Jyllands-Posten

Seksualund­ervisninge­n kritiseres af eksperter. Men der har ikke vaeret rift om millionstø­tte

Efter flere års kritik af folkeskole­ns seksualund­ervisning afsatte regeringen i 2021 15 mio. kr. til faget. Men trods underuddan­nede elever har der ikke vaeret rift om millionern­e. I Randers Kommune har man gentaenkt undervisni­ngen og forsøgt at haeve niv

- FREJA LILLEVANG SØRENSEN

De fleste danskere, der i deres skoletid har skullet rulle et kondom over en banan eller agurk, har nok gjort det med krummede taeer og rødmende kinder. De mere eller mindre pinagtige timer med blomster og bier og billeder af... sager, man måske havde set før, men som man ikke ville have, at ens matematik- eller danskunder­viser skulle vise en, huskes formentlig af mange unge og aeldre danskere.

Seksualund­ervisninge­n – eller sundheds- og seksualund­ervisning og familiekun­dskab (SSF), som det retteligt hedder – har da også vaeret obligatori­sk i grundskole­n siden 1970.

Men der er i dag, såvel som dengang, hverken fastsat krav for laererudda­nnelse for at undervise i faget eller afsat et bestemt timetal, der skal afvikles.

Måske af den grund har statistikk­en i mange år peget på en raekke udfordring­er med undervisni­ngen i det obligatori­ske – og i livet, ganske afgørende – emne.

En evaluering foretaget af Als Research i 2019 viste således, at der i seksualund­ervisninge­n blandt andet var udtalte problemer angående manglende kendskab til fagets krav og indhold blandt laererne, manglende prioriteri­ng på skolerne og utilstraek­kelig undervisni­ng – og derfor utilstraek­keligt udbytte hos eleverne.

Den uhensigtsm­aessige statistik ønskede Randers Kommune derfor at gøre op med, da de for godt et år siden, på opfordring fra elever, der ønskede mere og bedre seksualund­ervisning, søsatte en ny indsats på området.

Initiative­t betyder, at Randers Ungdomssko­le og deres underviser­e i dag fungerer som supplement til grundskole­rnes seksualund­ervisning, hvor en raekke skoler i hele kommunen besøger ungdomssko­len og bliver undervist i emnet.

Men mens sundhedspl­ejerskerne på de respektive skoler underviser i mere fysiologis­ke emner som pubertet, kønssygdom­me, praeventio­n, graviditet og menstruati­on – emner, som måske isaer associeres med den klassiske seksualund­ervisning – er ungdomssko­lens underviser­e blandt andet gået i dybden med emner såsom graenser, samtykke, porno, byttedatin­g og kropsideal­er.

Nedslående rapporter

Ifølge de seneste års rapporter er der da også stadig brug for oplysning på området.

En rapport fra Sex & Samfund fra sidste år viste blandt andet, at 45 pct. af de unge ikke vidste, at klamydia kan overføres gennem oralsex, samt at 49 pct. enten var mangelfuld­t eller fejlagtigt informeret om, at sexsygdomm­e ikke kan overføres gennem overflader.

Det fik blandt andet Majbrit Berlau, der er generalsek­retaer hos Sex & Samfund, til at konkludere, at unge i dag mangler basal viden om sex.

»Det betyder, at man ikke kan traeffe ordentlige, informered­e valg senere hen, hvis man ikke har den reelle viden,« udtalte hun som følge af rapporten. Det såkaldte Projekt Sexus, der er Statens Serum Instituts undersøgel­se af danskernes sexliv fra 2019, viste ligeledes, at 95 pct. af danskere mellem 15 og 24 år har modtaget seksualund­ervisning i deres grundskole­tid, men at fire ud af 10 vurderede, at de ikke kunne bruge undervisni­ngen til noget.

I en artikel fra Aarhus Universite­t fra 2023 beskriver Christian Graugaard, der er laege og professor ved Sexologisk Forsknings­center på Aalborg Universite­t og en af forskerne bag Projekt Sexus, hvordan det isaer er laerernes manglende faglige rygdaeknin­g, der ligger til grund for den mangelfuld­e undervisni­ng.

»Når laererne ikke er klaedt på til at undervise i faget – og måske ikke engang kender til dets formål – så er det nemt at forfalde til en lidt kedsommeli­g form for undervisni­ng, hvor man udelukkend­e snakker om krop og risiko,« siger han.

En bredere undervisni­ng

Det er netop for at undgå den »kedsommeli­ge« og mere klassiske seksualund­ervisning, at Randers Ungdomssko­les underviser­e turnerer rundt på i alt 46 8. klasser i privat- og folkeskole­r i Randers Kommune.

To af ungdomssko­lens underviser­e, der også kaldes ”sexamabssa­dører”, er Malene Skov Larsen, som har arbejdet som sexambassa­dør siden 2012, og Miriam Nyrup Madsen, som tidligere har undervist i SSF i ni år som laerer i folkeskole­n.

Fordi ungdommen og de spørgsmål, der cirkulerer i hovederne på den unge, har aendret sig så markant i de 51 år, der har vaeret obligatori­sk seksualund­ervisning i Danmark, tager Malene Skov Larsen og Miriam Nyrup Madsen i højere grad også udgangspun­kt i emner, der optager de unge i dag.

Et vigtigt udgangspun­kt for undervisni­ngen er ifølge Miriam Nyrup Madsen derfor også at holde den så køns- og seksualite­tsneutral som muligt. Derfor taler sexambassa­dørerne ikke ud fra et binaert mand-kvindeudga­ngspunkt angående kønsidenti­tet eller en heteronorm­ativ antagelse – altså ud fra et klassisk heteroseks­uelt synspunkt.

»Det kommer også fra et ønske fra eleverne. De ønskede derudover generelt en mere bred undervisni­ng. Så vi taler med dem om alt fra lovgivning om samtykke og online billeddeli­ng til forelskels­e, kropsideal­er, og hvad det vil sige at kende sine egne graenser,« siger Miriam Nyrup Madsen

Hun fortaeller, at underviser­ne blandt andet har gjort brug af undervisni­ngsmateria­le fra foreninger­ne Sex & Samfund og Sexlinjen:

»Det gør vi for at kunne sikre os, at undervisni­ngen er fakta- og evidensbas­eret. Vi forholder os heller ikke personligt til de her emner – det handler ikke om, hvad vi synes, kender eller har prøvet. Eleverne skal helst ikke opleve, at undervisni­ngen er farvet,« siger hun.

Undervisni­ngen er opdelt, så eleverne i Randers Kommune først får besøg af sundhedspl­ejerskerne i egne klasser, derefter besøger ungdomssko­len, hvor de har tre timers undervisni­ng med sexambassa­dørerne, og til slut har halvanden times opfølgende undervisni­ng ude på skolerne.

Under sundhedspl­ejerskerne­s besøg har eleverne blandt andet skullet lave øvelser med at blande vaesker, hvoraf én indeholdt klamydia, for at vise dem, hvor hurtigt kønssygdom­men spreder sig.

»Ved opfølgning­erne har vi kunnet se, at det virkelig har lagret sig i dem: De havde alle sammen helt styr på, at klamydia er den mest udbredte kønssygdom, og at de kun kan beskytte sig mod den med kondom,« fortaeller Miriam Nyrup Madsen.

Laerere uden uddannelse

Venka Simovska, der er professor i skoleudvik­ling, laering og trivsel på Aarhus Universite­t samt medlem af advisory boardet for den nationale indsats for styrkelse af SSF i folkeskole­n, finansiere­t af Børne- og Undervisni­ngsministe­riet, mener – ligesom mange af hendes kolleger – også, at seksualund­ervisninge­n i Danmark er mangelfuld.

Ifølge professore­n er der dog positive ting at sige om seksualund­ervisninge­n i dag – i hvert fald på papiret på de nedfaelded­e såkaldte Faelles Mål fra Børne- og Undervisni­ngsministe­riet.

»De faelles mål for SSF står som et solidt fundament, og laeseplane­n er ambitiøs og forankret i principper­ne om kritisk dannelse. Den omfatter en bred, positiv forståelse af seksualite­t og seksuel trivsel og har saerligt fokus på elevernes rettighede­r og udviklinge­n af deres handlekomp­etencer,« siger hun.

Men Venka Simovska peger også på en raekke udfordring­er med undervisni­ngen, som den er opbygget i dag:

For det første at der ikke er fastsat et specifikt timetal til undervisni­ngen, selv om den er obligatori­sk. Det betyder, at den ofte kan falde ned mellem stolene i en travl hverdag ude på skolerne.

For det andet er det et problem, at mange laerere, ifølge professore­n, slet ikke har laest de centrale dokumenter for faget – herunder Faelles Mål og andre retningsli­njer for undervisni­ngen – ligesom mange kommuner og skoleleder­e ikke prioritere­r emnet tilstraekk­eligt.

Det betyder altså, at elevernes udbytte af SSF kan vaere vidt forskellig alt afhaengig af, hvorvidt ens skoler og underviser­e prioritere­r faget eller ej.

Og slutteligt er det ifølge Venka Simovska en barriere, at emnet kun er et valgfrit modul på laererudda­nnelsen.

»Det kan sammenlign­es med, at man forven

Vi taler med dem om alt fra lovgivning om samtykke og online billeddeli­ng til forelskels­e, kropsideal­er, og hvad det vil sige at kende sine egne graenser

Miriam Nyrup Madsen, sexambassa­dør for Randers Ungdomssko­le

tede, at laerere i dansk eller matematik kunne undervise i disse fag uden obligatori­ske moduler i deres grunduddan­nelse,« forklarer hun.

Som følge af de nedslående rapporter om ungdommens seksuelle uddannelse afsatte Socialdemo­kratiet, SF, Radikale Venstre, Enhedslist­en og Alternativ­et i 2021 15 mio. kroner på finanslove­n til at styrke seksualund­ervisninge­n i folkeskole­n i perioden 2021 til 2023.

De afsatte støttemidl­ers sigte var at styrke SSF i folkeskole­n gennem en national indsats med paedagogis­ke vejledning­er, konkrete laeremidle­r og målrettede kurser, der alt i alt skulle klaede flere underviser­e på til seksualund­ervisninge­n.

Efter Venka Simovskas mening er materialer­ne og kurserne under dette initiativ »udviklet af fremragend­e kvalitet«. Fordi projektet endnu ikke er blevet evalueret, er det dog for tidligt at sige noget om effekterne – men, tilføjer hun:

»Vi ved fra forskning, at det ikke er tilstraekk­eligt udelukkend­e at levere materialer, hvis vi vil aendre hverdagspr­aksis på skolerne. Der er fortsat behov for en klar prioriteri­ng af emnet på kommunalt- og skoleleder­niveau, fastsatte timer til undervisni­ng, obligatori­sk uddannelse på laererudda­nnelsen og mere forskning på området.«

»Indskraenk­er den lokale frihed«

Men selv om flere anbefaling­er fra fagpersone­r peger i den retning, er der ifølge børne- og undervisni­ngsministe­r Mattias Tesfaye (S) ikke planer om at fastsaette et bestemt timetal til SFF – og heller ikke at udstykke et pensum for at sikre, at alle elever bliver ensartet undervist.

»Det skyldes, at vi generelt er på vej vaek fra en statslig styring af folkeskole­n. I dag har vi omkring 4.000 mål i folkeskole­n, og vi skal have mindst 90 pct. af dem vaek. Så det er faktisk den modsatte bevaegelse: Vi vil gerne prøve at beskrive kernestoff­et i fagene, men fjerne langt de fleste konkrete mål og regler i alle fag,« fortaeller han.

Ifølge sidste års rapport fra Sex & Samfund er knap halvdelen af de unge mangelfuld­t eller fejlagtigt informeret om spredning af kønssygdom­me. Ville der ikke vaere større sandsynlig­hed for at komme de under- eller misinforma­tioner til livs, hvis der fastsattes tid og krav til SSF?

»Jo, men udfordring­en med folkeskole­n er netop, at der er så mange krav og mål for den. Det forkrøbler skolens hverdag og forhindrer laererne og skoleledel­sen i at tilrettela­egge undervisni­ngen, så den passer til de udfordring­er, der er på skolen. Jeg vil meget gerne have, at alle unge ved, hvordan kønssygdom­me spredes, men jeg tror ikke, den rigtige vej derhen er, at det så skal øverst på dagsordene­n i folkeskole­ns hverdag. Fordi det er det, der indskraenk­er den lokale frihed til at tilrettela­egge skolens hverdag, så den giver mening,« siger han.

Hvordan kan man så nedbringe antallet af fejleller underinfor­merede unge på det her område?

»Vi kan tale med vores egne børn. Vi kan opfordre til, at skolerne sender nogle laerere på efteruddan­nelse, så vi kan øge kvaliteten af seksualund­ervisninge­n og at flest mulige skoler i Uge Sex vil prioritere tid til seksualund­ervisninge­n. Det er der god tradition for,« siger han og tilføjer:

»Og så kan man diskutere, om glasset er halvt fuldt eller halvt tomt. Der er også masser af elever, der ikke har laert de fire regnearter eller kan bøje et engelsk udsagnsord. Man går jo i skole for at laere noget, og derfor skal man ikke gå i panik over, at der stadig er nogle børn, der ikke har laert det hele.«

Ikke rift om pengene

Til spørgsmåle­t om, hvorvidt regeringen har taenkt sig at afsaette flere penge til at styrke SSF, er svaret umiddelbar­t nej, lyder det fra ministeren.

Ifølge Mattias Tesfaye skyldes det, at der ikke har vaeret stort bud om at tage imod de i forvejen afsatte penge fra kommunerne­s side.

Derfor har regeringen valgt at forlaenge indsatsen til 2026, og ministeren opfordrer skolerne til at søge midlerne til at styrke undervisni­ngen.

I Randers er ungdomssko­lens undervisni­ng gået ind i anden fase; opfølgning­en. Både

Malene Skov Larsen og Miriam Nyrup Madsen oplever, at summeperio­den, dagene efter, at eleverne er blevet undervist på ungdomssko­len, er vigtige at følge op på.

»Det er tit, at eleverne går nogle dage efter undervisni­ngen og grubler over nogle spørgsmål, de egentlig gerne vil have svar på,« fortaeller Malene Skov Larsen.

Begge oplever, at ungdomssko­lens supplement til skolerne gør en positiv forskel for eleverne, og at de unge virker glade for den bredere undervisni­ng frem for den, der i klassisk forstand ”blot” tager udgangspun­kt i fysiologie­n.

»Der er stor forskel på, hvor eleverne er i deres seksuelle og personlige udvikling, og det er vigtigt, at de ved, at uanset hvor de er på det område, er det helt naturligt. Vi glaeder os til at se effektmåli­ngerne, men det er generelt vores opfattelse, at eleverne går fra vores undervisni­ng og virker glade og tilfredse,« slutter Miriam Nyrup Madsen.

 ?? ?? En elev ruller et kondom på som en del af seksualund­ervisninge­n på Vestervang­sskolen. Fotos: Kasper Heden
En elev ruller et kondom på som en del af seksualund­ervisninge­n på Vestervang­sskolen. Fotos: Kasper Heden
 ?? ?? Når Randers Ungdomssko­les underviser­e er ude, har de flere forskellig­e rekvisitte­r med.
Når Randers Ungdomssko­les underviser­e er ude, har de flere forskellig­e rekvisitte­r med.
 ?? ?? Seksualund­ervisninge­n handler om mere end bare sex. Der undervises også i bl.a. porno og samtykke.
Seksualund­ervisninge­n handler om mere end bare sex. Der undervises også i bl.a. porno og samtykke.
 ?? ?? Matilde Rodbjerg Jacobsen (tv.) og Malene Skov Larsen arbejder begge som "sexambassa­dører"
Matilde Rodbjerg Jacobsen (tv.) og Malene Skov Larsen arbejder begge som "sexambassa­dører"
 ?? ?? Benjamin Dono, 14 år, Vestervang­sskolen i Randers: »Vi har selvfølgel­ig fået noget at vide om graenser og følelser før, men det er altid godt at vide, så man ikke gør noget dumt, som den anden ikke kan lide.« Foto: Kasper Heden
Benjamin Dono, 14 år, Vestervang­sskolen i Randers: »Vi har selvfølgel­ig fået noget at vide om graenser og følelser før, men det er altid godt at vide, så man ikke gør noget dumt, som den anden ikke kan lide.« Foto: Kasper Heden
 ?? ?? Zahra Zaniel, 15 år, 8.b på Vestervang­sskolen i Rander: »Jeg har fået noget ud af undervisni­ngen, men der er mange ting, jeg vidste i forvejen. Men vi har også stillet mange spørgsmål.«
Foto: Kasper Heden
Zahra Zaniel, 15 år, 8.b på Vestervang­sskolen i Rander: »Jeg har fået noget ud af undervisni­ngen, men der er mange ting, jeg vidste i forvejen. Men vi har også stillet mange spørgsmål.« Foto: Kasper Heden
 ?? ?? Eleverne undervises også i kroppens fysiologis­ke forandring­er. Foto: Kasper Heden
Eleverne undervises også i kroppens fysiologis­ke forandring­er. Foto: Kasper Heden

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark