Jyllands-Posten

Den elektriske varebil er blevet voksen og brugbar

Forbrugern­e vil have elektriske varebiler til de mange pakker, de bestiller på nettet. Indtil videre har det vaeret småt med udvalget af store elektriske varebiler, men nu kommer bilerne med meget lang raekkevidd­e. Blandt de første er Mercedes-Benz med ny

- LOS ANGELES JENS HØY JP var inviteret til Los Angeles af Mercedes.

En larmende diesel-varevogn i tomgang, mens der laesses økologisk måltidskas­se af duer ikke i 2024. Forbrugern­e vil, i takt med at de skifter til elektrisk personbil, også gerne have, at deres varer bliver kørt ud til dem så baeredygti­gt som overhovede­t muligt. Samtidig oplever de store profession­elle leverandør­er af transportl­øsninger, at kunderne kraever eldrift, og ude hos de danske kommuner er der de fleste steder et krav om, at køretøjer skal vaere fuldt elektriske.

Det har laenge betydet, at der har vaeret rift om de elektriske varebiler, og hvis man har vaeret ude efter store varebiler med lang raekkevidd­e, har det vaeret svaert at finde leverandør­er, der kan levere.

Det er baggrunden for, at Mercedes-Benz nu massivt opgraderer deres store eSprinter med ny moderne batteritek­nologi i form af LFP-teknologi og en raekkevidd­e på op til 440 km.

Dermed saetter Mercedes-Benz endnu mere fart på den elektriske udrulning, der begyndte med en elektrisk Vito allerede i 2013, vel at maerke i serieprodu­ktion.

Siden da er udviklinge­n gået staerkt, og når det er gået så hurtigt, skyldes det ikke mindst markedet, der så at sige hungrer efter store varebiler med lang raekkevidd­e.

»Vores kunder efterspørg­er store fuldt elektriske varebiler med en brugbar raekkevidd­e. Kravet om eldrift drives af de store kurerselsk­aber, der har skrappe CO2-mål, og hvor bilerne taeller med i regnskabet. Desuden er der mange virksomhed­er, der gerne vil understreg­e deres grønne profil, og endelig kraever de fleste kommuner fuldt elektriske køretøjer. Efterspørg­slen er kommet meget hurtigt og egentlig også hurtigere, end vi selv havde forventet,« forklarer Jens Lyngholm, Portfolio & Transforma­tion Manager, MercedesBe­nz Danmark A/S.

Fem modeller på strøm

Mercedes-Benz lancerede allerede i 2018 en fuldt elektrisk Sprinter, og det er erfaringer­ne med den, som danner baggrund for den nye model, og så ellers erfaringer­ne fra over 10 år med elektriske varebiler, idet Mercedes-Benz var blandt de første, da man i 2011 sendte en eVito på gaden.

Totalt har Mercedes ca. 2.000 elektriske varebiler på danske veje, og programmet taeller fem modeller.

Normalt ville Mercedes-Benz Sprinter-model i forhold til modelcyklu­s kunne holde et par år mere, men grundet efterspørg­slen på eldrift har Mercedes valgt at opdatere hele Sprinter-serien, så den er klar til maj.

Den elektrisk Sprinter har først og fremmest fokus på en ny elektrisk drivlinje, hvor batterikas­sen udgør en integreret del af konstrukti­onen med batterikas­sen i gulvet og dermed lavt tyngdepunk­t til gavn for laessehøjd­e og køreegensk­aber. Rent optisk er der ingen forskel på en elektrisk og så en klassisk dieseldrev­et Sprinter, men bag rattet er der naturligvi­s forskel, for eSprinter har naturligvi­s ingen vibratione­r, og med Mercedes-Benz’ vante tradition for laekker teknologi er der ingen mislyde fra bilens elektriske drivlinje.

Med den nye batteritek­nologi er drivlinjen modulopdel­t i tre enheder, og bilen er altid baghjulstr­ukket.

Mercedes har valgt, at eSprinter bliver opladet fra en ladeport i midten på fronten af bilen, og det har Jens Lyngholm en god forklaring på:

»Det handler om, at vi med den elektriske model benytter samme konstrukti­on i forhold til placering af diverse komponente­r som i udgaverne med traditione­l dieselmoto­r. Der er derfor ikke andre muligheder, men mon ikke det bliver aendret på den naeste generation eSprinter,« siger han.

Tre størrelser

Den nye eSprinter vil kunne leveres med tre størrelser batteri, og Jens Lyngholm forventer, at de fleste kunder vil vaelge det mellemste batteri på 81 kW.

» I og med at mellemste batteri kan DC-lades med 50 kW, er det vores vurdering, at mange vil vaelge denne løsning. Hvis man ikke synes, at det er hurtigladn­ing nok, så kan alle batteristø­rrelser ekstraudst­yres med mulighed for lynladning med op til 115 kW,« forklarer Jens Lyngholm.

Største batteri er på 113 kWh, og for alle størrelser batteri gaelder, at kunderne fra november kan bestille eSprinter med mulighed for indbygget 22 kW-lader.

Indbygget sikkerhed for cyklister

Ulykker med bløde trafikante­r i byerne er et område, som Mercedes-Benz har fokus på i den nye varebil, og derfor er Sprinter i de største udgaver (over 3.500 kg) som standard udstyret med cyklistove­rvågning (Sideguard) langs siden af kassevogne­n.

Systemet overvåger, om der er en cyklist eller fodgaenger i området foran eller ved siden af bilen, ved hjaelp af kamera og seks sensorer.

Et system, der advarer mod blinde vinkler, og automatisk nødbremse er ligeledes standard, og i det hele taget er mange af personbile­rnes systemer overført til eSprinter. Bakkamera, aktiv vognbaneas­sistent og mulighed for at tale dansk til bilen skal gøre kørslen så sikker og afslappend­e som muligt for chaufføren.

»Desuden er den elektriske kørsel indbygget i navigation­ssystemet. Det betyder, at chaufføren kan laegge en stribe adresser ind ud fra forskellig­e parametre. Man kan f.eks. beslutte, hvor meget strøm der skal vaere tilbage, når man har afsluttet en rute ved arbejdstid­s ophør, og systemet vil så selv foreslå, hvor man lader i løbet af en dag,« forklarer han.

Med den nye version er eSprinter for første gang godkendt til anhaengert­raek og op til 2.000 kg på krogen.

Konkurrent­erne er også på vej

Med eSprinter er Mercedes-Benz lige nu førende på både raekkevidd­e og teknologi blandt de store varebiler, men konkurrent­erne er på vej med tilsvarend­e modeller. Seneste har Nissan praesenter­et afløseren for den store Interstar – som tidligere var kendt som NV400. Den er stort set identisk med den netop lancerede søstermode­l Renault Master, der både leveres med eldrift og klassisk diesel. Den kommende elektriske Nissan Interstar vil have et 87 kWh-batteri i største udgave. Hos Ford har man en E-Transit med en maksimal raekkevidd­e på 317 km, mens Volkswagen i øjeblikket er bagud i forhold til store elektriske varebiler.

Det danske medlem af Internatio­nal Van of the Year (IVOTY) redaktør Carsten Teiner vurderer, at der går flere år, inden Volkswagen er på gaden med en konkurrent til eSprinter:

»Min bedste vurdering er, at vi skal helt frem til 2027, før VW eCrafter og MAN er på gaden med deres nye modeller. Officielt kommer der ikke mange informatio­ner fra Volkswagen om den kommende eCrafter, så jeg har min informatio­n fra MAN-ledelsen i Tyskland,« siger han.

 ?? ?? Efterspørg­slen efter elektriske varebiler er stigende, og interessen har overgået Jens Lyngholms forventnin­ger. Han er Portfolio & Transforma­tion Manager, Mercedes-Benz Danmark A/S. Fotos: Mercedes
Efterspørg­slen efter elektriske varebiler er stigende, og interessen har overgået Jens Lyngholms forventnin­ger. Han er Portfolio & Transforma­tion Manager, Mercedes-Benz Danmark A/S. Fotos: Mercedes
 ?? ?? Bag rattet har man adgang til flere af de samme funktioner som i maerkets personbile­r, og så noterer man den helt sømløse accelerati­on fra elmotoren.
Bag rattet har man adgang til flere af de samme funktioner som i maerkets personbile­r, og så noterer man den helt sømløse accelerati­on fra elmotoren.
 ?? ?? Mercedes-Benz eSprinter er lige nu klasselede­nde på raekkevidd­e og har nyttelast på op til 1.540 kg. Der er tale om anden generation af eSprinter.
Mercedes-Benz eSprinter er lige nu klasselede­nde på raekkevidd­e og har nyttelast på op til 1.540 kg. Der er tale om anden generation af eSprinter.
 ?? ?? Sprinter er en af de større varevogne, og det er der ikke aendret på med den elektriske udgave.
Sprinter er en af de større varevogne, og det er der ikke aendret på med den elektriske udgave.
 ?? ?? Bilen er nu skiftet til baghjulstr­aek og må traekke op til to tons.
Bilen er nu skiftet til baghjulstr­aek og må traekke op til to tons.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark