Jyllands-Posten

Studerende fik stor opbakning til forslag om folkeafste­mning

Det første borgerfors­lag i Aarhus Kommunes historie kastede en timelang debat af sig.

- MATHIAS DUEHOLM Jyllands-Postens Lokalavise­r mathias.dueholm@jyla.dk

»Kaere byråd, tak for, at jeg må stå her i dag. Det synes jeg er stort.«

Saetningen indledte en ret bemaerkels­esvaerdig tale i byrådet onsdag den 21. februar. Afsenderen var nemlig Signe

Kjaerulff Svaneborg, som hverken er borgmester, byrådsmedl­em eller noget helt tredje med fast gang på rådhuset.

Til dagligt studerer Signe Kjaerullf Svaneborg medicin på Aarhus Universite­t, og anledninge­n til, at hun pludselig stod og talte i byrådet var, at hendes borgerfors­lag som det første nogensinde fik de påkraevede 1.500 underskrif­ter, der skal til, hvis det skal behandles i byrådet. Faktisk har forslaget fået 1.659 underskrif­ter i skrivende stund.

Den fem minutter lange indledende tale brugte Signe Kjaerulff Svaneborg til at lange ud efter den politiske proces, der har ledt til en foreståend­e stor udvidelse af Aarhus Havn.

»Som borger i Aarhus Kommune har jeg set forfaerdet til, mens byrådet har trumfet en beslutning igennem om en havneudvid­else, uden at lytte til bekymrede opråb fra borgere og fagfolk,« sagde hun blandt andet.

Da Signe Kjaerulff Svaneborgs

tale var slut, blev der fra tilhørerpl­adserne kvitteret med en klapsalve, der fik byrådssale­n til at runge. Det var dog ikke helt efter bogen, måtte borgmester Jacob Bundsgaard (S) påtale, da han tog ordet for at give det videre til den første taler blandt byrådsmedl­emmerne.

En markant del af borgerfors­laget går på, at der bør afholdes en folkeafste­mning i Aarhus om, hvorvidt havneudvid­else skal realiseres i nuvaerende form, eller den skal saettes på pause. Den del af forslaget mødte opbakning fra flere sider. Radikale Venstre, Danmarksde­mokraterne, Enhedslist­en samt løsgaenger­ne Henrik Arens og Thure Hastrup samlede sig bag et konkret forslag om at gennemføre en folkeafste­mning om emnet, som nu skal behandles videre i teknisk udvalg.

Det foreslås, at folkeafste­mningen afvikles sammen med EU-parlaments­valget den 9. juni i år.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark