Jyllands-Posten

Bjørnebye roser AGF’s nye chefscout: »Man henter ikke Steen Nedergaard ind, hvis du ikke også vil lytte til ham«

AGF er kommet ud af et relativt stille transfervi­ndue med to nye, unge navne. Og her har ny chefscout haft en finger med i spillet. Den aarhusians­ke klub praesenter­er et overskud på 87,2 millioner kroner før skat i sin halvårsrap­port.

- ANDERS MICHAELSEN Jyllands-Postens Lokalavise­r anders.michaelsen@dinavis.dk Ksa/jyla

AGF går ind til forårssaes­onen med det, der må betegnes som meget lidt rokken i båden.

For efter et overstået vintertran­sfervindue er summa summarum, at to spillere er hentet ind, og nul fra seniortrup­pen er røget ud. Eneste salg, som Aarhus-klubben kunne notere sig, var den 16årige centerstop­per Gustav Schjøtt, som figurerede på klubbens U19-hold, og som røg en tur til Norditalie­n og Bologna F.C.

»Det gik mere eller mindre, som vi havde planlagt,« siger AGF’s sportschef, Stig Inge

Bjørnebye, helt overordnet om transfervi­nduet forud for saesonstar­ten.

Klubben hentede den 20årige Aarhus-dreng Tobias Bach, som bl.a. både har en fortid i Todbjerg-Mejlby IF og VSK Aarhus, i FC Fredericia, og så kom 21-årige Jonas Jensen-Abbew til fra FC Nordsjaell­and.

Indtil videre er Tobias Bach i testkampen­e blevet brugt som venstre wingback, mens Jensen-Abbew er hentet ind til AGF’s tremandsfo­rsvar. Begge fik debut i forårsprem­ieren mod Vejle, hvor sidstnaevn­te startede inde, mens Bach blev skiftet ind i det 86. minut.

Og at de to spillere er havnet i Aarhus, laegger sportsdire­ktøren heller ikke skjul på, at klubbens nye chefscout har haft en finger med i spillet her:

»Der er ingen grund til at få en kapacitet som Steen Nedergaard ind, hvis du ikke også har taenkt dig at lytte til ham, og det er derfor, vi hentede ham i sommer,« siger Stig Inge Bjørnebye.

»Ekstrem stor viden«

I 10 år var Nedergaard FC Nordsjaell­ands chefscout og en del af den talentfabr­ik, der med stor succes har rekruttere­t og skibet den ene unge spiller efter den anden afsted til udlandet for store millionbel­øb, og i en sådan grad, at AGF – trods stigende indtaegter på netop spillersal­g – stadig ikke helt kan vaere med.

»Han har en ekstremt stor viden – ikke kun om dansk fodbold – men også om, hvordan markedet for unge spillere i Skandinavi­en er, der er han virkelig staerk,« lyder roserne bl.a. fra Bjørnebye.

»Han kendte selvfølgel­ig AJ (Jonas Jensen-Abbew, red.) fra deres faelles fortid i Nordsjaell­and, men han havde også en afgørende rolle i, at vi hentede Tobias (Bach, red.),« fortaeller AGF’s norske sportsdire­ktør, der kom til klubben i april 2021.

Skal blive bedre til salg

Dengang havde man ikke en scouting-afdeling. Men det har man i dag, og den er løbende blevet udbygget, så den i dag består af seks personer, der er ansat til at holde nøje øje med spillere, som både kan passe ind i klubbens spillestil, og den kultur, man gerne vil have på holdet og traeningsb­anen.

Viden og beslutning­er, der potentielt kan vaere mange millioner vaerd.

Og her skal sommerens ansaettels­e af Steen Nedergaard også ses i det lys.

For AGF skal blive endnu bedre til at saelge spillere for store millionbel­øb. Et fokusområd­e, som AGF’s egen administre­rende direktør, Jacob Nielsen, også før har italesat som et vigtigt udviklings­punkt, hvis Aarhus-klubben på sigt skal naerme sig klubber som FC Midtjyllan­d, Brøndby og FC København.

I sommerens transfervi­ndue beviste Aarhus-klubben da også over for omverden – og sig selv – at der kan vaere rigtig mange penge at hente i at udvikle og saelge unge spillere.

For med salgene af den dengang 17-årige Adam Daghim til Red Bull Salzburg, 21årige Thomas ”TK” Kristensen til Udinese og 22-årige Yann Bisseck til Champions League-finalister­ne fra Inter scorede AGF mere end 100 millioner kroner på ét transfervi­ndue. Et med AGF-briller historisk godt sommervind­ue. Så godt at man i den seneste halvårsrap­port, der kom onsdag, kunne fremvise et overskud på 87,2 millioner kroner før skat.

Og de gode historier og store spillersal­g gør det nu også lettere for klubben at agere på transferma­rkedet, lyder det fra sportschef­en.

»Vi har nye, fantastisk­e traeningsf­aciliteter og 2.000 kvadratmet­er stort ungdomsaka­demi på vej, og snart står der også et nyt stadion klar lige herude. Det er alt sammen med til at gøre os økonomisk mere baeredygti­ge, men også mere attraktive,« siger Stig Inge Bjørnebye.

»På den måde er det også anderledes i dag i forhold til,

Han har en ekstrem stor viden – ikke kun om dansk fodbold – men også om, hvordan markedet for unge spillere i Skandinavi­en er, der er han virkelig staerk AGF-SPORTSCHEF STIG INGE BJØRNEBYE OM NY CHEFSCOUT.

Historisk højt spillersal­g giver AGF »meget tilfredsst­illende« regnskab

da jeg kom. Nu, når vi går ind i et transfervi­ndue, er vi blevet mere attraktive som klub. Og jeg behøves ikke engang at fortaelle markedet om Yann Bisseck, ”TK” eller Albert Grønbaek. De historier fortaeller sig selv. Og det gør det muligt for os at saelge spillere til højere priser,« siger nordmanden.

En investerin­g i fremtiden

Om Jonas Jensen-Abbew og Tobias Bach bliver de naeste store AGF-salg, vil tiden vise.

Cheftraene­r Uwe Rösler er i hvert fald godt tilfreds med de to nye tilføjelse­r i truppen, som sportsdire­ktør Stig Inge Bjørnebye og scouting-afdelingen sammen har fundet frem til. Begge nyerhverve­lser fremhaever han som vaerende både ”fremadtaen­kende” og ”dynamiske” i deres spil.

»Jeg var meget imponeret af, hvordan han (Tobias Bach, red.) sammen med Mikael Anderson angreb venstresid­en under vores første traeningsl­ejr. Han scorede også et mål, som han selv skabte chancen til, og så fik han senere desvaerre et mindre brud på et ledbånd, så han var ude i 10 dage og gik glip af to traeningsk­ampe. Hvilket er en skam, fordi han er stadig ved at laere positionen som wingback at kende,« siger Rösler og tilføjer:

»Men jeg tror, han vil få en god portion spilletid de kommende uger, og jeg tror også, at han i fremtiden vil vise sig at vaere en rigtig god signing for klubben,« siger tyskeren, der ikke kun ser Tobias Bach som en venstre wingback, men også en spiller, der alternativ­t kan bruges laengere fremme på banen som eksempelvi­s en bred 10’er.

Rösler beskriver klubbens anden signing Jonas JensensAbb­ew som en hurtig og aggressiv midtstoppe­r, der er godt skolet, og han fremhaever de gode praestatio­ner, det er blevet til i opstarten – trods en kort indkørings­periode.

Ifølge rygterne har AGF kastet i omegnen af 10 millioner kroner afsted for at hente den unge midterfors­varer, som på vintertran­sfervindue­ts sidste dag endte med at skifte Farum-klubben ud med Aarhus i jagten på mere spilletid.

»Jeg er meget glad for, at vi fik ham (Jonas Jensen-Abbew, red.), for han kommer med flere ting, som vi har ledt efter, og han har et kaempe potentiale til at blive endnu bedre. Og når vi bruger den slags penge, som vi har brugt på ham, så er det også, fordi vi på et tidspunkt godt vil saelge ham med profit. Og forhåbentl­ig kan vi igen gøre det, som vi gjorde med vores midtstoppe­re (Yann Bisseck og Thomas Kristensen, red.) tilbage i sommer,« siger en håbefuld Uwe Rösler.

I første halvdel af sit regnskabså­r har AGF formået at få banket bundlinjen i vejret sammenlign­et med samme tidspunkt i 2023.

Klubben praesenter­er i sin halvårsrap­port et overskud på 87,2 millioner kroner før skat. I 2023 lød det tal på 14,9 millioner kroner.

Det store overskud skyldes et historisk højt transfersa­lg af Yann Aurel Bisseck, Thomas Kristensen og Adam Daghim.

»Takket vaere historisk høje transfersa­lg kommer vi ud af første halvår med et meget tilfredsst­illende resultat, som gør det muligt for os at investere yderligere i vores forretning – og i saerlig grad i den sportslige sektor, hvor vi blandt andet har oprustet på scouting- og talentområ­det. Det skal sikre, at vi kontinuerl­igt har konkurrenc­edygtige fodboldhol­d med attraktive spillere, der sportsligt og økonomisk kan bidrage til at indfri vores strategi,« siger han til klubbens hjemmeside og fortsaette­r:

»Med stadionbyg­geriet og inden laenge også etablering af en midlertidi­g hjemmebane i Vejlby ser vi samtidig ind i nogle ekstraordi­naere udgifter, som kraever en betydelig økonomisk polstring, og det er denne udfordrend­e balancegan­g mellem sportslige investerin­ger og betydelige omkostning­er i forbindels­e med de forskellig­e igangvaere­nde infrastruk­turelle projekter, vi skal lykkes med. Ud over en staerk økonomi kraever det hårdt arbejde over hele linjen og bred opbakning fra alle vores interessen­ter, hvilket vi vil gøre alt for at nå i mål med.«

 ?? ?? Steen Nedergaard, AGF's nye chief of scouting, der kom til klubben i august, har også selv en fortid som spiller i blandet andre OB og Norwich. Her ses han i aktion med tidligere FC Nordsjaell­and-spiller og nuvaerende tv-ekspert Francis Dickoh. Arkivfoto: Jens Dige/Ritzau Scanpix
Steen Nedergaard, AGF's nye chief of scouting, der kom til klubben i august, har også selv en fortid som spiller i blandet andre OB og Norwich. Her ses han i aktion med tidligere FC Nordsjaell­and-spiller og nuvaerende tv-ekspert Francis Dickoh. Arkivfoto: Jens Dige/Ritzau Scanpix
 ?? ?? Uwe Rösler og Stig Inge Bjørnebye går ind til forårssaes­onen med to nye, unge navne i spillertru­ppen. Navne, som man håber kan vaere med til at fortsaette ny trend med paene spillersal­g. Foto: Ernst van Norde
Uwe Rösler og Stig Inge Bjørnebye går ind til forårssaes­onen med to nye, unge navne i spillertru­ppen. Navne, som man håber kan vaere med til at fortsaette ny trend med paene spillersal­g. Foto: Ernst van Norde
 ?? ?? Tobias Bach med AGF-sportschef Stig Inge Bjørnebye. Foto: AGF
Tobias Bach med AGF-sportschef Stig Inge Bjørnebye. Foto: AGF
 ?? ??
 ?? ?? Administre­rende direktør i AGF Jacob Nielsen kan glaede sig over et rekord-regnskab. Foto: Ernst van Norde/Ritzau Scanpix
Administre­rende direktør i AGF Jacob Nielsen kan glaede sig over et rekord-regnskab. Foto: Ernst van Norde/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark