Jyllands-Posten

Det er svaert at se en ende . . .

-

Den første del af denne plan ser ikke urealistis­k ud: »Russerne vil vaere i stand til at fastholde et støt tempo i angrebene gennem hele 2024,« skriver Rusi i en nylig rapport.

Svaerere vil det blive for Moskva at indfri anden halvdel af programmet. For selvom man har vaeret hurtig til at øge militaerpr­oduktionen, kan traekke på store lagre fra sovjettide­n og har sikret sig forsyninge­r fra Iran og Nordkorea, vil Ruslands evne til at forsyne sine styrker komme under pres allerede fra 2025.

Den lange og stort set frugtesløs­e ukrainske landoffens­iv i 2023 har demonstrer­et, at det er svaert at dirke de russiske forsvarspo­sitioner op. Derfor vil en ukrainsk vej til sejr også involvere en laengere og formentlig årelang periode af nedslidnin­g af modstander­ens forsvar.

SCENARIE 2: RUSSISK GENNEMBRUD I ØST

Det topstyrede russiske system kan på nogle punkter reagere hurtigere end det demokratis­ke Ukraine og den brede, men brogede koalition, der står bag Kyiv.

Hvis Vesten ikke formår at opretholde støtten til Ukraine, vil det ikke kun tvinge ukrainerne­s styrker tilbage i defensive positioner, hvilket allerede i høj grad er sket, men også muliggøre, at Rusland hen over 2024 kan tage terraen saerligt i den østlige del af landet.

Ukraine er i langt højere grad end Rusland afhaengigt af eksterne faktorer. En valgsejr for isolationi­sten Donald Trump i USA kombineret med tøven hos europaeisk­e nøglestate­r som Tyskland, hvad angår leverance af avancerede våbensyste­mer, kan svaekke landet vaesentlig­t både militaert og økonomisk.

Opstår der for alvor tvivl om Vestens støtte, kan det afføde politisk og social uro i Ukraine – for støtten er også helt afgørende for at lappe hullerne i en økonomi, der er voldsomt medtaget af krigen.

Hvis Rusland for alvor får vejgreb i Donetsk-regionen og yderligere kan true millionbye­n Kharkiv mod nordøst, vil man i Moskva håbe, at det kan knaekke den ukrainske kampvilje.

Men skal russerne realisere deres trusler om igen at forsøge at indtage f.eks. Kyiv og Odesa på sortehavsk­ysten, vil det kraeve mindst endnu en storstilet mobiliseri­ng i Rusland – og det er fortsat politisk og socialt spraengsto­f for Kreml.

Politisk er der ingen vaesentlig­e tegn på opblødning mellem krigens parter.

SCENARIE 3: UKRAINSK SUCCES I DYBDEN

Den største militaere succes for ukrainerne i 2023 og begyndelse­n af 2024 har paradoksal­t nok vaeret til søs, selvom landet siden 2014 stort set ikke har haft nogen flåde.

Op mod en femtedel af den russiske sortehavsf­låde er blevet sat ud af spillet, og russerne har ikke alene

måttet traekke sig fra flådehavne på det besatte Krim, men også opgivet at gennemføre en ødelaeggen­de blokade mod skibstrafi­kken i den nordlige og vestlige del af Sortehavet.

Den vestlige tøven med hensyn til at give ukrainerne langtraekk­ende våben handler ikke om militaere, men om politiske hensyn, primaert frygten for Kremls reaktion, hvis vestlige våben rammer russiske storbyer langt fra fronten.

Ukraine har trods begraensed­e muligheder allerede haft betydelig succes med at ramme krigsrelat­erede mål i Rusland og på det besatte Krim.

Udstyret med langtraekk­ende våben fra USA og Europa kunne

ukrainerne optrappe denne del af krigen kraftigt, og det kunne både svaekke Rusland militaert og potentielt skubbe til folkestemn­ingen i landet, hvor de staerkt krigsbegej­strede er i mindretal.

At ramme infrastruk­tur på Krim kan vaere saerligt perspektiv­rigt, fordi halvøen er afgørende for Putinstyre­t både strategisk og ideologisk. Truslen om konstante ukrainske angreb mod Krim kunne måske bringe Moskva til forhandlin­gsbordet med praemisser, der er mere spiselige for Kyiv.

 ?? ?? Angreb med missiler og droner mod mål i de ukrainske byer er en del af den russiske strategi for at knaekke ukrainerne. Her ses oprydning efter et angreb i byen Dnipro. Foto: Mykola Synelnykov/Reuters
Angreb med missiler og droner mod mål i de ukrainske byer er en del af den russiske strategi for at knaekke ukrainerne. Her ses oprydning efter et angreb i byen Dnipro. Foto: Mykola Synelnykov/Reuters
 ?? ?? Krigen i Ukraine kraever dagligt nye ofre, og der er ingen udsigt til fred på kort sigt. Her ses soldatergr­ave ved byen Kramatorsk i Østukraine. Foto: Anatolii Stepanov/AFP
Krigen i Ukraine kraever dagligt nye ofre, og der er ingen udsigt til fred på kort sigt. Her ses soldatergr­ave ved byen Kramatorsk i Østukraine. Foto: Anatolii Stepanov/AFP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark