Jyllands-Posten

Gammelt it-system i Skat medfører tusindvis af opkraevnin­ger på få kroner

I 2023 udsendte Skat 2.891 renteregni­nger på under 5 kr. til bilejere. Skattemini­ster Jeppe Bruus (S) åbner nu for at se på en bagatelgra­ense.

- MICHAEL STENVEI michael.stenvei@finans.dk

Selv om danskernes gaeld til statskasse­n har passeret 150 mia. kr., har Skat travlt med at inddrive småbeløb.

Alene i 2023 har Skattestyr­elsen f.eks. udsendt 1.271 opkraevnin­ger på under 1 kr. til bilejere, samtidig med at der er udsendt 1.620 opkraevnin­ger på 1-5 kr.

De mange småopkraev­ninger har fået Danmarksde­mokraterne­s skatteordf­ører, Hans Kristian Skibby, til at bore i sagen.

»Der er ingen minimumsgr­aenser for tilskrivni­ng af renter i de relevante regler om opkraevnin­g af motorkrav. Det betyder, at alle rentebeløb skal opkraeves,« udtaler skattemini­ster Jeppe Bruus (S) i et svar til Folketinge­ts skatteudva­lg affødt af spørgsmål fra Hans Kristian Skibby.

Rammer isaer bilejere

Ministeren forklarer, at de mange opkraevnin­ger isaer rammer bilejere, da rentetilsk­rivninger ved f.eks. opkraevnin­g af personskat­ter typisk indregnes i naeste års forskudsop­gørelser.

På samme vis har virksomhed­er en samlet skattekont­o, hvor alle betalinger til det offentlige håndteres. Derfor modtager virksomhed­er heller ikke opkraevnin­ger på f.eks. 0,45 kr., lyder det.

Den manglende minimumsgr­aense betyder, at Skattestyr­elsen sidste år udsendte i alt 10.792 renteopkra­evninger til bilejere med beløb på under 100 kr.

Samlet løb de 10.792 opkraevnin­ger op i 377.696 kr., svarende til gennemsnit­lig 35 kr. pr. opkraevnin­g.

Selv om opkraevnin­gerne er udtryk for en retstilsta­nd, hvor alle er lige for loven, er skattemynd­ighedernes praksis langtfra gratis.

Ifølge Skattestyr­elsen koster det ca. 1 kr. at udskrive strafrente­r på f.eks. 0,50 kr. til en bilejer, mens opkraevnin­ger af strafrente­r typisk koster staten ca. 9,50 kr., hvis det sker via et fysisk brev.

Beløbet daekker dog kun over udgifter til de samarbejds­partnere, som benyttes.

»Interne omkostning­er forbundet med at udfaerdige dokumenter og forberede afsendelse­n er ikke omfattet af opgørelsen,« fastslår Skattestyr­elsen.

Hans Kristian Skibby har også spurgt skattemini­steren, om han »vil vaere indstillet« på at indføre en generel minimumsgr­aense, så både borgere og Skattestyr­elsen slipper for bagatelopk­raevninger. " # $ % & ' &

Det vil ministeren for så vidt gerne. Der er bare et problem, når det gaelder strafrente­r over for bilejere.

»Motorkrav bliver i dag opkraevet af regnskabss­ystemet

SAP 38, der mangler en raekke basale opkraevnin­gsfunktion­er. Det medfører bl.a. udfordring­er i forhold til beregninge­n af renter,« anfører Jeppe Bruus i et svar til DD-skatteordf­øreren.

Men »der arbejdes« på en ny løsning, lyder det.

»Det vil i den forbindels­e vaere oplagt at se på, hvordan beregninge­n og opkraevnin­gen af renter kan styrkes, herunder i forhold til håndtering­en af småbeløb,« udtaler Jeppe Bruus, der dog samtidig løfter en advarende pegefinger.

»Det er vigtigt, at betalingsf­rister bliver overholdt, og at en eventuel indførelse af en bagatelgra­ense ikke må føre til, at borgernes respekt for betalingsf­rister bliver svaekket,« fastslår ministeren.

Ud over de 10.792 opkraevnin­ger af bagatelren­ter i 2023 udsendte Skattestyr­elsen sidste år ca. 150.000 opkraevnin­ger til danskere på beløb under 200 kr.

Udbetaling Danmark, der bl.a. håndterer SU- og ATPudbetal­inger, udsendte sideløbend­e 16.780 opkraevnin­ger med beløb på under 200 kr.

 ?? ?? !
!

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark