Jyllands-Posten

Reagerer på naestforma­nds massive fravaer: Nu fordobles vederlag

Bünyamin Simseks (V) udeblivels­e fra hvert tredje møde i tvangsfjer­nelsesudva­lg er nu endt med, at byrådet har vedtaget en vederlagsf­orhøjelse for suppleante­rne.

- DANNI PAULSEN Jyllands-Postens Lokalavise­r danni.paulsen@dinavis.dk

Demokratie­ts hjul drejer til tider umådeligt langsomt, men når det kommer til politikern­es vederlag, kan tingene åbenbart gå rigtig staerkt.

Onsdag vedtog et enigt

Aarhus Byråd - på 20 sekunder og uden en bemaerknin­g i byrådssale­n - en fordobling af vederlaget til suppleante­r i udvalget for tvangsfora­nstaltning­er.

I sig selv en undseelig sag, der kun forventes at koste 20.000 kr. årligt, idet suppleante­rnes vederlag haeves fra 450 kr. til 900 kr. pr. møde, men beslutning­en blev foretaget på en alvorlig baggrund.

Det er nemlig ikke mere end et par uger siden, at naervaeren­de avis kunne afsløre, at naestforma­nden i udvalget, Venstres Bünyamin Simsek, i 2022 og 2023 er blevet vaek fra hvert tredje møde i det vigtige udvalg, der bl.a. beslutter, om børn skal tvangsfjer­nes.

Ikke desto mindre modtog han sit årlige vederlag på ca. 125.000 kr., mens hans suppleante­r blot fik 450 kr. for hvert møde, der kan vare op mod seks timer og kraever forberedel­se med gennemlaes­ning af flere hundrede siders materiale.

Debatteres senere

Ifølge avisens oplysninge­r har det skabt en stor udfordring med at finde suppleante­r, og nu håber byrådet altså, at en fordobling af deres vederlag kan hjaelpe på situatione­n.

Da avisen talte med nuvaerende og tidligere suppleante­r, foreslog de ellers, at man kunne fordele det høje vederlag til formanden og naestforma­nden ud på det enkelte møde, således pengene går til den person, der faktisk møder op. En idé, Bünyamin Simsek selv bakkede op om.

»Det er rimeligt, og jeg er også med på at få formandens og naestforma­ndens vederlag i spil, så det bliver mindre,« sagde han.

Men det bliver ikke til noget i indevaeren­de byrådsperi­ode, forklarer Simseks nuvaerende 1. suppleant, Mette Skautrup (K), der har debatteret sagen i udvalget med det mundrette navn ’Udvalget til besaettels­e af udvalg m.v.’.

»Det kan man ikke midt i en byrådsperi­ode. Og der er også tvivl om, hvorvidt man overhovede­t kan gøre det på den måde juridisk. Men det er noget, vi kommer til at kigge ind i ift. den kommende byrådsperi­ode.«

Ifølge hende vil den model blive drøftet af helt tredje udvalg, der skal give anbefaling­er til et kommende byråd efter kommunalva­lget i 2025.

»Det vil vaere et naturligt sted at snakke om, hvordan vi organisere­r det her fremadrett­et,« siger Mette Skautrup.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark