Jyllands-Posten

Sådan kan du se, hvis dit barn er på vej ud i misbrug

Efter nye salgsmetod­er blandt narkosaelg­ere, der isaer henvender sig til unge, har JyllandsPo­sten spurgt forebyggel­seskonsule­nt i Aarhus Kommune, Søren Holm, hvad man skal vaere opmaerksom på som foraeldre.

- MAGNUS HELMS magnus.helms@jp.dk

Jyllands-Posten kunne tirsdag fortaelle om nogle helt saerlige hjemmelave­de plakater, der var blevet sat op i flere busskure i naerheden af en skole i den centrale del af Aarhus. Plakaterne var prydet med en QR-kode, der kan sende en direkte i kontakt med en hashsaelge­r.

Afdelingsl­eder ved rusmiddelc­enter Aarhus, Morten Aagaard, kalder den nemme tilgaengel­ighed til isaer det unge publikum for »skraemmend­e«.

Forebyggel­seskonsule­nt i Aarhus Kommune, Søren

Holm, ser heller ikke positivt på plakaterne:

»Vi risikerer, at nysgerrige unge, der ikke var i risiko før, nu bliver eksponeret for stoffer. Det er ren reklame.«

Søren Holm beskaeftig­er sig isaer med forebyggel­se blandt unge. Han fortaeller om en raekke symptomer, man som foraeldre kan holde øje med, hvis man er nervøs for, at ens barn misbruger rusmidler.

Se tegnene

Han forklarer, at der er to typer af påvirkning, som foraeldre kan holde øje med. Der er de akutte påvirkning­er, som indtraeffe­r, når en person er skaev eller påvirket. Det kan for eksempel ved hashrygnin­g vaere røde øjne, pjattet adfaerd og snøvlende tale. Det aftager efter relativt kort tid. Så er der de kroniske påvirkning­er. Her skal foraeldre vaere mere opmaerksom­me for at opdage tegnene.

Her er de syv tegn, som Søren Holm anbefaler foraeldre at holde øje med, hvis de er bekymrede for, om deres barn er på vej ud i et misbrug:

Mange af de her tegn er jo helt normal adfaerd for en teenager. Hvordan adskiller man de to ting som foraeldre?

»Det vigtige er, hvor hurtigt den unge skifter adfaerd. Er skiftet for eksempel i løbet af en måned, så er det, at man skal begynde at vaere opmaerksom.

Samtidig er det en god idé at holde øje med, om adfaerden skifter, hvis der kommer nye venner ind i billedet hurtigt.«

Snak med børnene

Søren Holm forklarer, at disse tegn på aendret adfaerd ikke gaelder alle euforisere­nde stoffer, men isaer gør sig gaeldende for hashrygnin­g og indtagelse af opioider som tramadol.Mistaenker man derimod kokain, så er det ifølge forebyggel­seskonsule­nten nogle lidt andre ting, man skal kigge efter:

»Hvis den unge bruger mange penge, er traet, uoplagt og deprimeret først på ugen, og mere ekstatisk end normalt op mod weekenden, bør man reagere.«

Søren Holm har en opfordring til de foraeldre, der måtte vaere bekymrede over de reklamelig­nende plakater, der kan sende den nysgerrige i retning af hashhandel:

»Hvis man som foraeldre er nervøse, så tag en dialog med de unge, snak med jeres børn, spørg dem, om de kender til det. Det bedste, man kan gøre for sine børn, er at tilbyde sin hjaelp.«

Aarhus Kommune oplyser, at den løbende er til stede på kommunens ungdomsudd­annelser med forebyggen­de undervisni­ng, der skal sikre, at unge ikke ryger ud i misbrug.

 ?? ?? Det er plakater som denne, der er blevet sat op flere steder i byen. Plakaterne er dog taget ned nu og meldt til Politet. Foto: Privat
Det er plakater som denne, der er blevet sat op flere steder i byen. Plakaterne er dog taget ned nu og meldt til Politet. Foto: Privat

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark