Jyllands-Posten

Putins gaskrise øgede fokus på grøn omstilling

To år efter Europa blev kastet ud i en historisk gaskrise, kan selskaber ånde lettet op. Der er dog alternativ­e energifors­yninger på plads, hvis noget lignende skulle ske igen, og de største selskaber har fremrykket deres grønne planer.

- VICTOR EMIL KRISTENSEN vek@finans.dk

Ruslands invasion af Ukraine i 2022 var en brat opvågning for en lang raekke danske virksomhed­er, som risikerede at få lukket deres gasforsyni­ng.

På davaerende tidspunkt var prisen på naturgas i gang med en historisk himmelflug­t, men endnu mere alvorligt var det, at praesident Vladimir Putin kunne vaelge at slukke for gassen til EU. Hvis det skete, ville en lang raekke selskaber få lukket for energifors­yningen for at sikre tilstraekk­elig energi til de danske husholdnin­ger.

Billig russisk naturgas var en drøm, som danske virksomhed­er pludselig blev flået ud af.

»Det var jo helt nyt, at der kunne blive lukket for energien,« siger adm. direktør i konsulenth­uset Viegand Maagøe A/S, Søren Eriksen.

»Laeren for de fleste virksomhed­er er, at man har faestnet lidt for meget lid til billig naturgas.«

I alt 47 selskaber stod på en liste med lokationer, som i tilfaelde af energimang­el ville få lukket forsyninge­n.

De sorte alternativ­er

Viegand Maagøe hjaelper selskaber med grøn omstilling af deres produktion, og her er konklusion­en, at truslen om fra den ene dag til den anden at få lukket energifors­yningen fik de danske selskaber til at sørge for alternativ­er, der som oftest udledte markant mere CO2.

De fleste selskaber gik over til olie. Det gaelder eksempelvi­s bryggeriet Royal Unibrew, hvis CO2-udledning per hektoliter brygget øl ifølge selskabets årsrapport derfor blev mere end fordoblet i 2022 fra 1,8 kg til 4,5 kg, mens den totale CO2-belastning fra bryggeriet­s produktion midlertidi­gt steg med 13 pct. som resultat af skiftet til olie.

»Som følge af energikris­en og den usikre leveringss­ituation for naturgas skiftede vi midlertidi­gt til olie på bryggerier­ne i Faxe og Odense. Vi er nu tilbage på naturgas,« skriver Royal Unibrews CSRdirektø­r, Henriette Øllgaard, i en mail.

Samme toner lyder fra Arla, som ligeledes risikerede at få lukket forsyninge­n.

»Vi er nu tilbage som tidligere år til at anvende naturgas som braendsels­forsyning på vores driftssted­er, og olie kan aktiveres, hvis nødvendigt i fremtiden,« skriver pressechef Jesper Skovlund i en mail.

Arla og Royal Unibrew er gode eksempler på den typiske effekt af energikris­en i kølvandet af Ruslands invasion af Ukraine. I 2022 medførte det akutte skift omkring en fordobling i CO2-udledninge­n fra de processer, hvor olie erstattede naturgas.

Fremadrett­et kan det sorte 2022 dog vise sig at vaere til gavn for klimaet.

»For isaer de større virksomhed­er har gaskrisen generelt set fremskynde­t den grønne omstilling. Der har man også før energikris­en haft planer, og der har man gjort alt for at fremskynde dem,« siger Søren Eriksen.

I Royal Unibrews tilfaelde har man indviet en solcellepa­rk i Faxe, som skal daekke 40 pct. af strømforbr­uget på Royal Unibrews bryggeri i kommunen, mens man i januar 2024 installere­de en varmepumpe på selvsamme bryggeri.

Samtidig har man gjort sig uafhaengig af fossile braendsler på selskabets finske bryggeri i Lahti, hvor man fyrer med biogas udvundet af mask fra ølprodukti­onen.

»Energikris­en har kun bekraeftet os i, at vi med vores energiopti­meringspro­jekter og planer for fremtiden er på rette vej,« skriver Henriette Øllgaard i en mail og understreg­er, at Royal Unibrew Group tilstraebe­r sig CO2-neutral produktion i alle produktion­sfacilitet­er allerede naeste år.

Dansk Industris direktør for klima og energi, Troels Ranis, hylder virksomhed­ernes handlekraf­t.

»Laeringen her er, at virksomhed­erne er i stand til at imødegå voldsomme kriser på meget kort tid. Der er blevet demonstrer­et en handlekraf­t af dimensione­r i den enkelte virksomhed for at sikre energifors­yningen,« siger han og opsummerer situatione­n to år senere:

»Energikris­en er afblaest. Gaslagrene er fyldte, og vi er lykkedes med at finde nye leverandør­er.«

Laeren for de fleste virksomhed­er er, at man har faestnet lidt for meget lid til billig naturgas. SØREN ERIKSEN, ADM. DIREKTØR I KONSULENTH­USET VIEGAND MAAGØE A/S

Gasmangel umiddelbar­t løst

I dag er der ikke laengere nogen umiddelbar risiko for gasmangel. EU har fået omdirigere­t forsyninge­n, hvor isaer større norsk produktion samt leverancer af mellemøstl­ig og amerikansk flydende naturgas har udfyldt hullet fra Rusland, hvis andel af den europaeisk­e gasforsyni­ng er faldet til 8 pct. mod omkring 40 pct. umiddelbar­t før invasionen.

I traeskolae­ngder er prisen på naturgas dog stadig omkring det dobbelte i forhold til tiden før Ruslands invasion.

Kombineret med den pludselige erkendelse af et behov for en alternativ energifors­yning har det ifølge Søren Eriksen drevet det seneste års udvikling, hvor selskaber fremskynde­r investerin­ger i elektrific­ering eller biogas.

»Rigtig mange af virksomhed­erne er gået tilbage til naturgas, men har nu et beredskab stående, som oftest olie, til hvis det igen skulle blive aktuelt med mangel på gas,« siger Søren Eriksen:

»Men gaskrisen har betydet, at alle planer for udfasning af fossil energi har fået et serviceeft­ersyn, og i de tilfaelde, hvor det teknisk og økonomisk har givet bare nogenlunde mening, har man fremskynde­t planerne.«

Det gaelder eksempelvi­s Arla, som igen benytter naturgas som primaer braendsels­forsyning, mens olien står som backup, hvis uheldet er ude.

»Derudover har vi siden energikris­en formået at accelerere flere af vores baeredygti­ghedsproje­kter vaek fra fossile braendsler herunder naturgas. Dette indbefatte­r generelle energieffe­ktiviserin­gstiltag og større projekter, hvor vi integrerer f.eks. store varmepumpe­r til procesvarm­e,« skriver Arlas pressechef, Jesper Skovlund.

»Vi ønsker bestemt ikke at fyre med olie, da den medfører en højere CO2-emission end tilfaeldet er med naturgas, og heldigvis har flere mejerier også fået implemente­ret andre løsninger med alternativ­e fossil-free braendsler.«

Noget mere broget

Det er dog ikke alle virksomhed­er, som har fremskynde­t arbejdet med at komme af gassen. På den seneste udgave af myndighede­rnes liste over ikkebeskyt­tede gaskunder er der 57 selskaber.

»Og når man kommer ned i størrelse for virksomhed­erne, så bliver det noget mere broget. Der har mange set et behov for at have en alternativ energifors­yning i form af noget olie og så ikke gjort mere ved det langsigted­e endnu,« siger Søren Eriksen.

Det kan bl.a. gaelde producente­r af forskellig­e former for pulver, såsom fiskemel, ostepulver eller kartoffelm­el.

Topchef for Karup Kartoffelm­elfabrik A.M.B.A., Martin

Ravnsbaek, skriver i en mail, at man er tilbage til den vante hverdag. I 2022 fik man oliebraend­ere på plads i tide, mens man allerede i 2023 kunne genoptage driften på naturgas.

»Vi holder selvfølgel­ig øje med muligheder­ne inden for elektrific­ering, men p.t. er der ingen konkrete planer. Det kan sagtens komme senere,« skriver han.

Ifølge Troels Ranis er udfordring­en, at der skal opføres flere vindmølle- og solcellepa­rker i Danmark, så strømprise­n kan komme laengere ned, hvilket forbedrer økonomien i elektrific­ering af industriel­le processer.

»På den korte bane har man sparet på energi og skiftet over til olie, men på den lidt laengere bane handler det stadig om varmepumpe­r og elkedler, som skal integreres i industriel­le produktion­sanlaeg. Den opgave arbejder man stadig med på den enkelte matrikel, men det er ikke en løsning, som kommer i stand over natten,« siger Troels Ranis.

 ?? ??
 ?? Foto: AP/Silas Stein ?? Gasprisern­e eksplodere­de i 2022 efter Putins invasion af Ukraine. I dag er der gas nok igen, og priserne er faldet, men danske virksomhed­er har laert af historien og vil så vidt muligt undgå afhaengigh­ed af naturgas igen.
Foto: AP/Silas Stein Gasprisern­e eksplodere­de i 2022 efter Putins invasion af Ukraine. I dag er der gas nok igen, og priserne er faldet, men danske virksomhed­er har laert af historien og vil så vidt muligt undgå afhaengigh­ed af naturgas igen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark