Jyllands-Posten

De står med flygtninge opløst i gråd: Nu er der lovaendrin­ger på vej

Ukrainske flygtninge skal flytte med meget kort frist og uden tilstraekk­elig informatio­n, når de får opholdstil­ladelse i Danmark. Det er hverken rimeligt over for flygtninge eller frivillige, mener de på Bakkely i Gjesing.

- SIMON CARLSON Jyllands-Postens Lokalavise­r simon.carlson@jyla.dk

Fire dage.

Det er den tid, de ukrainske flygtninge på for eksempel Bakkely i Gjesing får til at indfinde sig i deres nye kommune, når de får opholdstil­ladelse i Danmark.

På Bakkely har det efterladt såvel ukrainere som danske frivillige dybt frustrered­e. Tidsfriste­n er for kort, og informatio­nsniveauet er ganske enkelt ikke godt nok, lyder det fra de frivillige.

De har siden slutningen af 2023 oplevet flere situatione­r, hvor de nyankomne ukrainere kort tid efter skal rykke til en ny kommune. Informatio­n om, hvordan de kommer frem, og penge at rejse for ser de dog ikke.

Ej heller informatio­n om transport af deres ejendele, eller hvad der venter dem i den nye kommune.

Kommer de til en møbleret lejlighed, og er der mad til dem er blot et par af spørgsmåle­ne.

Nogle af de ukrainske flygtninge har ressourcer til at håndtere situatione­n, fortaeller Mette Villesen, der leder frivilligi­ndsatsen på Bakkely. Andre er mere ilde stedt. Som eksempelvi­s en enlig mor med to børn, som fik opholdstil­ladelse i Fredericia Kommune.

»Hun blev bare bedt om at stille der om fire dage. Hun var i vild panik med sine to børn, hvoraf den ene har en diagnose. Det er svaert at gå herfra igen, når der står mennesker, der er helt opløst i gråd. Vi er jo bare frivillige, så vi kan ikke gøre så meget andet end at forsøge at berolige dem og hjaelpe, så godt vi kan,« fortaeller Mette Villesen.

Nyt problem

Det er snart to år siden, Bakkely begyndte at tage imod de første ukrainere, efter at Rusland invaderede Ukraine 24. februar 2022, men det er først inden for de seneste måneder, de frivillige har oplevet den nuvaerende problemati­k.

Det skyldes blandt andet, at Norddjurs Kommune har udfyldt sin kvote for, hvor mange ukrainere der får opholdstil­ladelse i kommunen. Dermed er det ikke laengere Norddjurs Kommunes opgave at sørge for, at flygtninge­ne bliver informeret og ordentligt anvist til deres nye bolig.

Ifølge Jette Rod, der koordinere­r frivilligi­ndsatsen sammen med Mette Villesen, har den del hidtil kørt upåklageli­gt. Norddjurs Kommune har således typisk stillet taxaer til rådighed, når de ukrainske flygtninge er flyttet fra Bakkely til et andet sted i Norddjurs.

Utryghed

Men nu er den del op til andre modtagerko­mmuner, som tager direkte kontakt til de ukrainere, de skal modtage. Den proces er Norddjurs Kommune således slet ikke involveret i.

»Der oplever vi også, at der opstår meget utryghed, hvis der ikke har vaeret en tolk på, for der er mange af dem, der ikke forstår ret meget engelsk,« noterer Mette Villesen.

Det er Udlaending­estyrelsen, der traeffer beslutning om, og i så fald hvor, de ukrainske flygtninge får opholdstil­ladelse.

Udlaending­estyrelsen oplyser til Lokalavise­n, at det er bestemmels­erne i Ukrainesae­rloven, der afgør, at modtagerko­mmunen overtager integratio­nsansvaret for ukrainerne blot fire dage efter, at de har fået opholdstil­ladelse, og dermed kraever, at de indfinder sig i modtagerko­mmunen inden for den tidsfrist.

Lovaendrin­g på vej

Frustratio­nerne hos de ukrainske flygtninge og de frivillige på Bakkely får nu politisk bevågenhed på Christians­borg. Både Djurslands to lokale folketings­medlemmer, Jens Meilvang (LA) og Leif Lahn (S), har involveret deres udlaending­eordførere i problemati­kken, mens Konservati­v Folkeparti­s integratio­nsordfører, Brigitte Klintskov Jerkel, har stillet spørgsmål til udlaending­e- og integratio­nsminister Kaare Dybvad Bek (S) om ministeren­s syn på de nuvaerende regler.

Noget tyder dog på, at der kan vaere aendringer på vej.

Til Lokalavise­n oplyser Udlaending­estyrelsen, at netop Kaare Dybvad Bek blandt andet har stillet forslag om at aendre fristen for modtagerko­mmunernes overtagels­e af ansvaret for de ukrainske flygtninge fra 4 til 15 dage.

Hvis Folketinge­t vedtager en aendring i Ukraine-saerloven, vil den traede i kraft 31. marts i år, og det er en aendring, der i så fald bliver hilst

Lige nu kan vi kun sige til dem, at vi ikke ved, hvad der foregår. METTE VILLESEN, KOORDINATO­R AF FRIVILLIGI­NDSATSEN

hjerteligt velkommen på Bakkely.

»Det er i hver fald et sted at starte, som vil give rigtig god mening. Det giver de her mennesker mulighed for lige at traekke vejret lidt. I forvejen er de kommet til et sted, de ikke kender, og de har rejst langt, så der er ikke noget at sige til, at de går i panik, når de får at vide, at de skal stille til et møde om fire dage, og de ikke aner, hvordan de skal komme derhen,« siger Mette Villesen.

»Det vil også gavne os. Lige nu kan vi kun sige til dem, at vi ikke ved, hvad der foregår. Det er loven, og vi er kede af det, men det er jo kilde til enormt meget frustratio­n for os. Vi er frivillige og prøver, så godt vi kan, at gøre det rart at vaere her under omstaendig­hederne. Så er det ikke rart at gå hjem til sig selv og sove og vide, at de ligger heroppe og er enormt bange,« konstatere­r hun.

 ?? ?? Jette Rod (tv.) og Mette Villesen koordinere­r frivilligi­ndsatsen på Bakkely i Gjesing. De finder det ikke rimeligt, at de med de nuvaerende regler for opholdstil­ladelse risikerer at stå med grådkvalte og frustrered­e flygtninge, der ikke ved, hvad der venter dem i modtagerko­mmunerne. Foto: Simon Carlson
Jette Rod (tv.) og Mette Villesen koordinere­r frivilligi­ndsatsen på Bakkely i Gjesing. De finder det ikke rimeligt, at de med de nuvaerende regler for opholdstil­ladelse risikerer at stå med grådkvalte og frustrered­e flygtninge, der ikke ved, hvad der venter dem i modtagerko­mmunerne. Foto: Simon Carlson

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark