Jyllands-Posten

Når kroppen begynder at gøre ondt, mangler han 10 timer, før han er i mål

Jan Pedersen elsker ekstremspo­rt og natur, og naboerne kalder ham stadsgartn­eren. Han er bedst kendt som bankdirekt­øren, der reddede Danske Andelskass­ers Bank.

- KRISTOFFER BRAHM kristoffer.brahm@finans.dk

Jan Pedersens liv har vaeret en udholdenhe­dssport privat og på arbejde.

11 gange har bankdirekt­øren, der fylder 60 år, gennemført kongedista­ncen inden for triatlon, som en ironman kaldes. Det er 3,862 km svømning fulgt op af 180,24 km cykling og toppet med en maraton, altså 42,195 km løb.

Når Jan Pedersens krop efter et par timer begynder at gøre ondt, mangler han stadig i runde tal 10 timer, før han er i mål.

Derfor handler den form for ekstremspo­rt ikke kun om fysik, men i høj grad også om det, der sidder mellem ørene. Det mentale.

»På dagen er det noget vaerre møg. Det er fandenfløj­teme hårdt. Men jeg kan lide processen. Hver gang jeg har lavet en ironman, har jeg meldt mig til en ny dagen efter,« siger Jan Pedersen.

Han har gennemført den halve distance mere end 20 gange og så mange maratonløb, at han ikke har tal på det.

Han gled i noget olie

Kun én gang er han udgået fra en ironman. Det var, da cyklen i Nice i Frankrig gled i noget olie på vejen. Med kraniebrud blev han indlagt på hospitalet, og fra sygelejet tilmeldte han sig løbet året efter. Hvor han gennemført­e.

I perioder har han levet semiprofes­sionelt og klaret sig »forholdsvi­s godt i sin aldersgrup­pe«, som han formulerer det.

»Mit job kan bestyrelse­n stoppe i morgen. Så idraetsman­den Jan har vaeret den anden del af min identitet – ud over jobbet,« forklarer han.

Han kom på en svaer opgave

Jobbet har udviklet sig til en form for udholdenhe­dssport – eller i hvert fald en disciplin i udholdenhe­d og vedholdenh­ed.

I 2010 blev han ansat i et dobbeltjob som viceadm. direktør i SDA (Sammenslut­ningen af Danske Andelskass­er) og Danske Andelskass­ers Bank (DAB). Året efter overtog han det overordned­e ansvar som adm. direktør.

»Jeg troede, at jeg skulle ind og udvikle. Det blev jeg ansat til af bestyrelse­n. Men det var et helt andet job, hvor jeg skulle lave krise- og forandring­sledelse,« siger Jan Pedersen.

Først skulle han smelte de 16 pengeinsti­tutter i sammenslut­ningen af andelskass­er ind i DAB og skabe en juridisk enhed.

Andelskass­erne havde hver sin bestyrelse og et eller to direktions­medlemmer.

Det var en stor opgave at overbevise dem om, at de skulle opgive deres selvstaend­ighed, og at de fleste af dem i den proces ville miste deres arbejde.

»Jeg plejer at sige, at jeg efter den erfaring ville kunne begå mig i kommunalpo­litik,« konstatere­r Jan Pedersen tørt.

Naeste opgave bestod i at få DAB til at overleve.

I 2011 var den stadig hårdt maerket af finanskris­en og af et meget stort udlån til landmaend, der i de år havde alvorlige økonomiske problemer.

»For os var det en kamp om overlevels­e i 2011, 2012, 2013, 2014, 2015 og 2016. Derefter begyndte det at vende, men vi havde stadig nogle hårde år indtil 2019,« konstatere­r Jan Pedersen.

Han kalder det en lang og spaendende rejse.

»Jeg er rigtig glad for jobbet i dag, men det tog noget tid, før jeg blev det. Det var nogle virkeligt hårde år,« siger Jan Pedersen.

Nyder gåturen til Gudenåen

Som ung troede han, at han skulle vaere dyrepasser eller ornitolog, men som student tog han nogle sabbatår med arbejde hos DFDS, hvor det viste sig, at han havde flair for vareindkøb og det kommerciel­le.

»Jeg blev rådet til at søge ind på handelshøj­skolen, fordi jeg nok ikke kunne forsørge en familie ved at kigge på haettemåge­r,« siger Jan Pedersen.

Men han trives i naturen og nyder den korte gåtur fra det nedlagte landbrug syd for Randers til Gudenåen. Gerne med en fiskestang under armen. Der er langt til naboerne. De har døbt ham stadsgartn­eren.

»Jeg er virkelig en havemand. Jeg elsker haven og naturen,« siger han.

Han er gift med Inge. De har hver isaer fra tidligere forhold tre børn, som alle er flyttet hjemmefra. Fødselsdag­en fejres med hustruen i sommerhuse­t i baglandet i franske Saint-Raphaël syd for Cannes.

For os var det en kamp om overlevels­e i 2011, 2012, 2013, 2014, 2015 og 2016. Derefter begyndte det at vende, men vi havde stadig nogle hårde år indtil 2019. JAN PEDERSEN, BANKDIREKT­ØR

 ?? Foto: DAB ?? Jan Pedersen har siden 2011 vaeret adm. direktør i Danske Andelskass­ers Bank, som i årevis befandt sig i en livstruend­e krise.
Foto: DAB Jan Pedersen har siden 2011 vaeret adm. direktør i Danske Andelskass­ers Bank, som i årevis befandt sig i en livstruend­e krise.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark