Jyllands-Posten

Helt skørt: Aarhus får en musikfesti­val i forladt indkøbscen­ter

Den evige jagt på kulturkvad­ratmeter har bragt byens graesrødde­r til City Vest i Gellerup. De fylder det tomme center med musik, mad, dans og hygge.

- BENTE TAHMASBI HANSEN Jyllands-Postens Lokalavise­r bente.t.hansen@jyla.dk

Albert Helmig fra Aarhus Volume har stablet et hav af festivaler på benene på gamle baneareale­r, på marker, i skove og på bytorve. Han har aldrig før fået det hele til at spille i et shoppingce­nter, men det gør han og holdet bag festivalen nu.

Den hedder Centrum Vest og er både et forsøg og en hyldest til Gellerups samlingsst­ed gennem mange år: City Vest.

I et nyt samarbejde har Aarhus Volume, spillested­et Turkis og ivaerksaet­terne fra Frontløber­ne samlet et staerkt trekløver af fremadstor­mende graesrødde­r, der ikke før har stået skulder ved skulder på denne måde, selv om de arbejder i samme felt.

De har hver isaer skabt store fester, nu gør de det sammen med hinanden og med lokale kraefter i Aarhus V.

»Idéen er skør i sig selv, så der er stor interesse for festivalen. Der har tidligere vaeret større events i centeret, men ikke noget i denne skala. Det er også første gang, at graesrødde­rne rykker ind og står for det,« siger Albert Helmig.

»Kulturen har det med at slå sig ned i gamle industriby­gninger, med der bliver faerre og faerre af dem. De forladte fabrikker er brugt op, for de rives ned eller saettes i stand og bliver brugt som padeltenni­sbaner. Det er også fedt, men hvor er de naeste ledige kulturkvad­ratmeter?« spørger han og svarer selv:

»De er muligvis i tomme butiksloka­ler, som der er mange af, for eksempel når man går ned ad Strøget. Og lige nu er der tusindvis af tomme kvadratmet­er i City Vest, der laegger lokaler til vores første butiksfest­ival.«

Lokale og store navne

Aarhus Volume, Turkis og Frontløber­ne ønsker ikke at vaere som en ufo fra midtbyen, der pludselig lander i Gellerup. De har derfor haft åbne kontordage på Gellerup Højskole, og det har resulteret i lokale indslag, som byder på alt fra samosa og rap til byvandring.

Dagens to største koncerter med hiphoppere­n Icekiid og elektrokor­yfaeet Omar Souleyman skal foregå på centertorv­et. Der kan man opleve koncerten fra både stueetagen og første sal.

Danske Icekiids publikum er unge og syriske Omar Souleyman i en oliesheika­gtig påklaednin­g, henvender sig til alle aldre. Han var en bryllupsmu­siker, der blev kaldt kongen af kassettebå­nd, og som blev opdaget af den amerikansk­e hiphopstje­rne Diplo. Nu er Souleyman en del af den elektronis­ke scene.

Lokale Houssam Zamzam har samlet sit Quality Band, og lige så lokale Isabella Dayyani, der er udråbt til at vaere den naeste popdronnin­g, giver koncerter i tomme butiksloka­ler på første sal.

Johnson og De Fire Maver

Man kan i det hele taget gå en tur i centerbuti­kkerne og støde på mange forskellig­e former for musik. Udover de 10 navne på plakaten kommer der hele tiden flere til.

For eksempel dukker Aarhus

V-rapperen Johnson op i en ny konstellat­ion med jazz-kvartetten De Fire Maver.

»Lokale foreninger og aktører laver program i programmet, så man ved ikke helt, hvilke oplevelser dagen byder på. Vi begynder lørdag kl. 13 med et familieven­ligt program, der består af streetfood, danseworks­hops og silent disco. Det hele vil blive dokumenter­et og livetransm­itteret af Frontløber­nes radiostati­on,« forklarer Albert Helmig.

Arrangører­ne har fået nye og andre udfordring­er i shoppingce­nteret end dem, de ellers støder på i en park eller under en bro. Det kraever omtanke og tilladelse­r at lukke flere 1.000 mennesker ind i den nedlukkede bygning i forhold til blandt andre brandmyndi­ghederne.

Det er nu faldet på plads, og Centrum Vest er klar til fest.

 ?? ??
 ?? ?? Isabella Dayyani fra Brabrand er udråbt til at blive en ny popdronnin­g og sammen med en raekke andre aktører giver hun koncert i et tomt butiksloka­le i det tidligere City Vest i Gellerup, hvor dagsfestiv­alen Centrum Vest rykke rind 2. marts. Arkivfoto/Arkivfoto: Peter Troest.
Isabella Dayyani fra Brabrand er udråbt til at blive en ny popdronnin­g og sammen med en raekke andre aktører giver hun koncert i et tomt butiksloka­le i det tidligere City Vest i Gellerup, hvor dagsfestiv­alen Centrum Vest rykke rind 2. marts. Arkivfoto/Arkivfoto: Peter Troest.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark