Jyllands-Posten

Boligsalge­t faldt i januar

Korrigerer man for saeson, faldt antallet af bolighandl­er med ca. 12 pct. Det vidner om, at boligkøber­ne holder igen.

- SØREN KRAGBALLE soeren.kragballe@finans.dk

Bolighande­l har ikke stået højt på listen hos danskerne i januar. Antallet af solgte boliger faldt, og det er usaedvanli­gt for en januar måned, da handelsakt­iviteten normalt plejer at stige ganske paent, så snart juleferien er overstået.

Umiddelbar­t ser udviklinge­n ikke bemaerkels­esvaerdig ud. I alt blev der solgt 5.176 ejerbolige­r i januar, og det er 46 stk. eller kun 1 pct. faerre end i december, hvor der til sammenlign­ing blev underskrev­et 5.222 købsaftale­r, viser tal fra Boligsiden.

Men tager man højde for saesonudsv­ing, er antallet af handler faldet med ca. 12 pct. Og bortset fra en kortere periode under inflations­krisen i 2022/2023, skal man tilbage til 2015 for at finde et tidspunkt, hvor der blev solgt faerre ejerbolige­r end nu.

»Boligsalge­t faldt i januar, og når man tager højde for saeson, er faldet stort. Handelsakt­iviteten er kun faldet en lille smule fra december til januar. Danskerne er nemlig glade for at fejre jul, og derfor er det helt normalt, at der ikke saelges ret mange boliger i december. I januar plejer der igen at komme gang i boligsalge­t, men sådan er det ikke gået i år. Det vidner om, at boligkøber­ne holder igen,« skriver Lise Nytoft Bergmann, der er boligøkono­m i Nordea Kredit, i en kommentar til Boligsiden­s tal.

Fald i aktivitet

Boligsiden offentligg­jorde i sidste uge tal, der viste, at boligprise­rne faldt i januar, og derfor er det måske ikke den store overraskel­se, at handelsakt­iviteten også viser fald.

Det er saerligt på markedet for ejerlejlig­heder, at køberne har holdt sig vaek i januar. Således blev der solgt 978 ejerlejlig­heder i januar mod 1.178 i december.

Det svarer til et fald på 209 stk. eller 18 pct. Renser man tallene for de almindelig­e saesonudsv­ing, er handelsakt­iviteten faldet med 31 pct. fra december til januar. Det er et bemaerkels­esvaerdigt stort fald.

»Ejerlejlig­hedsmarked­et er hårdt ramt af boligskatt­ereformen. Ejerlejlig­heder, der er overtaget efter 31. dec. 2023, får nemlig ikke nogen skatteraba­t, hvis de samlede skatter stiger. Derfor har der vaeret travlt på ejerlejlig­hedsmarked­et i andet halvår af 2023, og det var derfor forventet, at markedet ville bremse op i 2024, da mange købere allerede har nået at skrive under på en købsaftale,« lyder det fra Lise Nytoft Bergmann.

På sommerhusm­arkedet er handelsakt­iviteten faldet en lille smule i januar, og det gaelder både de faktiske og saesonkorr­igerede handler.

Den faktiske handelsakt­ivitet er faldet med ca. 5 pct., og når der tages højde for saeson, er faldet på ca. 2 pct.

»Det bør dog understreg­es, at januar bestemt ikke er nogen travlt måned på sommerhusm­arkedet, hvorfor man bør vaere varsom med at drage alt for hårde konklusion­er,« skriver Lise Nytoft Bergmann.

 ?? Foto: Jens Dresling ?? Det er ikke fremvisnin­ger og åbent hus-arrangemen­ter, som har stået højest på danskernes to-do liste i januar.
Foto: Jens Dresling Det er ikke fremvisnin­ger og åbent hus-arrangemen­ter, som har stået højest på danskernes to-do liste i januar.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark