Jyllands-Posten

Toyota-kunder raser over langsom opladning i frost

Vinterkuld­e er ren gift for Toyota bZ4X. Ejerne klager over, at elbilen er elendig til at lynlade om vinteren. Jens Tódor er en af de mange ejere, der må leve med meget lange ladetider.

- CHRISTIAN SCHACHT

Inden Jens Tódor købte en Toyota bZ4X, forklarede han forhandler­en, at han skulle benytte bilen bl.a. for at køre til Sverige for at stå på ski. På de kanter kan det vaere koldt, ligesom det var tilfaeldet, da vinteren ruskede op i danskernes forestilli­ng om sne og kulde i starten af januar. På skiferien viste det sig dog, at den japanske elbil ikke synes at vaere konstruere­t til det nordiske klima. Ifølge Jens Tódor er den ekstremt dårlig til at lynlade.

»DC-ladningen, altså muligheden for at lade hurtigt, er elendig. Fra 10-80 pct. tager det op til 1,5 time, og ved ca. 67 pct. stopper DC-ladningen i princippet, for hastighede­n falder til 7-8 kW. Det er langsommer­e end at lade derhjemme,« siger Jens Tódor, der er godt traet af, at det tager en evighed at komme frem.

Da han købte bilen, kunne han laese, at ladetiden fra 10-80 pct. var 30 min. bl.a. takket vaere lynladning med op til 150 kW. Når det er under frysepunkt­et, tager det dog tre gange så lang tid.

»Jeg var meget omhyggelig med at spørge, om der ville vaere problemer med opladning i koldt vejr. Jeg sagde specifikt inden kontraktun­derskrift, at jeg skulle bruge bilen til at køre i tocifrede frostgrade­r om vinteren, og om det ville blive et problem med ladetid og raekkevidd­e. Toyota meldte tilbage til saelger, at det ikke ville vaere noget problem,« siger Jens Tódor.

Ser man rundt på de sociale medier, vrimler det med historier om, at elbiler er langsommer­e til at lynlade, når det er koldt. Og det gaelder alle maerker, men Toyota bZ4X har klart de største udfordring­er. Og mange af ejerne er rasende.

Toyota er ekstremt følsom

Batteriern­e i elbiler minder meget om mennesker, når det kommer til temperatur­en. Ingen af os fungerer optimalt, hvis det er meget koldt eller varmt. Batterier har det generelt bedst, når temperatur­en er omkring 15 til 25 grader. Det er isaer, fordi batteriets effekt genereres af en kemisk reaktion, som fungerer bedst inden for dette temperatur­spaend.

Elbiler har derfor et system, der kaldes Battery Management System (BMS), og det fungerer som dit batteris ”hjerne” og styrer opladnings­hastighede­n.

Hvis det er koldt udenfor, kan bilens BMS gå ind og begraense opladnings­hastighede­n for at beskytte levetiden på batteriet. Og det er tilfaeldet i naesten ekstrem grad hos Toyota.

Jens Tódor står da heller ikke alene med sine frustratio­ner over bilens manglende evne til at lynlade.

I den store Facebook-gruppe Toyota bZ4X DK, der i skrivende stund har 2.000 medlemmer, er der et utal af indlaeg fra frustrered­e ejere, der kritiserer bilens evne til at lade om vinteren.

En af dem er Claus Andersen.

»Havde jeg vidst, at den var så laenge om at lade, havde jeg ikke købt den. Jeg har haft Toyota i 11 år og havde ikke forestille­t mig, hvor dårlig bZ4X er som elbil. Jeg havde store forventnin­ger, det er jo trods alt en Toyota og ikke et eller andet ukendt kinesisk maerke,« siger han.

»Lige nu kan jeg naermest ikke bruge bilen til lange ture, for den DC-lader med mellem 30 og 50 kW i stedet for de lovede 150 kW. Jeg bruger uanede maengder af tid på at lade.«

»Det er meget skidt, og jeg kan ikke få at vide, om Toyota vil opgradere bilen. Som det er nu, fungerer bilen ikke for mig,« siger Claus Andersen, der mener, at Toyota og forhandler­ne har talt mod bedre vidende, da de rådgav kunderne.

Burde rådgive bedre

Jens Tódor er heller ikke glad for Toyota Danmarks håndtering af sagen.

»Vaerkstede­t siger, at der ingen fejl er på bilen, men det er der jo. Forhandler­e siger blot, hvad Toyotas organisati­on siger, at de skal sige til kunderne,« mener han.

Helt generelt har de negative kunder savnet og mangler stadigvaek informatio­n fra den danske importør, siger Jens Tódor.

»Jeg ville ønske, Toyota Danmark ville anerkende, at de har stukket os blår i øjnene, da vi købte vores i sommer. Jeg er led og ked af, at det tager 1,5 time at lynlade,« siger Jens Tódor.

»Jeg naegter at tror på, at Toyota ikke vidste det på forhånd. Selvfølgel­ig har Toyota testet evnen til at lynlade i kolde områder af verden. De lyver ikke, men de fortaeller ikke direkte konsekvens­erne ved ladning i koldt vejr,« siger Jens Tódor. Der er mange andre eksempler på Facebook. »At man, når det er koldt, kun kan køre ca. 2 timers kørsel på motorvejen og derefter skal bruge 1 time og 20 minutter til at lade, er jo ikke det, man forventer af en bil, når Toyota alene fremhaever 150 kW og vaever sig ud af resten,« skriver en af de mange andre utilfredse ejere.

»Jeg har lynladet i frost mere end 30 gange nu, og uanset klimaanlae­g, varme, forsøg på kørsel, som skulle varme batteriet, så er den endnu ikke kommet under 1,5 time fra 10-80 pct.,« skriver en anden.

En af udfordring­erne ved bilen er, at den ikke har en batterivar­mer.

Det bruges til at klargøre batteriet til lynladning. Flere og flere elbilmodel­ler har systemer, der forvarmer batteriet på vej mod en lynlader, hvilket forbedrer opladnings­effektivit­eten.

I andre modeller genereres der varme i batteripak­ken under kørsel, isaer ved motorvejsf­art, hvilket ligeledes kan forbedre opladnings­effektivit­eten. Det er ikke tilfaeldet hos Toyota i saerlig vid udstraekni­ng.

Ingen forbedring­er til gamle kunder

Toyota er godt klar over, at der er problemer.

Den 9. januar udsendte den danske importør en pressemedd­elelse med titlen ”Toyota forbedrer elbilen bZ4X”.

»Et helt nyt batterivar­mesystem bidrager til hurtigere lynopladni­ng ved lave temperatur­er – og i saerlig grad når udetermome­tret viser minusgrade­r, og frosten traenger sig på. Toyota har tilført en ny vand-til-vand-varmepumpe samt en varmejuste­ringsventi­l til varmekreds­en for at hjaelpe med at øge batteritem­peraturen,« lyder det i meddelelse­n.

Der er dog fortsat ikke tale om en decideret batterivar­mer.

Om det har nogen effekt, har Jyllands-Posten til gode at vurdere, men det kommer ikke de

mange nuvaerende Toyota-kunder til gode.

»Desvaerre får vi ikke den opdatering, der er på vej, da det er en hardwareop­datering samtidig med ny software. Det ville klaede Toyota at taenke på de kunder, der allerede har betalt op til

450.000 kr. for bilen. Jeg synes ikke, det er i orden, og jeg synes, Toyota bør opdatere de allerede solgte biler,« siger Jens Tódor.

»Jeg gjorde et stort nummer ud af at prøve andre elbiler inden køb og brugte lang tid på at sammenlign­e data, og så skal man vel kunne regne med det, som er skrevet,« mener han.

Toyotas forklaring Mange klager over, at DC-ladetiden, når det er koldt, isaer under frysepunkt­et er uendeligt lang. Naermere 1,5 time mod 30 min. som i brochurema­terialet. Hvorfor er det sådan?

»DC-ladetiden kan afhaenge af mange faktorer. Det kan f.eks. vaere hvor meget strøm, der i forvejen er på batteriet, temperatur­en, eller om flere lader samtidigt på samme ladestatio­n. Når der i forvejen er en del strøm på batteriet, eller vejret er koldt, vil DC-opladning af batteriern­e ofte vaere langsommer­e, fordi bilen nedsaetter ladeeffekt­en for at beskytte batteriet. Vi har en ladetidsbe­regner på toyota.dk, hvor man kan få en idé om, hvordan temperatur­en bl.a. kan indvirke på raekkevidd­e og ladetid. De officielle tal for raekkevidd­e og ladetid er for alle elbiler, ikke kun Toyotas, opnået under optimale temperatur­forhold. Helt generelt anbefaler vi, at bilen køres så langt ned i batterikap­acitet som praktisk muligt, inden DC-ladning igangsaett­es, da det optimerer opladnings­effektivit­eten,« siger pressechef, Anders Tystrup.

Kunderne føler ikke, at de er blevet informeret om det, inden de købte bilen?

»Vi går meget op i at sikre, at alle Toyota-forhandler­e er klaedt på så godt som muligt til at kunne informere grundigt om produktern­e. Det er selvfølgel­ig meget beklagelig­t, hvis en eller flere kunder føler, at de ikke har fået nok informatio­n inden deres køb,« siger Anders Tystrup.

Mange føler, at det er forkert, at Toyota nu opdaterer bilens mangler i den nye udgave, mens de selv må køre videre uden at få problemet løst. Hvad gør I ved det?

»Hos Toyota saetter vi en aere i løbende at forbedre vores produkter og implemente­re forbedring­erne i vores forskellig­e bilmodelle­r typisk i forbindels­e med et nyt modelår, et facelift eller en helt ny modelgener­ation, uanset om det er biler med eller uden forbraendi­ngsmotor. Det er helt normalt, at morgendage­ns produkter typisk vil vaere bedre end gårsdagens – både i bilbranche­n og i de fleste andre brancher,« siger Anders Tystrup.

Har Toyota testet bilens lynladning­sevne i frostgrade­r, inden den blev sendt på markedet?

»Toyotas ingeniører har under udviklinge­n af bZ4X gennemtest­et bilen i mange forskellig­e situatione­r og under mange forskellig­e forhold flere steder i verden for at kunne sammensaet­te den mest optimale pakke, der kan imødekomme så mange kunders behov som muligt både i relation til specifikat­ioner og økonomi, og som samtidig sikrer kunden en lang holdbarhed på bilens drivbatter­i,« siger Anders Tystrup.

Det er ikke nogle svar, der imponerer Jens Tódor.

»Faktisk skulle Toyota jo have lov til at tage handelen tilbage, når de på den måde saelger et produkt på et falsk grundlag,« mener Jens Tódor, som må leve med de lange ladetider.

 ?? ?? Jens Tódor købte en Toyota bZ4X sidste år, bl.a. for at kunne køre på skiferie til Sverige. Det har vist sig at blive nogle lange ture, da bilen lader ekstremt langsomt.
Foto: Privat
Jens Tódor købte en Toyota bZ4X sidste år, bl.a. for at kunne køre på skiferie til Sverige. Det har vist sig at blive nogle lange ture, da bilen lader ekstremt langsomt. Foto: Privat
 ?? ??
 ?? ?? Ifølge de officielle tal skulle en bZ4X kunne lynlade fra 10-80 pct. på 30 min. Om vinteren tager det ofte tre gange så lang tid. Foto: Christian Schacht
Ifølge de officielle tal skulle en bZ4X kunne lynlade fra 10-80 pct. på 30 min. Om vinteren tager det ofte tre gange så lang tid. Foto: Christian Schacht
 ?? ?? Claus Andersen mener, at Toyota burde hjaelpe kunderne i stedet for blot at afvise dem. Foto: Privat
Claus Andersen mener, at Toyota burde hjaelpe kunderne i stedet for blot at afvise dem. Foto: Privat
 ?? ?? Toyota bZ4X mangler en batterivar­mer og er samtidig dårlig til at varme batteriet op, mens den kører. Foto: Christian Schacht
Toyota bZ4X mangler en batterivar­mer og er samtidig dårlig til at varme batteriet op, mens den kører. Foto: Christian Schacht

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark