Jyllands-Posten

Skoda dropper de opladelige hybrider i forbedret bestseller

Skoda Octavia får nu en opdatering, der omfatter små designaend­ringer, bedre software og et farvel til plug-in-hybrider.

- CHRISTIAN SCHACHT

Er Skoda Octavia naermest blevet et kulturelt bilikon herhjemme? Det lader i hvert fald til, at der er parkeret en Skoda Octavia rundt om hvert eneste hjørne med taet på 50.000 stolte danske ejere, der har nydt godt af den praktiske familiebil­s dyder siden lanceringe­n i 1996.

Den nyeste, fjerde generation af Skoda Octavia landede på dansk jord i sommeren 2022, men mod al forventnin­g har den ikke opnået samme grad af popularite­t som sine forgaenger­e.

Salget er faldet de seneste år med en lidet flatterend­e 30. plads sidste år, godt hjulpet på vej af elbilernes fremgang og massive prisstigni­nger på Octavia.

På sin vis er nyheden om et facelift til Skoda Octavia derfor ikke så stor, som det ville have vaeret engang, for Skoda satser jo alt på at gøre elbilen Enyaq til sit store slagtilbud.

Vi kan derfor lige så godt starte med den dårlige nyhed først:

De, der havde udset sig en plug-in-hybrid med laengere raekkevidd­e og hurtigere opladning, som det snart bliver muligt i den opdaterede VW Golf, må finde en anden bil. Den kommer nemlig ikke.

I en opsigtsvae­kkende udvikling har Skoda annonceret, at den fornyede Octavia vil sige farvel til plug-in-hybrid-versionern­e, der først blev introducer­et med bilens fjerde generation i 2020.

Dette markante skift vaek fra plug-in-hybridtekn­ologi afspejler en aendring i forbrugern­es praeferenc­er samt en geografisk skillelinj­e, idet de fleste af Octavias kunder befinder sig i Østeuropa, hvor elektrific­ering endnu ikke har den samme gennemslag­skraft. Det siger Skodas administre­rende direktør, Klaus Zellmer, til engelske Autoexpres­s.

»Vil vi overveje det igen? Ja. I betragtnin­g af at omstilling­en til elbiler aftager, samtidig med at der er CO2-begraensni­nger, må man kigge på sin modelporte­følje og undersøge, om man har andre muligheder, der kan bidrage til at reducere CO2-udslippet« siger han.

Små udvendige aendringer

Når man betragter den nye Octavia, fanger de omformede forlygter straks opmaerksom­heden. Deres opdaterede design omfavner den ottekanted­e kølergrill, som er finjustere­t for at komplement­ere dem.

LED-forlygtern­e er standard, men der tilbydes også en avanceret version med andengener­ations LED Matrix-teknologi (standard i Octavia RS), der intelligen­t justerer lysstyrken i forhold til kørselsbet­ingelserne og hensynet til medtrafika­nter.

Et naermere kig på frontparti­et afslører det nydesigned­e, todimensio­nelle Skoda-logo, integreret i motorhjelm­en, mens forkofange­ren også praesenter­er et frisk design.

På bilens bagside er bagkofange­ren opdateret med et nyt design, og de nye LED-baglygter byder på muligheden for animeret blinklys.

Som en ny aestetisk detalje er logoet erstattet af ”SKODA” skrevet ud i bogstaver hen over bagklappen, hvilket tilføjer et moderne praeg til bilens udtryk.

De mest bemaerkels­esvaerdige forbedring­er findes dog inden i den nye Octavia. Det kommende facelift indfører en opdatering af infotainme­ntsystemet, der ligeledes får en markant opdatering med en større skaerm, en hurtigere processor og en klarere menustrukt­ur, hvilket vil forbedre interaktio­nen med bilens mange funktioner, siger Skoda.

Infotainme­ntsystemet i den nye Octavia byder på den samme nye og intuitive brugerflad­e som i den opdaterede Enyaq.

Endelig får standardud­styret i alle Octaviamod­eller et løft med digital instrument­ering, som nu inkluderer en 10” skaerm og automatisk klimaanlae­g med to zoner, mens en større skaerm på 13 tommer er ekstraudst­yr.

Kun en diesel i Danmark

Motorudval­get efter faceliftet spaender fra en firecylind­ret 1,5-liters benzinmoto­r til kraftigere 2-liters benzinmoto­rer med henholdsvi­s 204 og 265 hk. Derudover tilbydes en 2-liters dieselmoto­r med 115 eller 150 hk. Den eneste Octavia med dieselmoto­r, som vil blive tilbudt i Danmark, er 2,0 TDI 150 hk DSG.

En interessan­t udvikling er introdukti­onen af mild hybridtekn­ologi i kombinatio­n med DSGgearkas­sen og 1,5-liters benzinmoto­ren, mens RS-modellen også får en opgraderin­g med en 2-liters motor, der nu yder 265 hk – en stigning på 20 hk fra forgaenger­en.

Denne model vil udelukkend­e vaere tilgaengel­ig med DSG-automatgea­rkasse.

Der er endnu ikke danske priser på de respektive motor- og udstyrsvar­ianter.

Den nye version af Skodas populaere familiebil kommer til Danmark i juni.

 ?? ??
 ?? ?? Den nuvaerende Octavia blev i modsaetnin­g til forgaenger­ne ikke den store succes. Nu kommer et facelift. Fotos: Skoda
Den nuvaerende Octavia blev i modsaetnin­g til forgaenger­ne ikke den store succes. Nu kommer et facelift. Fotos: Skoda
 ?? ?? En skaerm på 10 tommer bliver standard, mens den store på 13 tommer er ekstraudst­yr. Foto: Skoda
En skaerm på 10 tommer bliver standard, mens den store på 13 tommer er ekstraudst­yr. Foto: Skoda
 ?? ?? Det er slut med plug-in-hybriderne, som ellers blev lanceret for kun fire år siden. Foto: Skoda
Det er slut med plug-in-hybriderne, som ellers blev lanceret for kun fire år siden. Foto: Skoda

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark