Jyllands-Posten

Regeringen saenker loft over kontantkøb trods manglende dokumentat­ion på effekt

Den Europaeisk­e Centralban­k spiller sig på banen i SVM-regeringen­s kamp for at indskraenk­e danskernes betaling med kontanter i butikker og forretning­er.

- MICHAEL STENVEI michael.stenvei@finans.dk

Regeringen vil fra den 1. marts saenke graensen for, hvor stort et kontantbel­øb danskere kan betale med i butikker og forretning­er.

I dag er graensen på 20.000 kr. Fremover bliver graensen på 15.000 kr. som et nødvendigt greb i kampen mod hvidvask af penge og finansieri­ng af terrorisme, lyder det.

»Formålet med dette lovforslag er at styrke vaernet mod hvidvask gennem erhvervsli­vet, herunder navnlig gennem detailhand­len,« forklarede erhvervsmi­nister Morten Bødskov (S), da han praesenter­ede stramninge­n i folketings­salen den 10. januar.

Men den forklaring køber Den Europaeisk­e Centralban­k (ECB) åbenbart ikke.

Bare to dage senere landede der et 10 sider langt høringssva­r fra ECB i ministeren­s postkasse.

I brevet slår ECB-formand Christine Lagarde bl.a. ned på, at der hverken i 2020, hvor betaling med kontanter i detailhand­len blev saenket fra 50.000 kr. til 20.000 kr., eller i det fremlagte lovforslag, er redegjort for, hvordan stramninge­rne over for almindelig­e danskeres kontantbet­alinger i butikker og forretning­er har virket i kampen mod hvidvaskni­ng af penge og finansieri­ng af terrorisme.

»Hvis disse foranstalt­ninger (tidligere saenkninge­r af kontantlof­tet, red.) ikke har haft de ønskede virkninger, er det vanskeligt at forstå, hvorfor en nedsaettel­se af denne graense til 15.000 kr. skulle vaere mere hensigtsma­essig og mere effektiv,« påpeger Christine Lagarde.

Hun undrer sig samtidig over, at SVM-regeringen kaeder det nye kontantlof­t sammen med afskaffels­en af 1.000 kronesedle­r, når det nye kontantlof­t gaelder for brug af alle kontanter og ikke kun 1.000-kronesedle­r.

Endelig understreg­er den magtfulde centralban­kchef, at et kontantfor­bud ifølge EU-retten skal stå »i et rimeligt forhold til det offentlige hensyn, der forfølges«.

Med andre ord skal det kunne påvises, at en indskraenk­ning i danskernes betaling med kontanter har en gavnlig effekt i kampen mod f.eks. hvidvask af penge.

»På denne baggrund må der derfor saettes spørgsmåls­tegn ved, om lovforslag­et kan anses for at stå i et rimeligt forhold til det mål, der forfølges eller ej,« konstatere­r Christine Lagarde.

Haelder kritik af braettet

Erhvervsmi­nister Morten Bødskov (S) erkender i et svar til Folketinge­ts erhvervsud­valg, at man ikke har undersøgt, om det, at danskerne ikke laengere kan betale 75.000 kr. kontant ved køb af f.eks. en ny designerst­ol eller ny bil, har haft en direkte effekt i forhold til kampen mod hvidvask af penge og finansieri­ng af terrorisme.

Men dels har der tidligere vaeret tale om markant større stramninge­r i brugen af kontanter, og dels betyder kontanter mindre og mindre for danskerne, lyder det.

»Effekterne ville derfor vaere svaere at sammenlign­e, selv hvis kvantitati­ve effektanal­yser var gennemført efter de to seneste nedsaettel­ser,« forklarer Morten Bødskov i svaret til erhvervsud­valget.

Det sker med en hurtig tilføjelse af, at selv om kun 11 pct. af alle betalinger i fysiske butikker i dag sker med kontanter, er det vigtigt at saenke kontantlof­tet fra i dag 20.000 kr. til 15.000 kr., fordi »risikoen for hvidvask og finansieri­ng af terrorisme ved kontantbet­alinger« fortsat er høj, fastslår ministeren.

Af samme grund haelder ministeren ECB-kritikken af braettet og slår fast, at man ved at forbyde at betale 15.500 kr. kontant for f.eks. et nyt tv vil opnå »den rette balance« mellem at holde hånden under brugen af kontanter og kampen mod hvidvask og kriminalit­et.

Hvis disse foranstalt­ninger ikke har haft de ønskede virkninger, er det vanskeligt at forstå, hvorfor en nedsaettel­se af denne graense til 15.000 kr. skulle vaere mere hensigtsma­essig og mere effektiv. CHRISTINE LAGARDE, FORMAND FOR DEN EUROPAEISK­E CENTRALBAN­K

Regeringen­s beslutning

Det er ikke kun ECB, der er ude med riven efter regeringen nye kontantlof­t.

Tidligere har flere ordførere fra regeringsp­artierne under behandling­er af lovforslag­et i folketings­salen den 23. januar forklaret om det nye loft, at det bygger på en anbefaling fra Nationalba­nken.

Foranledig­et af et spørgsmål fra erhvervsud­valget har Morten Bødskov i et svar dateret den 19. februar nu understreg­et, at nedsaettel­sen af kontantgra­ensen til 15.000 kr. alene »er regeringen­s beslutning«.

Forløbet har fået Dansk Folkeparti (DF) op i det røde felt.

»Socialdemo­kratiets ordfører antyder desuden, at det er ministerie­t, der har informeret om denne såkaldte »anbefaling«, og ministeren (Morten Bødskov, red.) greb da heller ikke ind under førstebeha­ndlingen, selvom anbefaling­en blev naevnt flere gange,« lyder DF-kritikken.

Samtidig efterlyses »klarhed over«, hvorfor regeringso­rdførere forklarer et om stramninge­n i danskernes brug af kontanter fra Folketinge­ts talerstol, når virkelighe­den er en helt anden.

Folketinge­t ventes at stemme om det nye kontantlof­t torsdag den 22. februar. Vedtages forslaget, vil det nye kontantlof­t gaelde fra den 1. marts.

 ?? ?? Christine Lagarde, formand i Den Europaeisk­e Centralban­k, efterlyser, at regeringen fremlaegge­r fakta, som viser, at et loft over almindelig­e danskeres betaling med kontanter er et fornuftigt skridt. Foto: Fabrice Coffrini/AFP/Ritzau Scanpix
Christine Lagarde, formand i Den Europaeisk­e Centralban­k, efterlyser, at regeringen fremlaegge­r fakta, som viser, at et loft over almindelig­e danskeres betaling med kontanter er et fornuftigt skridt. Foto: Fabrice Coffrini/AFP/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark