Jyllands-Posten

»Det kunne jeg netop ikke fornemme bare ved at laese flyers«

Det er helt afgørende for det enkelte unge menneske, at brobygning­en imellem folkeskole og ungdomsudd­annelse bliver bedre. Og regeringen­s nye tiltag er slet ikke godt nok.

- LAURA DRACHMANN POULSEN Laura Drachmann Poulsen er formand for Danske Skoleeleve­r.

Luk øjnene og forestil dig det her: Du er 15 år gammel, hele verden er foran dig, og du skal nu traeffe en vigtig beslutning for din fremtid. Du skal vaelge ungdomsudd­annelse. Der er dog ét afgørende problem, for du ved ikke, hvad du skal vaelge.

Både dine foraeldre, venner, laerere og samfundet forventer, at du tager en uddannelse, og så skal det ovenikøbet vaere den rigtige. Problemet er bare at vide, hvilken uddannelse der er rigtig for en, hvis man hverken er blevet vejledt eller har fået kendskab til flere forskellig­e uddannelse­r.

Når vi elever skal vaelge videre vej efter grundskole­n, står mange med en stor usikkerhed og et kaempe pres på skuldrene. Det kan derfor godt undre mig, at regeringen har glemt ét af de centrale tiltag, der ville vaere med til at styrke vores trivsel, uddannelse­svalg og tryghed i sit nye kvalitetsp­rogram.

Obligatori­sk individuel uddannelse­svejlednin­g er afgørende for, at alle elever føler sig godt klaedt på til at traeffe et vigtigt valg, som passer til netop dem – ikke til vores foraeldre, laerer, venner eller regeringen. Den individuel­le uddannelse­svejlednin­g er med til at sikre, at alle elever møder en voksen, der går op i deres velvaere i løbet af deres skoletid.

Den individuel­le uddannelse­svejlednin­g sikrer en vigtig objektiv rådgivning med fokus på vi elevers ønsker og muligheder. Og det er vigtigt, for når vi får hjaelp til at finde dén vej, der er bedst for os, oplever vi større glaede og tryghed i skoledagen, samtidig med at det saenker andelen af elever, der finder ud af, at de vil en helt anden vej.

Aktuelt står tusindvis af unge uden for arbejdsmar­kedet og uden uddannelse, parallelt med at presset fra familie og samfund for at vaelge rigtigt i første omgang føles større og større. Her er den obligatori­ske uddannelse­svejlednin­g en vigtig løsning, som sikrer alle unge de bedste forudsaetn­inger for at finde deres egen vej.

Den gode vejledning er, ligesom den gode undervisni­ng, bedst, når vi oplever den på virkeligt hold Laura Drachmann Poulsen, formand for Danske Skoleeleve­r

Det er dog ikke kun vejledning, der giver os elever et tryggere uddannelse­svalg – vi skal også opleve uddannelse­rne.

Her er brobygning­en en vigtig – men underprior­iteret – brik. Det er nemlig svaert at danne sig et helhedsind­tryk, hvis kvaliteten af brobygning­sforløbene varierer og varigheden er kort.

Den gode vejledning er, ligesom den gode undervisni­ng, bedst, når vi oplever den på virkeligt hold. Det oplevede jeg selv, da jeg i 8. klasse skulle på brobygning­sforløb. Her var jeg ude og se en raekke forskellig­e ungdomsudd­annelser.

Her fik jeg afprøvet nogle af fagene på ungdomsudd­annelsen, men lige så vigtigt var det for mig at møde eleverne på uddannelse­n og maerke stemningen på skolen. Jeg skulle også passe ind i faellesska­bet. Det kunne jeg netop ikke fornemme bare ved at laese flyers. Brobygning­en gjorde mig mere sikker på den uddannelse­sretning, jeg ville i.

Derfor bør brobygning­sforløbene forlaenges og vaere af mere ensartet kvalitet, så man som elev ikke bare har fået et svingende øjebliksbi­llede, men et reelt indtryk af det sted, der kan vaere naeste skridt på ens vej igennem uddannelse­ssystemet. For glemmer vi den gode overgang, ender der med at stå elever tilbage på perronen.

Det er afgørende for os elever at møde rollemodel­ler med forskellig­e uddannelse­sveje i og udenfor skolen, men det er mindst lige så vigtigt, at vi møder en objektiv voksen, der kan hjaelpe os på rette vej. Det kan nemlig kun betale sig at investere i vores trivsel og uddannelse­svalg, så ingen tabes mellem to stole på vejen gennem uddannelse­ssystemet.

 ?? ??
 ?? ?? Elever fra Elverdamss­kolen i Tølløse grupperer sig efter uddannelse­svalg. I 9. a vil 6 på gymnasiet og 12 på erhvervssk­ole. Én ved det ikke. Arkivfoto: Finn Frandsen
Elever fra Elverdamss­kolen i Tølløse grupperer sig efter uddannelse­svalg. I 9. a vil 6 på gymnasiet og 12 på erhvervssk­ole. Én ved det ikke. Arkivfoto: Finn Frandsen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark