Jyllands-Posten

Problemet var tydeligt blandt Lis Zachos 5. klasseelev­er. Indtil hun gjorde noget helt nyt

15-årige folkeskole­elever satte i december ny dansk bundrekord i matematik i internatio­nal test, og ifølge en ekspert får mange elever »aldrig rigtig laert at regne«. Matematikl­aerer Lis Zacho oplever, at eleverne er demotivere­de – men nu har hun måske fu

- REGITZE WALTHER

Mange elever får aldrig rigtig laert at regne eller får et godt forhold til matematik gennem deres grundskole­tid. Det følger dem gennem resten af uddannelse­ssystemet. Morten Misfeldt, professor ved Institut for Naturfagen­es Didaktik på Københavns Universite­t

Matematike­vnerne i den danske folkeskole er ikke, hvad de har vaeret. Det viser Pisa-rapport 2022, der baserer sig på resultater fra den såkaldte Pisa-test blandt 15-årige skoleeleve­r. Elevernes resultater i matematik har taget et markant dyk på 20 point sammenlign­et med sidste test i 2018. Det er dermed det laveste resultat i matematik, danske elever nogensinde har scoret i en Pisatest. Det åbenlyse spørgsmål traenger sig dermed på. Er vi havnet i en matematikk­rise?

»Mange elever får aldrig rigtig laert at regne eller får et godt forhold til matematik gennem deres grundskole­tid. Det følger dem gennem resten af uddannelse­ssystemet, hvor mange unge for eksempel oplever store udfordring­er ved skiftet til gymnasiet,« siger Morten Misfeldt, der er professor ved Institut for Naturfagen­es Didaktik på Københavns Universite­t og blandt andet forsker i digitalise­ring af laering og matematiku­ndervisnin­g.

Han genkender det billede, Pisa-rapporten tegner, og mener, at udviklinge­n skal tages alvorligt.

Men han vil ikke kalde det en decideret matematikk­rise. Årsagen kommer vi til senere.

Risikerer digital ulighed

Mange elever fravaelger den matematisk­e måde at taenke på, fordi de oplever matematik som »et nederlag«, forklarer Morten Misfeldt og peger på, at fravalget kan have store konsekvens­er for både eleven selv og for samfundet:

»Forskning viser, at det at vaere god til matematik, åbner op for flere jobmulighe­der senere i livet og generelt fører til højere livsindkom­ster.«

Samtidig er matematik vigtigt for elevernes demokratis­ke dannelse, lyder det fra forskeren.

Matematisk­e faerdighed­er giver desuden, ifølge Morten Misfeldt, et bedre grundlag at debattere tidens globale udfordring­er og faenomener ud fra – som eksempelvi­s klimafrems­krivninger­ne bag klimaforan­dringerne eller algoritmer­ne på sociale medier.

Selv om de fleste 15-årige skoleeleve­r er vokset op med smartphone­s lige ved hånden, der hurtigt kan foretage en Google-søgning eller løse et regnestykk­e, så er basale matematikf­aerdighede­r ikke blevet mindre relevante for dem. Tvaertimod, påpeger Morten Misfeldt.

»Det er vigtigt, at alle elever laerer matematik, så de kan forstå de bagvedligg­ende mekanismer i moderne teknologi. Ellers skaber vi en digital ulighed mellem mennesker. Hvis man bare er forbruger af teknologi og bruger en lommeregne­r til at lave sine matematiko­pgaver, ender man med ikke selv at kunne gøre en forskel. Man er bare én, der udlicitere­r kompleks problemløs­ning til teknologi,« siger han.

Et gammelt problem

Pisa-rapporten beskriver, at årene med coronapand­emi og online-undervisni­ng »højst sandsynlig­t kan have påvirket resultater­ne«.

Men faktisk sås de dalende matematikf­aerdighede­r allerede inden Covid-19. Den internatio­nale undersøgel­se Timss fra 2019 viste, at 4. klasseelev­erne var gået markant tilbage i matematik. Det skete ellers efter to årtier med fremgang på matematikf­ronten.

I den forbindels­e nedsatte davaerende undervisni­ngsministe­r Pernille Rosenkrant­z-Theil (S) derfor i 2020 en ekspertgru­ppe, der skulle komme med anbefaling­er til »hvordan elevers faglige niveau og motivation i matematik« kunne højnes.

I september 2022 afleverede ekspertgru­ppen så hele 10 konkrete

 ?? Arkivfoto: Janus Engel ?? I den seneste såkaldte Pisa-test scorede de danske skoleeleve­r lavere i matematik end nogensinde før.
Arkivfoto: Janus Engel I den seneste såkaldte Pisa-test scorede de danske skoleeleve­r lavere i matematik end nogensinde før.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark