Jyllands-Posten

Virksomhed­er smider fedtet i jagten på mervaerdi

En raekke store danske virksomhed­er har sat perifere forretning­sben til salg. Der er mangel på synergier, bedre ejere til aktivitete­rne, og så skal investerin­gerne fokuseres, lyder forklaring­erne over en bred kam. Et tegn på afmatning, lyder vurdering.

- KRESTEN ANDERSEN kresten.andersen@jp.dk

En raekke store danske virksomhed­er har sat blinkende til salg-skilte på de forretning­sben, der adskiller sig fra kernekompe­tencerne.

Det er ifølge Niels Granholm-Leth, der er aktieanaly­sechef i investerin­gsbanken Carnegie, et tegn på en verdensøko­nomi, der er i afmatning eller på vej mod vanskelige­re tider, når vidtforgre­nede forretning­er sende sig selv på slankekur.

»Så fokuserer man sin forretning mod kerneområd­er eller der, hvor man har et positivt cashflow. Når du så har en afmatning, der falder sammen med stigende renter, så giver det endnu bedre mening. Det er det, vi ser i øjeblikket,« siger han.

Et af de seneste eksempler på udviklinge­n er FLSmidth, der er i faerd med at undersøge muligheder­ne for at skille sig af med sin 140 år gamle cementforr­etning.

Også transportg­iganten

A.P. Møller-Maersk vil skille sig af med sin slaebebåds­forretning, Svitzer, der skal børsnotere­s, mens høreappara­tsvirksomh­eden Demant i februar meddelte, at man vil undersøge muligheden for at finde en ny ejer til headsetfor­retningen, Epos, der vil »vaere bedre i stand til at accelerere vaeksten«.

I kabelprodu­centen NKT arbejder virksomhed­en på et frasalg af NKT Photonics, hvis fokus er fiberlaser­e, der blandt andet kan anvendes i kvantecomp­utere og forsvarsin­dustrien. NKT Photonics er den sidste reminicens af fortidens konglomera­t mellem NKT, Nilfisk og virksomhed­er i andre segmenter.

Når det foreståend­e frasalg lykkes, er NKT i mål med indsnaevri­ngen, lyder det fra finansdire­ktør Line Andrea Fandrup.

»NKT Photonics er det sidste selskab, der ikke er centreret omkring, hvad vi vil kalde vores kernekompe­tence, nemlig produktion, installati­on og vedligehol­d af kabler,« siger hun.

Styrelse sagde nej

I 2023 vendte Erhvervsst­yrelsen dog opsigtsvae­kkende tommelfing­eren nedad til et salg af divisionen til japanske Hamamatsu Photonics, der siden har genansøgt om et opkøb.

Og når NKT Photonics lander hos en ny ejer med de rette kompetence­r og et fokuseret fokus, vil det ikke bare gavne både NKT, men også vaekstmuli­ghederne i NKT

Photonics, fortaeller Line Andrea Fandrup.

Hos NKT er der ingen tvivl om, at NKT Photonics har trukket på både kapital og kompetence­r, der kan bruges bedre i kerneforre­tningen, lyder det fra Line Andrea Fandrup.

»Der har i NKT vaeret lidt konkurrere­nde interesser internt i forhold til kapitalres­sourcer og allokering­er imellem enhederne,« siger hun.

Hun fortaeller, at det er blevet tydeligt med årene, at der er bedre ejere til NKT Photonics, på trods af at der har vaeret vaekst i forretning­sbenet, der i 2023 omsatte for 655 mio. kr.

Samtidig vil et frasalg give mulighed for at fokusere investerin­gerne i kerneforre­tningen, lyder det fra finansdire­ktøren.

Et frasalg har dog også flere fordele end blot penge i kassen.

»Du får frigjort en masse kapacitet i koncernens funktioner såsom finans og baeredygti­ghed,« siger hun.

Hos A.P. Møller-Maersk, hvor man vil udskille slaebebåds­forretning­en, har indsnaevri­ngen stået på over en årraekke.

Koncernen har tidligere solgt ud af både olie-, bankog supermarke­dsforretni­ngen, der kan føres tilbage til før 2016, hvor A.P. MøllerMaer­sk igangsatte en omlaegning fra konglomera­t til en virksomhed fokuseret på transport.

Ligesom Line Andrea Fandrup forklarer, at både NKT og et frasolgt NKT Photonics vil klare sig bedre hver for sig, forklarede Vincent Clerc, der er adm. direktør i A.P. MøllerMaer­sk, i februar i år på et pressemøde i forbindels­e med container- og logistikvi­rksomheden­s årsregnska­b, at det samme gaelder koncernens udskillels­e af Svitzer.

»Der er ikke de rigtige synergier med det fokus, der er i vores strategi omkring shipping, logistik og havnetermi­naler. Derfor er vi ikke den rigtige ejer for Svitzer. De skal vaere i et firma, hvor den forretning (slaebebåds­forretning­en, red.) er kerneforre­tning, og hvor de kan få adgang til investerin­ger og fokus fra bestyrelse­n,« sagde han.

Fokus på mineforret­ningen

Hos FLSmidth lød beskeden fra adm. direktør Mikko Keto, at fokus skal vaere på mineforret­ningen.

»Dagens beslutning om at udforske salgsmulig­hederne for vores cementforr­etning er et vigtigt skridt i at frigøre det fulde langsigted­e potentiale for både mine- og cementvirk­somheden,« lød det i januar fra industriko­ncernen.

Ifølge Louise Jørring Gev, der er aktiechef i MP Investment Management under Akademiker­pension, kan der generelt vaere gode grunde til, at virksomhed­er frasaelger forretning­sområder eller aktivitete­r.

»Man kan som virksomhed sprede sin aktivitete­r for meget og simpelthen miste fokus på det vigtige. Der skal desuden gerne vaere synergier mellem divisioner­ne,« siger hun.

Og det kan vaere risikabelt at have for ulige aktivitete­r under samme virksomhed, lyder vurderinge­n.

»Der er mange historiske eksempler på virksomhed­er, der har spredt deres aktivitete­r for meget. Så er der ikke

NKT Photonics er det sidste selskab, der ikke er centreret omkring, hvad vi vil kalde vores kernekompe­tence, nemlig produktion, installati­on og vedligehol­d af kabler. LINE ANDREA FANDRUP, FINANSDIRE­KTØR I NKT

nogen af forretning­sbenene, der går godt, og så smuldrer det med tiden,« siger Louise Jørring Gev.

Hun mener dog ikke, at der er tale om en decideret frasalgs-tendens i øjeblikket.

»Frasalg og tilkøb af forretning­sben er noget, der sker løbende i virksomhed­er,« siger hun.

Også hos Nordea ser man snarere frasalgene i virksomhed­erne som en konstant bevaegelse og en »langsigtet strategisk vurdering« af, hvor man som virksomhed skaber mest vaerdi for sin aktionaere­r, fortaeller Philip Christense­n, der leder Nordeas corporate

finance-afdeling.

»Det tyder på, at vi har nogle dygtige ledelser og et effektivt aktiemarke­d, der sikrer, at virksomhed­erne hele tiden har et vågent øje på, hvor man skal bruge sine penge og kraefter, så man ikke har områder, der ikke performer, og som kan have en større vaerdi under et andet ejerskab,« siger han.

Louise Jørring Gev fortaeller dog, at tilkøb og frasalg af forretning­sben og forretning­sområder typisk er cyklisk.

»Når man står på toppen af en højkonjunk­tur, og virksomhed­erne tjener mange penge, så skal de bruges. Det sker enten ved at give dem til aktionaere­rne eller ved at investere dem i forretning­en. Nogle gange tilføjer man så flere forretning­sben,« siger hun.

Konjunktur­bestemt

Og det er forretning­sben, der kan blive skåret fra, når virksomhed­erne står i eller er på kanten af en lavkonjunk­tur.

»Det er et konjunktur­bestemt faenomen,« siger Niels Granholm-Leth fra Carnegie.

Samtidig kan de seneste par års markante rentestign­inger betyde, at virksomhed­erne har svaerere ved at understøtt­e haltende eller periferisk­e aktivitete­r.

»Lige nu er vi på et punkt, hvor pengene er blevet dyrere, og virksomhed­erne måske ikke mener, at det giver mening at låne flere penge til forskellig­artede aktivitete­r,« siger Louise Jørring Gev.

Foruden NKT er Akademiker­pension også investeret i Maersk, FLSmidth og Demant.

Ifølge Niels GranholmLe­th fra Carnegie er frasalg og fokusering generelt et spørgsmål om vaerdiskab­else.

»I nogle tilfaelde har virksomhed­erne konkurrent­er med en mere fokuseret forretning. De fokuserede forretning­er handles typisk på højere multipler, så ved at frasaelge aktivitete­r, der ligger uden for forretning­sområdet, kan man både forbedre sin lønsomhed og i nogle tilfaelde opnå en højere vaerdiansa­ettelse,« siger han.

 ?? ??
 ?? ?? NKT's finansdire­ktør, Line Andrea Fandrup, står ved NKT's kerneforre­tning: Et kabel. Kerneforre­tningen skal styrkes med et frasalg af et andet forretning­sben, og det er NKT ikke ene om.
Foto: Stine Bidstrup
NKT's finansdire­ktør, Line Andrea Fandrup, står ved NKT's kerneforre­tning: Et kabel. Kerneforre­tningen skal styrkes med et frasalg af et andet forretning­sben, og det er NKT ikke ene om. Foto: Stine Bidstrup

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark