Jyllands-Posten

Her er elbilen, som mange VW-fans har ventet laenge på

Den klassiske stationcar lever i bedste velgående, og Volkswagen viser nu maerkets første fuldt elektriske stationcar. VW ID.7 Tourer kan blive et hit i firmaklass­en, hvor den er uden konkurrent­er, spår en ekspert.

- CHRISTIAN SCHACHT

Selvom alting stemmer på papiret, viser virkelighe­den sig ofte at vaere en anden. Ikke mindst i bilernes verden, hvor der synes at vaere en tendens til, at der altid er noget bedre på vej lige om hjørnet.

Volkswagen ID.7, der blev lanceret i slutningen af 2023, skiller sig således ud med sin rummelighe­d, ro under kørsel og høj komfort. Kvaliteten saetter nye standarder inden for Volkswagen­s elektriske modelraekk­e, takket vaere en staerk elmotor, den har solid raekkevidd­e og effektiv opladning på langfart.

Trods disse egenskaber har interessen for VW ID.7, som endda fik titlen som Businessbi­len 2024 af Jyllands-Posten og Business Danmark, vaeret afdaempet.

En sandsynlig årsag til kundernes tøven er, at mange har ventet på stationcar-versionen, den såkaldte Tourer, og som er en populaer vare i firmabilkl­assen, hvor ID.7 primaert hører hjemme.

Den har til gengaeld verdenspre­miere nu og er samtidig den første elbil i den klassiske firmaklass­e, der kommer som stationcar.

Volkswagen har en stolt tradition for stationcar­s, fremhaevet gennem Passat-, Golf- og Arteon-modellerne i de senere år.

ID.7 Tourer betyder dog et endeligt farvel til det velkendte Variant-navn, som Volkswagen tidligere har brugt på alle sine stationcar­s. Den nye Passat baerer godt nok Variant-navnet, men fremover vil elektriske stationcar­s fra Volkswagen blive kaldt Tourer.

Den nye Volkswagen-model er samtidig blandt de første fuldt elektriske stationcar­s i den øvre mellemklas­se, hvor den dyrere BMW i5 Touring blev vist i sidste uge.

Volkswagen er allerede repraesent­eret i denne klasse med den nye Passat Variant, som snart er på vej ud til forhandler­ne.

»Med den nye ID.7 Tourer og den nye Passat Variant får vi et staerkt par i stationcar-segmentet, der kan daekke naesten alle typer drivlinjer fra den fuldt elektriske ID.7 Tourer til mild hybrid, plug-in-hybrid, benzin og diesel i Passat Variant. Dermed kan vi daekke et meget bredt og alsidigt kørselsbeh­ov for både private og firmabilis­ter,« siger Michael Ebeling, som er direktør hos VW Danmark.

Jan Lang, som er markedsana­lytiker hos Bilbasen, mener, at bilen sagtens kan få succes, men der er ingen garanti.

»Der er mange firmabilis­ter, der kun må vaelge en elbil, og den passer godt ind,« siger han.

»Den nye ID.7 Tourer er spaendende, men succesen er ikke ligefrem garanteret, da priserne ligger lidt højere, end hvad man er vant til i den traditione­lle firmaklass­e,« mener han.

Priserne på den nye stationcar er dog endnu ikke offentligg­jort, men et gaet er et tillaeg på omkring 15.000 kr., hvilket bringer startprise­n op på 460.000 kr. og 500.000 kr. for topmodelle­n

Style. Tillaegspr­isen for versionen med det større batteri forventes at ligge omkring 30.000 kr.

De traditione­lt vigtige skattemaes­sige vaerdier ved erhvervsle­asing er heller ikke klar endnu, men i tilfaeldet ID.7 hatchback ligger de cirka 30.000 kr. under købsprisen.

Skiller sig ud

Den nye ID.7 Tourer, der lander til sommer, skiller sig tydeligt ud fra hatchbacke­n med sin lange taglinje og forener det klassiske stationcar­design fra Passat med det mere sportslige fra en Arteon.

Højden bagtil sikrer, at ID.7 Tourer kan rumme op til 605 liter i bagagerumm­et. Det er 73 liter mere end i den kendte ID.7. Fyldt op til forsaedern­es

ryglaen og til taget, øges kapacitete­n til 1.714 liter, hvilket samtidig gør lastområde­t naesten to meter langt. Tallene er dog lidt mindre end i den nye Passat.

VW lover til gengaeld, at ID.7 Tourer bliver en af de mest aerodynami­sk effektive stationcar­s på markedet med en luftmodsta­ndskoeffic­ient på 0,24, kun en anelse højere end den strømlined­e ID.7 hatchback på 0,23.

Den nye Volkswagen lanceres i Europa som ID.7 Tourer Pro og ID.7 Tourer Pro S, begge med 286 hk og baghjulstr­aek. ID.7 Tourer Pro drives af et 77-kWh-batteri med en raekkevidd­e på ca. 600 km. For dem, der søger mere, tilbydes ID.7

Tourer Pro S med et 86-kWh-batteri og en officiel raekkevidd­e på 685 km. Ved hurtiglade­standere kan 77-kWh-batteriet oplades med op til 175 kW, og 86-kWh-batteriet med op til 200 kW.

Og så skal det ikke kun handle om batteristø­rrelser og bagagerum.

I fremtiden vil fører og passagerer i alle nye ID.-modeller samt de nye Golf, Tiguan og Passat kunne anvende stemmeassi­stenten til at få adgang til kunstig intelligen­s-databasen fra ChatGPT.

Hvis du sidder og undrer dig over, hvorfor du overhovede­t skulle have brug for ChatGPT i din bil, siger VW, at potentiale­t er stort.

»Berigende samtaler, afklaring af spørgsmål, interaktio­n på et intuitivt sprog, modtagelse af køretøjssp­ecifik informatio­n og meget mere – helt håndfrit,« siger firmaet.

VW lover ikke at ville tvinge dig til at oprette en ny konto eller installere nogen apps.

Chatbotten kan aktiveres ved at sige ”Hej IDA” eller ved at trykke på en knap på rattet. Og OpenAI får heller ikke adgang til dine kørselsdat­a. VW siger, at spørgsmål og svar ”slettes øjeblikkel­igt for at sikre det højest mulige niveau af databeskyt­telse”.

 ?? ?? Samtidig med den nye Tourer kommer også muligheden for at vaelge et større batteri på 86 kWh.
Samtidig med den nye Tourer kommer også muligheden for at vaelge et større batteri på 86 kWh.
 ?? ?? Interiøret udbygges med mulighed for kunstig intelligen­s via ChatGPT på den store skaerm.
Interiøret udbygges med mulighed for kunstig intelligen­s via ChatGPT på den store skaerm.
 ?? ?? Designet på den nye VW ID.7 Tourer er mindre klassisk end på den nye Passat. Fotos: VW
Designet på den nye VW ID.7 Tourer er mindre klassisk end på den nye Passat. Fotos: VW

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark