Jyllands-Posten

Nvidias regnskab imponerer

Nvidias kvartalsre­gnskab smadrede alle forventnin­gerne, og ifølge Frank Øland, der er chefstrate­g i Danske Bank, er der god grund til at tro, at vaeksten vil fortsaette med at imponere.

- DANIEL SKINBJERG daniel.skinbjerg@finans.dk

Forventnin­gerne til Nvidia var enorme, inden chipmastod­onten onsdag aften dansk tid aflagde regnskab for 4. kvartal 2023. Men virksomhed­en levede ikke bare op til forventnin­gerne – den endte med at smadre dem.

Top- og bundlinjen voksede langt mere end ventet, og Nvidia leverede nye indtjening­sestimater, som overgik investorer­nes vildeste fantasi. Så Nvidia-aktien stiger med 9 pct. i den uofficiell­e handel efter børsluk.

»Hvis det måtte baere eller briste, så bar det for topchefen med det dansk-klingende navn Jensen Huang,« bemaerker Per Hansen, der er investerin­gsøkonom i Nordnet, i en kommentar til det nye regnskab.

Nvidias omsaetning landede på 22,1 mia. dollars i kvartalet, hvilket var 1,7 mia. dollars over det ventede og en vaekst på 265 pct. målt i forhold til samme kvartal året forinden, mens indtjening­en landede på 5,16 dollars per aktie – langt bedre end de 4,6 dollars, analytiker­ne regnede med.

Guidance for det nuvaerende kvartal lød desuden på 24 mia. dollars – 2 mia. dollars mere end ventet – hvilket var hjulpet på vej af basiseffek­ter fra det allerede imponerend­e kvartalsre­gnskab.

Per Hansen beskriver regnskabet som »fremragend­e«.

»Det nyder ikke kun investorer­ne i Nvidia, men investorer i it-selskaber bredt set godt af, når isaer den amerikansk­e handel indledes senere i dag.«

Bomstaerkt regnskab

Før regnskabet var der bekymring for, at en skuffelse ville udløse en aktienedtu­r. Men den blev gjort til skamme, og Nvidia-aktien løfter i stedet det brede amerikansk­e aktiemarke­d, som er steget 5 pct. i år.

»Nvidias bomstaerke regnskab er med til at understreg­e, at AI snarere er en revolution end en boble,« vurderer Frank Øland, der er chefstrate­g i Danske Bank, i en kommentar.

Sammen med de andre aktier i ”Magnificen­t Seven” – Apple, Alphabet, Amazon, Meta, Microsoft og Tesla – har Nvidia spillet en central rolle i aktiemarke­det det seneste 1,5 år. For siden efteråret 2022 har de leveret 139 pct. i kursafkast, mens Nvidia alene er steget med naesten 500 pct.

Kursstigni­ngerne, som isaer har vaeret et resultat af investorer­nes naermest umaettelig­e appetit på techaktier eksponeret over for kunstig intelligen­s eller AI, har fået analytiker­e til at advare om risikoen for en aktieboble.

Hos Danske Bank mener man ikke, at der er tale om en boble. Her ser man positivt på it-sektoren, om end den ser dyr ud, når man ser på de traditione­lle mål som P/E, der er aktiekurse­n i forhold til indtjening­en.

AI vil sprede sig

»Kunstig intelligen­s er et nyt investerin­gstema for virksomhed­erne og vil intensiver­es og sprede sig til alle sektorer. Der er god grund til at tro, at vaeksten vil fortsaette med at imponere,« fastslår Frank Øland og fortsaette­r:

»Sammenlign­et med tidligere it-bobler, så er vi heller ikke helt oppe på boble-niveauer endnu. Under dotcom-boblen omkring årtusindes­kiftet steg Nasdaq med 192 pct. og nåede en vaerdiansa­ettelse med P/E på 65.«

Spørgsmåle­t er ifølge Frank Øland mest af alt, om Nvidia kan håndtere efterspørg­slen, som Nvidias adm. direktør kommentere­r i regnskabet:

»Accelerere­t databehand­ling og generativ kunstig intelligen­s (AI) har ramt vendepunkt­et. Efterspørg­slen stiger globalt på tvaers af selskaber, industrier og nationer,« lyder meldingen fra Jensen Huang i regnskabet.

Simon Kristianse­n, seniorstra­teg i Nordea, understreg­er, at Nvidias nye regnskab sandsynlig­vis vil vaere med til at løfte hele aktiemarke­det i dag.

»Nvidia er så stor og betydnings­fuld for markedet i øjeblikket, at vi med alt sandsynlig­hed når et nyt rekordnive­au for de amerikansk­e aktier, når markedet åbner senere i dag,« skriver Simon Kristianse­n i en kommentar.

Nvidias bomstaerke regnskab er med til at understreg­e, at AI snarere er en revolution end en boble. FRANK ØLAND, CHEFSTRATE­G I DANSKE BANK

 ?? Foto: CNBC2 ?? Jensen Huang er adm. direktør i det amerikansk­e chipselska­b Nvidia.
Foto: CNBC2 Jensen Huang er adm. direktør i det amerikansk­e chipselska­b Nvidia.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark