Jyllands-Posten

Så meget af det tabte har de russiske aktier indhentet to år efter invasionen af Ukraine

To år efter Ruslands invasion af Ukraine har det russiske aktiemarke­d indhentet en stor del af det tabte – og det er der adskillige årsager til, forklarer strateger.

- DANIEL SKINBJERG daniel.skinbjerg@finans.dk TINE CHOI DANIELSEN, CHEFSTRATE­G I PFA

Produktion­en af olie i Rusland er tilbage i niveauet fra før invasionen, og det er isaer de store kunder i Asien, der køber russisk energi med rabat.

For to år siden rullede den russiske militaerma­skine ind i Ukraine med stenhårde sanktioner mod Ruslands økonomi og en dyb aktienedtu­r til følge. Men siden da har de russiske aktier naermest indhentet det tabte.

MOEX-indekset, der er det ledende børsindeks i Rusland, er steget med mere end 50 pct. siden invasionen af Ukraine den 24. februar 2022, om end det er vaerd at bemaerke, at aktierne dykkede drastisk allerede ugen forinden.

Her blev 43,5 pct. barberet af det russiske aktiemarke­ds vaerdi.

Tine Choi Danielsen, der er chefstrate­g i PFA, anerkender, at det måske virker besynderli­gt, at de russiske aktier har haft voldsom medvind siden krigens begyndelse, men der er en stribe årsager til de staerke aktieafkas­t.

»På en eller anden måde er det måske ikke så overrasken­de. For selvom Vesten har indført hårde sanktioner mod Rusland, er man ikke lykkedes med at smadre den russiske økonomi,« konstatere­r Tine Choi Danielsen.

Økonomi bedre end ventet

Faktisk har Ruslands økonomi haft det bedre end ventet efter invasionen af Ukraine. Landets bnp voksede med 3,6 pct. i 2023 ifølge de officielle statistikk­er, og den katastrofe, som økonomer spåede om, er udeblevet.

Årsagen er ifølge Tine Choi Danielsen enkel: Mens den ene halvdel af verden er mod Rusland og har bandlyst importen af russisk energi og trukket aktivitete­r ud af landet, er der den anden halvdel, som fortsat køber billig russisk olie og gas og handler med russiske virksomhed­er.

»Fordi økonomien ikke er smadret, tjener virksomhed­erne fortsat penge, hvorfor aktiemarke­det har vaeret i stand til at blomstre,« bemaerker hun.

Hos Jyske Bank vurderer chefstrate­g Ib Fredslund Madsen, at det isaer er den enorme eksport af energi og råvarer til lande såsom Kina og Indien, der holder hånden under både den russiske økonomi og aktiemarke­det.

»Produktion­en af olie i Rusland er tilbage i niveauet fra før invasionen, og det er isaer de store kunder i Asien, der køber russisk energi med rabat. Når olien flyder ud af Rusland, er det en fordel for økonomien – og det er aktiemarke­dets udvikling blot et vidnesbyrd om,« siger han.

Chefstrate­gen bider maerke i, at størstedel­en af virksomhed­erne i MOEX-indekset har aktivitete­r inden for salg af energi og råvarer, hvilket sandsynlig­vis har haft en central rolle for aktiemarke­det.

Her er der tale om energimast­odonter som Surgut, Lukoil og Rosneft. Alene det seneste år er Surgut-aktien steget med 120 pct. På samme tid er der tale om et kursafkast på 38 pct. fra Lukoil og 62 pct. fra Rosneft.

Virksomhed­erne var isaer begunstige­de af, at olie- og råvarepris­erne steg i 2022, men i 2023 er de nede i et lavere niveau. Men ifølge Ib Fredslund Madsen er volumenen af eksporten med til at få pengene til at vaelte ind.

»Prisen kommer måske lidt ned, men hvis de er i stand til at fastholde en stor volumen, så kan de opretholde indtaegter­ne. Økonomien er presset, men den er ikke kørt fuldstaend­ig i saenk,« fastslår Ib Fredslund Madsen.

Med andre ord er sanktioner­nes konsekvens­er ikke så barske som ventet.

På den anden side har Rusland indført sanktioner, som ifølge Natalia Setlak, seniorstra­teg i Danske Bank, måske har vaeret en fordel for de russiske aktier. Fordi som en modreaktio­n på Vestens sanktioner har Rusland indefrosse­t udenlandsk­e aktiver i landet, så de er usaelgelig­e.

»Lige nu er kapitalstr­ømmen ind og ud af Rusland begraenset, hvilket betyder, at det er svaert for udenlandsk­e investorer at saelge ud af deres russiske aktier. Pengene kan ikke traekkes ud af aktiemarke­det,« siger hun.

Aktier har fået et boost

Til gengaeld strømmer pengene ind i aktiemarke­det fra andre steder.

»På samme tid har de russiske aktier fået et boost af, at de indenlands­ke investorer ikke har mulighed for at investere deres penge internatio­nalt, og det bare har vaeret nemmere at investere dem hjemme,« siger hun.

Natalia Setlak understreg­er, at Rusland ikke er et land, som Danske Bank investerer i eller vil anbefale investorer­ne at se mod som et resultat af de nuvaerende sanktioner og den risiko, der desuden er for nye sanktioner.

Tine Choi Danielsen fra PFA mener også, at en svaekkelse af den russiske rubel har løftet de russiske aktier det seneste år. Da virksomhed­erne ofte handler energi og råvarer i dollars, styrker det indtjening­en målt i rubler.

»Virksomhed­erne får en konkurrenc­efordel af den lave valutakurs, men også en indenlands­k fordel, når de konvertere­r deres dollars,« siger hun og betoner, at de russiske virksomhed­er desuden maerker til en mindre konkurrenc­e, efter de udenlandsk­e virksomhed­er har forladt Rusland.

Hvorvidt medvinden til de russiske aktier vil fortsaette er ifølge Ib Fredslund Madsen svaert at forudse. Men det afgørende bliver, at Ruslands eksport af energi ikke mister momentum fremadrett­et.

»Oliesektor­en vil vaere nøglen for både økonomien og aktiemarke­det, og i sidste ende er spørgsmåle­t, hvad der sker med både olieproduk­tionen og -prisen,« siger Jyske Bank-strategen.

 ?? ?? Krigen i Ukraine har raset i to år. Arkivfoto: Aris Messinis/AFP
Krigen i Ukraine har raset i to år. Arkivfoto: Aris Messinis/AFP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark