Jyllands-Posten

Lig udløste alarm: I dag kan du stadig høre mystiske bip-lyde fra det gamle amtssygehu­s

Det forladte amtssygehu­s i Tage-Hansens Gade har vaeret genstand for populaere rundvisnin­ger. Nu kan du komme med på en sidste rundtur, inden dele af det jaevnes med jorden.

- MATHIAS DUEHOLM Jyllands-Postens Lokalavise­r mathias.dueholm@jyla.dk

På en råkold, om end solbeskinn­et onsdag tager projektmed­arbejderen fra Aarhus Kommune imod avisens udsendte. Anledninge­n er, at de dele af de historiske bygninger, der udgør det tidligere amtssygehu­s i Tage-Hansens Gade, står til nedrivning, og hele komplekset skal omdannes til et moderne byrum med boliger og erhvervsli­v.

Amtssygehu­set har vaeret genstand for talrige rundvisnin­ger for interesser­ede borgere, der har villet have et sidste kig på de forladte bygninger.

»Rundvisnin­gerne har vaeret vildt populaere i forhold til alt andet, vi laver. Billettern­e er blevet revet vaek på et par timer,« fortaeller Mikkel Bang Maesen, projektmed­arbejder hos Aarhus Kommune.

Inden denne eksklusive rundvisnin­g tager sin begyndelse, praesenter­es fremtidspl­anerne for området i det beskedne kontor i portbygnin­gen. Her pryder store, flotte illustrati­oner vaeggene og giver forhåbning­er om et fremtidigt miljø med moderniser­ede bygninger, sprudlende grønne arealer og et leben uden lige.

Første stop på rundturen er den tidligere kantinebyg­ning.

Med sin transparen­te facade skiller den sig ud, her blandt de majestaeti­ske, opmurede bygninger, der består af flotte røde mursten, krydret med horisontal­e bånd af gule mursten. Kantineomr­ådet naermest traekker én ind i sin solbeskinn­ede favn.

Det skrå loft, beklaedt med, hvad der må vaere 1960’ernes bud på akustikdae­mpende plader, åbner rummet mod glasfacade­n. Det er ikke besvaerlig­t at forestille sig, at ansatte, patienter og pårørende har nydt et højtbelagt stykke smørrebrød her, mens solens revitalise­rende stråler har givet et tiltraengt afbraek fra den – for de flestes vedkommend­e – triste kontekst, der har bragt dem hertil i første omgang.

Kantine-bygningen, der i øvrigt også har huset et sygeplejek­ollegium, er ved at tage sine sidste åndedrag.

Når kalenderen skriver marts måned, er det entreprenø­rfirmaet Raundahl & Moesby, der overtager bygningen og forbereder nedrivning som del af første etape af projektet, der skal gøre plads til nye, moderne byrum. Erhverv og boliger vil rykke ind og puste nyt liv i området her i Tage-Hansens Gade.

Inden den nostalgisk­e laeser helt når at kløjes i kaffen, skal det understreg­es, at de oprindelig­e bygninger, tegnet af Axel HøegHansen og kendetegne­t ved de gule murstensbå­nd, får lov at stå.

Ifølge Mikkel Bang Maesen er det i hvert fald tommelfing­erreglen, at det er disse bygninger fra 1935, der overlever moderniser­ingen af området.

Liv i de forladte bygninger

Som rundvisnin­gen skrider frem, og vi bevaeger os ind over midten af området, kommer der flere og flere anekdoter fra den kommunale projektmed­arbejder. Blandt andet en om dengang, man placerede de netop afdøde patienter i det såkaldte seks-timersrum. Her skulle de ligge i seks timer, inden man med sikkerhed kunne erklaere dem døde.

Og historier går på, at der enkelte gange er lig, der har rørt på sig og derved udløst alarmen. Forklaring­en har heldigvis vaeret, at rigor mortis (dødsstivhe­d) er indtrådt og altså har fået de afdøde mennesker til at rykke i den snor, der blev bundet om deres finger.

Andre anekdoter er mindre hårrejsend­e og noget mere nutidige. Det er eksempelvi­s på det forladte amtssygehu­s, at det aarhusians­ke band Zar Paulo for ganske nyligt har indspillet deres skamroste debutalbum Elendig Software.

Og så er det ikke mindst også her i dunkle kaeldre og på skumle gange mellem operations­og sengestuer, at dele af storfilmen Nattevagte­n 2 er blevet undfanget. Et vidnesbyrd om dét er de markante, høje, brune paneler, der blev lavet til anledninge­n. Filmen blev vel at maerke ikke kun filmet her i Aarhus, men også København.

Et saeregent traek, der går igen i flere af bygningern­e og står som levn fra en svunden tid i dansk indretning­shistorie, er vaeggene af såkaldte glasbygges­ten.

Mens de tillader solens lys at vandre fra det ene rum til det naeste, danner de en så matteret overflade, at privatlive­t på begge sider respektere­s. Et indretning­straek, der vistnok har haft sine velmagtsda­ge i et tidligere årtusinde.

Mens fascinatio­nen ved at gå rundt i noget så stort, der er blevet efterladt, fylder mest, krydres rundvisnin­gen uundgåelig­t med en vis portion uhygge. Mørklagte operations­stuer, hvor draenet midt i gulvet får én til at forestille sig ubehagelig­e, blodige scener. Og gulve, der er delvist daekket med en rødbrunlig vaeske, der på makaber vis får én til at kigge efter det forladte lig, det må stamme fra.

Her skal det bemaerkes, at der naturligvi­s ikke er tale om en blodpøl, men blot gammelt radiatorva­nd.

Som om de visuelle elementer ikke er nok til at skabe en spaending, så forekommer lydbillede­t i den store behandling­s- og sengebygni­ng også noget mystisk. Med jaevne mellemrum høres biplyde fra den anden ende af bygningen, og en sjaelden gang imellem lyder der tunge ”klonk”.

Der er dog fredsommel­ige forklaring­er på begge faenomener. Bip-lydene er ifølge Mikkel Bang Maesen røgalarmer, der tørster efter friske batterier, og de øvrige lyde er sandsynlig­vis håndvaerke­re, der frekventer­er bygningern­e fra tid til anden. Således beroliget fortsaette­r rundturen.

Mindelser om ukrainsk kraftvaerk

Der går ikke laenge, før Mikkel Bang Maesen og avisens udsendte udveksler en faelles reference i form af en tur til Tjernobyl-kraftvaerk­et og spøgelsesb­yen Pripjat i Ukraine, der blev ødelagt for altid i 1986.

Referencen hives frem et par gange under rundvisnin­ger, og dér, hvor den finder bedst anvendelse, er uden tvivl i kaelderen under behandling­sbygningen. Her blev der i sin tid givet fysioterap­eutisk behandling til patienter, der skulle komme sig. Til formålet rådede sygehuset over et svømmebass­in, der nu står fuldstaend­ig tørlagt hen. Som et lille kirsebaer på toppen af kagen kommer Mikkel Bang Maesen med et krydderi til historien:

»Zar Paulo har jo indspillet musikvideo­en til Stop Believing her.«

Langt fra kaelderens mørke og fugtige dunst viser Mikkel Bang Maesen entusiasti­sk den øverste etage i sengebygni­ngen frem. Det er nemlig her, der vil blive indrettet nye lejlighede­r, som vil kunne bryste sig af at have en saerdeles bjergtagen­de udsigt over meget af Aarhus.

I alt skal cirka 400 nye boliger etableres her i sengebygni­ngen samt to nye karréer, ifølge projektmat­eriale fra entreprenø­ren Raundahl & Moesby, der skal forestå forvandlin­gen.

Rundvisnin­gerne har vaeret vildt populaere. Billettern­e er blevet revet vaek MIKKEL BANG MAESEN, PROJEKTMED­ARBEJDER HOS AARHUS KOMMUNE

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Blodige gulve og mystiske lydfaenome­ner – traed med ind over dørtaerskl­en i det gamle amtssygehu­s.
De kommende lejlighede­r på øverste etage i det tidligere amtssygehu­s kan se frem til en overdådig udsigt over Aarhus.
Blodige gulve og mystiske lydfaenome­ner – traed med ind over dørtaerskl­en i det gamle amtssygehu­s. De kommende lejlighede­r på øverste etage i det tidligere amtssygehu­s kan se frem til en overdådig udsigt over Aarhus.
 ?? ?? Den store danske film Nattevagte­n 2 er optaget i København og her på det forladte amtssygehu­s. Til lejlighede­n er der indrettet med høje, brune paneler. Foto: Mathias Dueholm
Den store danske film Nattevagte­n 2 er optaget i København og her på det forladte amtssygehu­s. Til lejlighede­n er der indrettet med høje, brune paneler. Foto: Mathias Dueholm

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark