Jyllands-Posten

Ny vinder af sommerdaek-test får bilerne til at bremse mest effektivt

Ét daek fra Continelta­l skiller sig saerligt ud i stor test. Generelt bør man vaelge et sommerdaek, der har bedst mulige egenskaber i regnvejr, lyder rådet.

- CHRISTIAN SCHACHT

Den danske sommer er praeget af regnvåde veje. Derfor skal man vaelge sommerdaek, som kan forcere vandet og klaebe fast til den fugtige asfalt.

Sommerdaek burde derfor hedde regnvejrsd­aek. Og det er under disse forhold, at de bedste sommerdaek skiller sig ud fra de vaerste, viser en ny test fra tyske ADAC, som FDM har vaeret med til at gennemføre.

Med vanlig tysk flittighed har bilklubben testet saesonens sommerdaek, og denne gang er der afprøvet 16 daek i den størrelse, der passer til de populaere, mindre SUV’er som f.eks. VW Golf, VW T-Roc, Skoda Karoq og Hyundai Kona, men også klassikere a la Toyota Avensis og VW Passat. Det kommer der både varme anbefaling­er og kølige afvisninge­r ud af.

Størrelsen af de testede daek er på 17 tommer (215/55 R17). Og der er gode nyheder.

»Sommerdaek bliver stadig bedre, og i år dumper ingen af testens daek. Faktisk klarer de fleste sig over middel eller bedre,« siger FDM’s bilteknisk­e redaktør, Søren W. Rasmussen.

Ét daek giver dog de andre baghjul. Continenta­ls nye sommerdaek, Continenta­l PremiumCon­tact 7 klarer sig formidabel­t.

»Der er tale om en helt ny daekteknik og brug af nye materialer, som giver nogle sikkerheds­maessige egenskaber, der isaer imponerer på våd vej. F.eks. i den del af testen, hvor bilerne skal bremse ned fra 80 km/t. på våd vej. Her fortsatte de øvrige daek, langt efter at de havde passeret den holdende bil med Continenta­l-daekket, med hastighede­r på mellem 23 og 35 km/t.,« forklarer han.

På andenplads­en traeder Michelin frem med sit seneste bidrag, Primacy 4+, og det besidder udmaerkede egenskaber til alsidig brug. På en tredjeplad­s har vi Kumho, der generelt gør det godt på både tør og våd vej.

Taberne

Midtergrup­pen rummer Hankook, Goodyear, Bridgeston­e og Dunlop, mens der også er nogle, man skal holde bilen vaek fra.

Taberne kommer fra Sailun og Linglong, som dog ikke ligefrem bliver frarådet af testholdet.

Udover at teste daekkenes bremse- og styreegens­kaber indgår deres miljøegens­kaber nu også i den samlede bedømmelse.

I lighed med vinterdaek er sommerdaek­s rullemodst­and (braendstof­forbrug), holdbarhed og partikelfo­rurening, samt hvor baeredygti­gt de er produceret, også taget med i bedømmelse­n.

»Det giver god mening at skaerpe fokus på daekkenes samlede miljøbelas­tning, hvor både deres partikelfo­rurening og støj er konkrete lokale gener. Men heller ikke her falder nogen af de 16 daek igennem. Til gengaeld er der stor forskel på daekkenes slidstyrke. Hvor det mest slidstaerk­e daek holdt naesten 70.000 km, var der kun 26.000 km i det mindst holdbare daek. Altså en forskel på over 40.000 km,« siger Søren W. Rasmussen.

»Valg af daek bør dog først og fremmest handle om sikkerhed. Det er derfor, sikkerhed vaegtes med 70 pct. i vores test, og miljø med 30 pct. Har man en aeldre bil og et beskedent kørselsbeh­ov, skal man ikke nødvendigv­is vaelge daek fra øverste hylde, men man bør altid lade gode bremseegen­skaber på våd og tør vej gå forud for f.eks. en god holdbarhed og lav rullemodst­and.«

Resultater­ne for daektest gaelder kun for afprøvede dimensione­r. FDM anbefaler, at man dog godt kan bruge resultater­ne fra denne daektest som vejledende vaerdier for nabostørre­lserne – altså daek, der er nummeret bredere/smallere – det ses af tallet foran skråstrege­n, der angiver bredden i mm – eller daek, der har en profil lidt større/mindre end de testede daek.

Der er tale om en helt ny daekteknik og brug af nye materialer, som giver nogle sikkerheds. maessige egenskaber, der isaer imponerer på våd vej. Søren W. Rasmussen, bilteknisk redaktør, FDM

 ?? Foto: FDM/ADAC ?? Når bilen med det nye Continenta­l-daek er bremset helt op, fortsaette­r samme bil med det ringeste daek fortsat med 35 km/t.
Foto: FDM/ADAC Når bilen med det nye Continenta­l-daek er bremset helt op, fortsaette­r samme bil med det ringeste daek fortsat med 35 km/t.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark