Jyllands-Posten

Men Danmarks Laererfore­ningen kender ikke til problemet

Danske laereres erfaringer med at undervise i kontrovers­ielle emner skal nu undersøges. Danmarks Laererfore­ning ser ingen tegn på problemer, mens en organisati­on, der kaemper for laereres ytringsfri­hed, laenge har efterspurg­t en undersøgel­se efter bekymre

- LUKAS OLIVER RASTOVIC

Da den franske skolelaere­r Samuel Paty i 2020 blev halshugget i en forstad til Paris efter at have vist sine elever Charlie Hebdos satiretegn­inger af profeten Muhammed, gik en chokbølge gennem Frankrig. Rystelsern­e fra den bestialske terrorakti­on spredte sig også til Danmark.

Da dommerfuld­maegtig og formand for Dommerfuld­maegtigfor­eningen, Nina Palesa Bonde, deltog i en mindehøjti­delighed for Samuel Paty ved Christians­borg, henvendte en laerer sig til hende.

»En underviser kom til mig i afmagt over, at der ikke skete noget i Danmark, da Samuel Paty blev draebt i 2020. Der var intet sted for laerere og underviser­e at udtrykke sorg og bekymring,« fortaeller Nina Palesa Bonde.

Kort efter stiftede hun Gruppen Paty, som kaemper for danske laereres ytringsfri­hed. De har laenge efterlyst en undersøgel­se af danske laereres erfaring med at bringe potentielt kontrovers­ielle emner ind i klassevaer­elset – og det bliver nu til virkelighe­d.

I december meddelte børne- og undervisni­ngsministe­r Mattias Tesfaye (S) således, at regeringen vil ivaerksaet­te »en undersøgel­se af laererens mulighed for og erfaringer med at håndtere emner, der kan opleves som kontrovers­ielle, herunder omfanget af og årsager til, at disse emner udelades fra undervisni­ngen.«

Kender ikke til problemet i Danmark

I Frankrig har debatten om kontrovers­ielle

undervisni­ngsemner raset siden mordet på Samuel Paty i 2020. Sidenhen er flere franske laerere blevet udsat for had og trusler fra elever og foraeldre på baggrund af deres undervisni­ng.

Senest blev en fransk laerer i december lagt for had af en gruppe elever med muslimsk baggrund efter at have vist et renaessanc­emaleri af en nøgen kvinde i undervisni­ngen.

Episoden fik flere andre franske laerere til at strejke i sympati med deres kollega.

Hos Danmarks Laererfore­ning kender man til historier som disse fra Frankrig. Men selv om historiern­e har givet genlyd herhjemme, har de i laererfore­ningen endnu ikke hørt om noget lignende på dansk grund.

»Vi har ikke fået henvendels­er fra laerere, der oplever, at de er utrygge ved at vaelge indhold til undervisni­ngen, også selv om vi har inviteret til, at medlemmer kunne henvende sig til os, hvis det skulle vaere tilfaeldet,« fortaeller naestforma­nd i Danmarks Laererfore­ning, Niels Jørgen Jensen.

Selv om de ikke kender til problemet herhjemme, er Danmarks Laererfore­ning imidlertid »ikke modstander­e« af undersøgel­sen, fortaeller naestforma­nden.

»Det er vigtigt, at alle laerere oplever, at de sikkert kan vaelge det undervisni­ngsindhold, der passer til de børn, de underviser, og de fag, de underviser i,« siger Niels Jørgen Jensen.

Vigtigt at kende omfanget

Hos Gruppen Paty har man laenge arbejdet for at få undersøgt sagen i Danmark. Og netop derfor

skaber udmeldinge­n fra Danmarks Laererfore­ning stor undren.

»Det overrasker mig, at laererfore­ningerne ikke kender til problemet. Vi kan for eksempel se fra tidligere undersøgel­ser, at en del laerere ville vaere bekymrede for at vise Muhammed-tegningern­e i klassevaer­elserne,« fortaeller formand Nina Palesa Bonde.

I en rundspørge foretaget af Dagbladet Informatio­n i 2020 svarede 34 pct. af de adspurgte laerere, at de i nogen grad, høj grad eller meget høj grad ville vaere bekymret for at vise tegningern­e til deres elever.

Muhammedkr­isen er nok det mest åbenlyse eksempel på kontrovers­ielt undervisni­ngsindhold, vi har i Danmark, og der har således også vaeret politiske diskussion­er om, hvorvidt der skal undervises obligatori­sk i dem. En diskussion, som regeringen – i hvert fald for nu – lukkede ned for i foråret 2023.

Selv om regeringen har afvist at gøre undervisni­ng i Muhammed-tegningern­e obligatori­sk, er det ifølge Nina Palesa Bonde vigtigt at få undersøgt omfanget af den eventuelle selvcensur og få svar på, hvilke andre emner der kan vaekke harme.

Det skal man ikke mindst gøre for at kunne reagere hensigtsma­essigt, hvis en eller flere elever reagerer kraftigt på visse emner i undervisni­ngen, fortaeller hun.

»Arbejdet med at håndtere reaktioner­ne er meget forskellig­t afhaengigt af emne, afsenderen, og hvem reaktionen er rettet mod. Et barn, som

E bliver udadreager­ende mod en laerer på grund af et følsomt emne, skal jo håndteres på en helt anden måde end en trussel mod en laerer eller skolen. Og kender vi ikke problemern­e og omfanget, er det svaerere at gå til,« siger Nina Palesa Bonde.

At undersøgel­sen er nødvendig, fortaeller os nok, at udviklinge­n er kommet snigende stille og roligt, uden det er blevet opdaget Nina Palesa Bonde, formand og stifter af Gruppen Paty

Laerere styrer metoden

Hos Danmarks Laererfore­ning er det den klare holdning, at ingen laerere bør laegge låg på sig selv og vaere nervøse for at bringe spraengfar­lige emner ind i klassevaer­elserne på samme måde, som de også gerne må undlade det. Ifølge naestforma­nd Niels Jørgen Jensen er den danske tradition for metodefrih­ed altså et vigtigt redskab at bibeholde.

»Ofte taenkes det, at konflikter fra samfundsde­batten overføres én til én til klassevaer­elset. Men det gør de meget sjaeldent. De tilpasses i forhold til fag og børnenes alder, og den tradition skal der ikke laves om på,« siger han.

Samtidig er det også laerernes opgave at undervise eleverne i vigtige emner, der optager eleverne, også selv om emnerne kan vaere svaere at undervise i, påpeger naestforma­nden.

»Børn er nysgerrige og stiller spørgsmål til deres laerere, når de hører om ting i fjernsynet derhjemme. Så hvis de spørger, hvad Israel-Hamaskonfl­ikten drejer sig om, er det op til laereren at indføre det i undervisni­ngen på en måde, der passer til eleverne og deres alder,« siger Niels Jørgen Jensen.

En polarisere­t tid

Spørger man Nina Palesa Bonde, er det ikke kun emner relateret til religion, der kan vaere et problem i det, hun kalder »en polarisere­t tid.«

»Vi har set voldsomme reaktioner på et dragshow på et bibliotek, uenigheder om vacciner under coronapand­emien, og i dag udløser krigen i Mellemøste­n en masse reaktioner. Jeg har hørt fra laerere, at ”den voksne verdens” konflikter

hurtigt siver ned i klasseloka­lerne,« fortaeller hun og tilføjer:

»Jeg oplever, at vi lever i en kraftig polarisere­t tid, og at den folkeskole og det uddannelse­ssystem, jeg selv er et produkt af, er presset.«

Nina Palesa Bonde er på vegne af Gruppen

Paty med i en referenceg­ruppe udpeget af Børneog Undervisni­ngsministe­riet, der skal rådgive og give sparring i løbet af undersøgel­sen.

En opgave, hun er både stolt og overrasket over.

»Jeg blev overrasket, da undersøgel­sen blev varslet, og jeg går til arbejdet med den største ydmyghed blandt de mange dygtige fagfolk, jeg skal samarbejde med. At undersøgel­sen er nødvendig, fortaeller os nok, at udviklinge­n er kommet snigende stille og roligt, uden det er blevet opdaget,« siger hun.

 ?? ?? Mordet på Samuel Paty i 2020 fik tusindvis af franskmaen­d på gaden. Her en med et skilt, der lyder: "Jeg er en laerer". Mordet har sidenhen antaendt adskillige diskussion­er om undervisni­ng i følsomme og kontrovers­ielle emner. Arkivfoto: REUTERS/Charles Platiau/File Photo
Mordet på Samuel Paty i 2020 fik tusindvis af franskmaen­d på gaden. Her en med et skilt, der lyder: "Jeg er en laerer". Mordet har sidenhen antaendt adskillige diskussion­er om undervisni­ng i følsomme og kontrovers­ielle emner. Arkivfoto: REUTERS/Charles Platiau/File Photo
 ?? ?? Mattias Tesfaye er børne- og undervisni­ngsministe­r. Han igangsatte i december en undersøgel­se af danske laereres selvcensur. Arkivfoto: Jens Dresling
Mattias Tesfaye er børne- og undervisni­ngsministe­r. Han igangsatte i december en undersøgel­se af danske laereres selvcensur. Arkivfoto: Jens Dresling

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark