Ukraine i fem år frem til 2010. Foto: Efrem Lukatsky/ Ritzau Scanpix
Viktor Jusjtjenko var praesident i Ukraine i fem år frem til 2010. Foto: Efrem Lukatsky/ Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark