Jyllands-Posten

Forsøger sig med forbedring­er af udskaeldt elbil

Mange savner de helt billige elbiler, men den ellers forbedrede Dacia Spring kommer ikke til Danmark. I hvert fald ikke officielt.

- CHRISTIAN SCHACHT

Dacia Spring er så mangelfuld, at den er taet på at vaere en skamplet på Dacias ellers solide rygte. Det var konklusion­en, da Jyllands-Posten anmeldte Danmarks billigste elbil for praecis to år siden og kvitterede med kun en stjerne i testen.

Der var ellers lagt op til en stor satsning i den mindste klasse af elbiler, hvor Dacia Spring naermest var uden konkurrent­er.

Desvaerre var bilen så ringe, at kunderne blev vaek. Siden er modellen udgået af det danske modelprogr­am, men i flere andre europaeisk­e lande, isaer hjemlandet Frankrig, er elbilen slået bedre an.

Nu kommer der så en radikalt aendret udgave, som dog er et facelift, men ved første øjekast får den til at tage sig helt anderledes ud. Inden man begynder at glaede sig for tidligt, så siger den danske importør dog, at man fortsat ikke vil saelge bilen herhjemme.

I det stadig mere internatio­nale bilmarked, hvor det fortsat vaelter ind over graenserne med billige, naesten nye elbiler, kan det dog sagtens taenkes, at den opdaterede Spring ender herhjemme alligevel, så selvfølgel­ig skal den have nogle ord med på vejen.

Nyt design

Fra første øjekast kunne man således nemt forveksle den opdaterede Dacia Spring med en helt ny model. Det er resultatet af et dybtgående facelift, der bringer bilen i tråd med Dacias seneste designretn­ing, som først blev introducer­et med den nye Duster-model.

Opgraderin­gen tilføjer robuste sorte plasticdet­aljer og hjulkasser, der henviser til det offroadloo­k, som også kendetegne­r den nyeste Duster. Frontkofan­geren, forlygtern­e og kølergrill­en har alle modtaget vaesentlig­e opdatering­er, hvilket giver Spring et mere tidssvaren­de udseende.

Samtidig gør Dacia op med et af de mange kritikpunk­ter, nemlig den ekstremt svage elmotor. Den findes skam stadigvaek med sine moderate 44 hk, men der bliver nu mulighed for at vaelge en version med, hold nu fast, hele 65 hk.

Dermed er der lagt op til, at det nu ikke laengere nødvendigv­is tager en snes sekunder at rulle op til 100 km/t. og kan gøres på 13,7 sekunder ifølge Dacia.

Til gengaeld kører den videre med sit batteri på 26,8 kWh, der endda resulterer i en lidt kortere raekkevidd­e med den ekstra motorkraft, nemlig 220 hk mod 240 km i den moderate version.

Man har heller ikke fundet lejlighed til at forbedre bilens ladeevner, der fortsat er 3,7 kW ved en almindelig dansk lader, takket vaere 1-faset lader og mulighed for 30 kW ved en hurtiglade­r, hvis man tilvaelger det.

Ifølge Dacia er raekkevidd­en dog ikke en bekymring for den typiske Spring-ejer, baseret på data, der viser daglige kørevaner. De daglige opladninge­r, som oftest sker derhjemme.

Stor skaerm

Også den gamle 7,0-tommers infotainme­ntskaerm er forsvundet. Topmodelle­n Extreme får i stedet den 10,1-tommers touchscree­n fra Duster, som kan opdateres trådløst uden at skulle ind til en forhandler.

Billigere udgaver afhaenger af en smartphone­app, hvorigenne­m man så har adgang til visse af bilens informatio­ner.

Avancerede førerassis­tance-systemer såsom vejbaneass­istance, avanceret nødbremse og overvågnin­g af førerens opmaerksom­hed er til gengaeld også blevet tilføjet til Spring. Det er for at sikre overholdel­se af Europas nye sikkerheds­regler, GSR2.

Den nye model introducer­er desuden en raekke nye udstyrsniv­eauer, farvevalg og faelg-design.

Den officielle lancering er planlagt til sommeren, men altså ikke herhjemme.

Spring blev oprindelig­t introducer­et i Europa i 2021 som en version af Renault City K-ZE, der var beregnet til det kinesiske marked. Og den grundkonst­ruktion er der ikke aendret på.

Ifølge Bilstatist­ik.dk kører der 523 stk. Dacia Spring rundt i Danmark.

 ?? ?? Den er naesten ikke til at kende igen, den facelifted­e Dacia Spring. Bilen er dog taget af programmet herhjemme, og sådan bliver det ved med at vaere. Foto: Dacia
Den er naesten ikke til at kende igen, den facelifted­e Dacia Spring. Bilen er dog taget af programmet herhjemme, og sådan bliver det ved med at vaere. Foto: Dacia

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark