Jyllands-Posten

Flere butikker i detailhand­len regner med at saenke priserne

Dykker man ned i nye tal fra Danmarks Statistik, peger de på, at der er yderligere prisfald på vej til de danske forbrugere.

- ALEXANDER BITSCH alexander.bitsch@finans.dk

Presset på danskernes pengepunge har siden sensommere­n vaeret aftagende, når der er blevet fyldt fødevarer i indkøbskur­ven i det lokale supermarke­d.

Og i den kommende tid kan danskerne meget vel pille lidt flere varer ned fra hylderne uden at skulle have flere penge op af lommen. Nye tal fra Danmarks Statistik peger nemlig i retning af, at priserne på fødevarer vil fortsaette ned i den kommende tid.

Flere butikker, som beskaeftig­er sig med fødevarer, regner nemlig med at saenke priserne i løbet af de kommende tre måneder. Hvor andelen af butikker, som ventede lavere fødevarepr­iser, i januar lå på 55 pct., steg andelen i februar til 56 pct. Det er det højeste niveau siden oktober 2023, hvor andelen nåede op på 58 pct.

»Det er naturligvi­s en rigtig god nyhed, der viser, at de danske forbrugere fortsat kan

forvente prisfald på en lang raekke varer. Der er saerligt udsigt til et fortsat prisfald på fødevarer, men også andre varer som møbler og elektronik viser tegn på prisfald i øjeblikket,« skriver Tore Stramer, der er cheføkonom i Dansk Erhverv, i en kommentar.

Tallene fra Danmarks Statistik giver ikke nogen indikation i retning af, hvor meget butikkerne regner med at saette priserne ned.

»Men vi forventer overordnet

et forsat prisfald på saerligt fødevarer i den kommende tid på ca. 3 til 5 pct. i år,« lyder det fra Tore Stramer.

Faldet siden sommeren

I dag er fødevarepr­iserne 20 pct. højere end for to år siden, lyder det fra Arbejderne­s Landsbank, som samtidig påpeger, at fødevarepr­iserne siden sommeren 2023 er faldet med lidt over 3 pct.

»De lavere priser på fødevarer kan blandt andet skyldes, at de globale fødevarepr­iser

er faldet med mere end 25 pct. siden toppen for snart to år siden. I tillaeg er omkostning­spresset for fødevarevi­rksomheder­ne også aftaget en smule,« skriver Brian Friis Helmer, der er privatøkon­om i Arbejderne­s Landsbank, i en kommentar.

Tallene, som viser butikkerne­s forventnin­ger til prisudvikl­ingen, er blevet offentligg­jort i forlaengel­se af den såkaldte erhvervsti­llid. Den måler populaert sagt humøret i erhvervsli­vet, og den faldt fra et niveau på 101,3 i januar til 100,3 i februar. Et niveau på 100 svarer til det historiske gennemsnit.

»Optimismen i erhvervsli­vet har taget et tilbagesla­g og bevaeger sig tilbage mod det mere pessimisti­ske niveau, hvor den har befundet sig i en laengere periode. Efter en opmuntrend­e stigning i januar er dette en skuffende, men nok forventet udvikling,« lyder det i en skriftlig kommentar fra Morten Granzau, vicedirekt­ør i Dansk Industri.

 ?? ?? Et tal fra Danmarks Statistik peger i retning af lavere priser på fødevarer. Foto: Stine Schjøtler
Et tal fra Danmarks Statistik peger i retning af lavere priser på fødevarer. Foto: Stine Schjøtler

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark