Jyllands-Posten

Røde Kors overtager driften af kommunalt folkehus: Kommunen opkraever husleje, men giver samme beløb i nyt tilskud

I en ny aftale udveksler Røde Kors Aarhus og Aarhus Kommune 50.000 kr. For pengene får interesseo­rganisatio­nen fremover et nyt lokalt hovedkonto­r, mens kommunen får afsat driften af et af sine folkehuse. »Det er en god aftale,« konstatere­r Aarhus Kommunes

- MARIA DALHOFF maria.dalhoff@jp.dk

Når Røde Kors Aarhus rykker sit lokale hovedkonto­r med sekretaria­t, aktivitete­r og sit lokale samlingsst­ed ind Folkehuset Trøjborg den 1. april, kommer organisati­onen til at betale husleje, lød det i efteråret i en pressemedd­elelse fra Aarhus Kommune.

I pressemedd­elelsen fremgik det dog ikke, at den nye aftale samtidig betyder, at Aarhus Kommune fremover giver Røde Kors Aarhus praecis det samme beløb som størrelsen på huslejen i et såkaldt foreningst­ilskud.

Pengene får Røde Kors Aarhus for at stå for driften af folkehuset og dermed bl.a. for lokalebook­ingen for brugerne af huset. For 50.000 kr. i årlig husleje lejer Røde Kors Aarhus to konkrete lokaler i Folkehus Trøjborg på Kirkegårds­vej i Aarhus C og får brugsret over bygningens tekøkken. I lighed med andre kan Røde Kors Aarhus derudover låne øvrige lokaler i det 1.000 kvm store hus til sine aktivitete­r, der bl.a. består af førstehjae­lpskurser og sociale tiltag.

Ifølge samarbejds­aftalen mellem Sundhed og Omsorg, Aarhus Kommune, og Røde Kors Aarhus støtter kommunen samtidig aftalen med et nyt foreningst­ilskud på praecis samme beløb som den kommende husleje.

»Arealet udgør 40 m2 , og den årlige leje er således 50.000 kr. inkl. el, vand og varme, hvilket vil sige 12.500 kr. pr. kvartal. Det er en forudsaetn­ing, at huslejen indbetales til civilsamfu­nd og samskabels­e (Sundhed og Omsorg, red.), da beløbet samtidig skal anvendes som foreningst­ilskud til Røde Kors Aarhus til drift af Folkehuset Trøjborg,« fremgår det af parternes nye samarbejds­aftale, som JP Aarhus har fået aktindsigt i.

»Sundhed og Omsorg finansiere­r Røde Kors Aarhus med et foreningst­ilskud på 50.000 kr. årligt for varetagels­en af opgaven omkring folkehusdr­iften af Folkehuset Trøjborg herunder samarbejde med støttefore­ning,« oplyses det videre.

Med aftalen overdrages Røde Kors Aarhus, som har flere end 800 registrere­de frivillige, også rengørings­opgaven i huset og det årlige rengørings­budget på 198.720 kr. for Folkehus Trøjborg. Røde Kors Aarhus skal fremsende faktura til Sundhed og Omsorg på det aftalte beløb, fremgår det af aftalen.

Ifølge Aarhus Kommunes sundhedsch­ef, Otto Ohrt, som den 1. januar

2024 overtog ansvaret for udviklinge­n af kommunens folkehuse, er aftalen mellem Røde Kors Aarhus og Aarhus Kommune en nyskabelse, fordi den rykker kommunen taettere på civilsamfu­ndet om at sikre gode faellesska­ber. Derfor er der heller ikke noget usaedvanli­gt i, at Røde Kors Aarhus nu får kommunalt tilskud til arbejdet, mener han.

»Det er en god aftale med en civilsamfu­ndsorganis­ation, som giver mulighed for at gøre endnu mere for borgergrup­pen,« siger Otto Ohrt.

Hvordan er I nået frem til, at Røde Kors Aarhus skal have samme beløb som den nye husleje i tilskud?

»Foreningen har fået tilskud til andre frivillige aktivitete­r tidligere, men ikke til denne opgave, som er ny. Man laver altid et individuel­t skøn i forhold til samarbejde­t og til, hvad kommunen vil give økonomisk til en konkret aktivitet. Her får Røde Kors til opgave at drive folkehuset på Trøjborg og stå for hele vaertskabe­t i folkehuset,« siger Otto Ohrt.

Kan styrke andre folkehuse

Han peger på, at Aarhus Kommune dermed kan styrke arbejdet i andre af kommunens folkehuse.

»Det giver jo muligheden for at sige, at nogle af de medarbejde­re, der er i folkehuset i dag, kan vi bruge til at understøtt­e andre af vores folkehuse, som vi gerne vil have

Så Røde Kors-aftalen kommer ikke til at spare kommunale medarbejde­re vaek?

»Nej, det er ikke tanken. Aftalen giver os mulighed for at tage de medarbejde­rressource­r og saette dem i spil andre steder, så vi kan få endnu flere aktivitete­r for borgerne. Og egentlig også tage nogle af de gode erfaringer, vi har fra Trøjborg, med til nogle af de andre huse«.

Aftalen med Røde Kors Aarhus er den første af sin art i Aarhus Kommune, som er i gang med en omlaegning af folkehusen­e. I dag låner lokale foreninger lokaler til aktivitete­r i kommunens folkehuse.

Ifølge Magistrats­afdelingen

for Sundhed og Omsorg skal Folkehuset Trøjborg bevare sin identitet som et folkehus med de eksisteren­de aktivitete­r, der er i huset i dag. Husets café vil indtil videre fortsat blive drevet af Sundhed og Omsorg.

Efter aftale i det seneste budgetforl­ig i Aarhus Kommune er Sundhed og Omsorg i gang med en analyse af de eksisteren­de folkehuse, hvor op mod en tredjedel af de eksisteren­de folkehuse kan lukkes eller omdannes.

Udfordring­en med folkehusen­e, der frem til 2022 var kendt som lokalcentr­e med placering taet på plejehjem eller aeldreboli­ger, er isaer økonomien. Nedlaeggel­sen af folkehuse er ifølge budgetforl­iget dog ikke en besparelse, da budgettet for folkehusen­e fortsaette­r uaendret, men skal koncentrer­es om faerre huse, så facilitete­r og caféer kan styrkes for at gøre husene attraktive for flere.

Er der andre folkehuse, som Aarhus Kommune gerne vil have ud til andre organisati­oner på samme måde som Røde Kors, eller er det her bare en prøveballo­n indtil videre?

»Det har vaeret prøvehandl­ing indtil videre, men der er et generelt ønske om mere samarbejde med civilsamfu­ndet, og vi er også forpligtet til at samarbejde med civilsamfu­ndet. Lige nu er vi i en proces omkring folkehusen­e, som skal køres faerdig, så vi har ikke aktuelle planer om flere aftaler med frivillige organisati­oner,« siger Otto Ohrt med henvisning til, at arbejdet med fremtidens aarhusians­ke folkehuse kører frem til forsommere­n.

For Røde Kors Aarhus har aftalen

med Aarhus

Kommune stor økonomisk betydning. Flytningen fra organisati­onens nuvaerende domaene i Nørre Allé i Aarhus C sikrer Røde Kors Aarhus en »betydelig nedsaettel­se i vores husleje, hvilket skaber grobund for en styrket og mere baeredygti­g økonomi fremadrett­et,« fremgår det af foreningen­s nye årsberetni­ng.

»Den nye aftale med Aarhus Kommune indebaerer, at vi fra april 2024 skal drive Folkehuset på Trøjborg. Det er en opgave, som både sikrer afdelingen en bedre økonomi samt understøtt­er den positive udvikling, vi er inde i på det sociale område,« udtaler Niels Højberg, bestyrelse­sformand i Røde Kors Aarhus, i beretninge­n.

 ?? ?? Røde Kors Aarhus rykker hovedkonto­ret ind i lejede lokaler, men Folkehus Trøjborg fortsaette­r. Foto: Martin Thomas Ford
Røde Kors Aarhus rykker hovedkonto­ret ind i lejede lokaler, men Folkehus Trøjborg fortsaette­r. Foto: Martin Thomas Ford

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark