Jyllands-Posten

Det er svaert at se en ende på krigen

- POUL FUNDER LARSEN Jyllands-Postens korrespond­ent i Berlin poul.f.larsen@jp.dk

En fortsat udmattelse­skrig med små forskydnin­ger er det mest sandsynlig­e scenarie de kommende 12 til 18 måneder, men et russisk gennembrud i Østukraine eller ukrainsk succes med angreb i russernes bagland er også taenkeligt.

To år efter at Rusland angreb Ukraine over en bred front, kaempes der fortsat intenst, men uden store forskydnin­ger. Det er også hovedscena­riet for den kommende periode, vurderer eksperter, som dog ikke afskriver muligheden for mere dramatiske udviklinge­r. Politisk er der ingen vaesentlig­e tegn på opblødning mellem krigens parter, og skønt en våbenhvile ikke kan udelukkes, er omfattende fredsforha­ndlinger usandsynli­ge.

SCENARIE 1: STILLINGSK­RIGEN FORTSAETTE­R

Den seneste store erobring i krigen i Ukraine daterer sig til november 2022, da ukrainerne efter en månedlang offensiv genindtog byen Kherson i den sydlige del af landet. Siden da har Rusland underlagt sig et par mindre byer i Donetskreg­ionen i Østukraine efter fremstød, som har kostet uhyrlige tab.

Rusland har et aktuelt overtag, hvad angår maend, materiel og ikke mindst ammunition, og det kan give gevinst, når det koncentrer­es i et mindre område, som tilfaeldet har vaeret ved byerne Bakhmut og Avdiivka. Til gengaeld har russerne ifølge eksperter haft meget svaert ved at gennemføre mere omfattende manøvrer med anvendelse af bl.a. kampvogne, og det begraenser deres evne til hurtigt at vinde terraen.

Ukrainerne er presset af en mangel på soldater og svigtende forsyninge­r, men har i lighed med russerne haft tid til at befaeste sig og dermed vanskeligg­øre fremtidige offensiver.

Ifølge den veloriente­rede britiske taenketank Rusi forestille­r russiske militaere planlaegge­re sig, at man med et fortsat pres på de ukrainske stillinger igennem 2024 kan bane vejen for, at man i 2025 og 2026 for alvor kan overløbe ukrainerne og dermed vinde krigen.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark