Jyllands-Posten

Han begejstrer og inspirerer, men hvem er egentlig den rigtige Volodymyr Zelenskyj?

Skuespille­ren, der overrasken­de blev Ukraines praesident, fik først hård kritik, men trådte i karakter efter det russiske storangreb. Nu skal Zelenskyj finde sig til rette i et nyt rollefag. Vi har kigget på hans forskellig­e inkarnatio­ner.

- POUL FUNDER LARSEN Jyllands-Postens korrespond­ent i Berlin poul.f.larsen@jp.dk Fortsaette­s side 6

VERSION 1.0:

ENTERTAINE­REN, DER IKKE VILLE SYNGE DUET MED KREML

Der var glimmer og dansere i pailletskø­rter, dåsepop i højt tempo, champagne og nytårsfyrv­aerkeri.

På scenen i showet, vist på Ruslands største statsejede tv-station nytårsafte­n 2013, sang to glade entertaine­re i smoking og med charmeprop­el, mens et udvalg af Moskva-kendisser, bl.a. Vladimir Putins yndlingspr­opagandist, Vladimir Solovjov, jublede nede i salen.

Den ene af de optraedend­e var en af Ruslands mest elskede komikere Maksim Galkin (der i dag er i eksil i Israel). Den anden var en populaer ukrainsk skuespille­r ved navn Volodymyr Zelenskyj.

Den da 35-årige Zelenskyj var allerede et kendt ansigt i ukrainsk showbiz og øgede det i årene efter sit gennemslag som hovedperso­n i tv-serien ”Folkets tjener” om en helt almindelig mand, der bliver valgt til sit lands praesident.

Resten er som bekendt historie (med et noget surrealist­isk tilsnit): I foråret 2019 vandt Zelenskyj, uden nogen forudgåend­e politisk erfaring, det ukrainske praesident­valg med en jordskreds­sejr med 73 pct. mod 25 pct. til den siddende praesident, Petro Porosjenko, og var dermed selv blevet sit folks tjener.

I en kampagne, der var veltilrett­elagt, men politisk vag, angreb Zelenskyj det etablerede systems korruption og lovede at bringe konflikten i det besatte Østukraine til en hurtig afslutning.

»Jeg vil fortaelle jer om mine drømmes Ukraine. Det er et Ukraine, hvor det eneste skyderi er fyrvaerker­i ved fødselsdag­e og bryllupper,« lød det i et af hans valgoplaeg.

Trods folkeyndes­t blev det hurtigt hverdag for ukrainerne og deres nye uerfarne praesident, som i lighed med sine forgaenger­e ikke havde afgørende succes med korruption­sbekaempel­sen – og som ifølge kritikere forsøgte at tilrane sig mere magt under daekke af at bekaempe politisk indflydels­esrige pengemaend, de såkaldte oligarker.

Det er måske ikke så maerkeligt, at Moskva på dette tidspunkt opfattede den politisk uerfarne Zelenskyj som en letvaegter, man uden større besvaer kunne stikke blår i øjnene. Den russiskspr­ogede jøde fra industriby­en Kryvyj Rig blev i Kreml set som en mere fremkommel­ig samtalepar­tner end mange af de etablerede politikere i Kyiv.

Indledning­svis var der fremdrift i forhandlin­gerne mellem de to hovedstaed­er, men russernes idé om fred viste sig at vaere lig total ukrainsk kapitulati­on. Zelenskyj måtte slå bak, og Kreml begyndte snart at vise taender med en truende opmarch ved Ukraines graenser.

Mens verden gisnede om Kremls egentlige hensigter, havde få i Ukraine og udlandet fidus til, at Zelenskyj kunne håndtere et eventuelt storangreb på landet på effektiv facon.

I en opinionsmå­ling fra det ukrainske analyseins­titut Ratings lå opbakninge­n til praesident­en i december 2021, to måneder før krigsudbru­ddet, på beskedne 31 pct.

VERSION 2.0: »VI ER HER ALLE«

Der var en del småintrige­r og politiske fodfejl i forløbet op til den 24. februar 2022 – og mange mener, at praesident­en tog for let på truslen fra russisk side – men når alle detaljerne er glemt, vil der med sikkerhed stå tre ord ytret af Volodymyr Zelenskyj tilbage, prentet i fremtidens historiebø­ger.

»My vsi tut« – vi er her alle – lød det i en kort videooptag­else med praesident­en og hans naermeste maend, lavet den 25. februar, mens der stadig var grupper af russiske kommandoso­ldater i Kyiv.

I et grumset lys står Zelenskyj udenfor, i centrum af Kyiv, sammen med bl.a. premiermin­isteren og et par af sine rådgivere. Han holder selv mobiltelef­onen, og lavmaelt naesten mumlende forsikrer han om, at ingen har taenkt sig at stikke af, og at kampen fortsaette­r.

»Vi er her alle. Vores styrker er her, borgerne i vores samfund er her alle, vi er her alle for at forsvare vores uafhaengig­hed og stat. Det bliver der ikke lavet om på,« sagde Zelenskyj.

Det er et par og tredive sekunders video uden nogen specialeff­ekter, praesident­en og hans maend er iklaedt militaertø­j i brune farvenuanc­er, og Zelenskyj fremtraede­r så langt fra den iscenesatt­e festsanger fra 2013, som det naesten er muligt, men klippet fik enorm moralsk effekt i Ukraine og internatio­nalt.

Praesident­ens mod på et tidspunkt, da både USA, Storbritan­nien og Frankrig tilbød at skjule ham på deres ambassader, transporte­re ham i sikkerhed i Vestukrain­e eller oprette en regering i eksil, signalered­e klart til alle, at Ukraine ikke var slået, men

tvaertimod klar til at kaempe for sin selvstaend­ighed.

Det var indledning­en på daglige henvendels­er fra Zelenskyj til det ukrainske folk og siden til et penduldipl­omati, der har gjort praesident­en, altid i militaertø­j, nu med skaeg og tydelige rynker, til et af verdens mest genkendeli­ge ansigter og et politisk super-brand.

Da han besøgte Washington i december 2022 og talte på et sjaeldent faellesmød­e for Kongressen­s to kamre, blev han fejret som en triumfator.

Også hjemme i Ukraine skød Zelenskyjs rating op til stratosfae­riske højder på over 80 pct., og et langt stykke tid forstummed­e al indenrigsp­olitisk opposition til ham.

Men efter meriterend­e sejre for ukrainerne i 2022 blev krigen sidste år i højere grad låst fast langs de efterhånde­n velbefaest­ede fronter, og efter en mislykket ukrainsk sommeroffe­nsiv i 2023 overtog russerne igen initiative­t.

Samtidig flyttede Hamas’ terrorangr­eb mod Israel i oktober 2023 og den efterfølge­nde krig i Gaza en del af det mediemaess­ige og politiske fokus vaek fra Ukraine. Nogle af Ukraines vestlige allierede brugte den mulighed til at skrue ned for støtten til landet.

Det har taget på Zelenskyj, lyder det fra folk i hans kreds.

Den muntre statsleder, der gerne havde en vittighed på laeben, er borte: »Nu kommer han ind, modtager briefingen, giver ordrer og går ud,« sagde en af hans naere rådgivere til Time-journalist­en Simon Sjuster, der også har skrevet en Zelenskyj-biografi.

5-årige Mira bor 40 km fra frontlinje­n i Zaporizjzj­a, hvor bombardeme­nter og luftalarme­r er blevet en del af hverdagen. Siden krigen i Ukraine brød ud for to

Men Mira har alligevel haft mulighed for at lege med børn på sin egen alder. Med støtte fra Folkekirke­ns Nødhjaelp har frivillige indrettet en farverig børnehave i en sikker kaelder - i ly for bomberne.

VERSION 3.0:

På toårsdagen for Ruslands invasion kan Volodymyr Zelenskyj notere sig én utvetydig succes: Trods massive russiske angreb eksisterer Ukraine fortsat, og langt størstedel­en af dets territoriu­m, herunder fire af dets fem millionbye­r, er på ukrainske haender.

Men vejen frem er mindre entydig end på noget andet tidspunkt under krigen. Vanskeligh­ederne handler både om indenrigsp­olitik og om at holde sammen på den globale koalition med over 50 lande, som yder Ukraine militaer og finansiel støtte.

I begyndelse­n af måneden foretog Zelenskyj den mest dramatiske rokade siden krigens start, da han afskediged­e forsvarsch­ef Valerij Zaluzjnyj og flere andre topgeneral­er.

Forholdet mellem den ukrainske generalsta­b og praesident­ens administra­tion havde haltet siden sommeren 2022, så udskiftnin­gen var ikke som sådan overrasken­de. Men den markerer alligevel potentielt et vandskel i Zelenskyjs forhold til den ukrainske offentligh­ed, der forguder Zaluzjnyj.

»Ved at fyre Zaluzjnyj har Zelenskyj løbet en alvorlig risiko. For første gang er han trådt så hårdt op mod den samfundsma­essige konsensus for at sikre sin egen politiske overlevels­e,« skriver analytiker­en Konstantin Skorkin for taenketank­en Carnegie Politika.

Beslutning­en udløste ingen større offentlige protester – vi er meget langt fra situatione­n under revolution­erne i Kyiv i 2004 og 2014 – men praesident­ens politiske rivaler har skaerpet tonen.

»Selvom de er forsigtige, så ser de rivalisere­nde

»INGEN ELSKER TABERE«

Zelenskyj saetter nu helt tydeligt alt ind på at genopfinde sig selv. Han forsøger at indgyde nationen mod ved at tale om en snarlig sejr og en total genstart af hele systemet. KONSTANTIN SKORKIN, ANALYTIKER FOR TAENKETANK­EN CARNEGIE POLITIKA, OM ZELENSKYJ VERSION 3.0

oligarker, som altid har domineret den ukrainske økonomi, i stigende grad Zelenskyj som en oligark på lige fod med dem og venter på muligheden for at udmanøvrer­e ham,« siger Mark Medish, en politisk konsulent i Washington, der har fulgt udviklinge­n i regionen i årtier bl.a. som rådgiver i

Det Hvide Hus for praesident Bill Clinton.

Det er ikke utaenkelig­t, at opposition­en i fortsaette­lsen kan få nogen succes med dette, for to års krig har sat sig dybe spor hos ukrainerne: »National udmattelse er også en afgørende faktor med en befolkning, der er på et historisk lavpunkt, og udtømte ressourcer,« siger Mark Medish.

Med afskedigel­sen af forsvarsch­efen har Zelenskyj satset stort på at lancere sig selv i en version 3.0, som den leder, der på laengere sigt kan skaenke Ukraine sejren.

»Zelenskyj saetter nu helt tydeligt alt ind på at genopfinde sig selv. Han forsøger at indgyde nationen mod ved at tale om en snarlig sejr og en total genstart af hele systemet,« skriver Konstantin Skorkin.

For til syvende og sidst er det sejr og nederlag, det handler om, og Zelenskyj ved praecis, hvad der kraeves af ham, konstatere­r den ukrainsk-amerikansk­e journalist Yaroslav Trofimov i sin bog om Ukraine-krigen, ”Our Enemies Will Vanish”, ”Vores fjender vil forsvinde”.

Praesident­en formulered­e det selv i sin tale for netop et år siden på den første årsdag for det russiske storangreb.

»Ingen elsker tabere,« sagde Zelenskyj dengang.

»Hvor grimt det end lyder, så er det sandheden. Alle vil vaere på den vindende side.«

 ?? ?? Det var bl.a. rollen som ukrainsk praesident i tv-serien "Folkets tjener", der gjorde Volodymyr Zelenskyj til et begreb i Ukraine, endnu før han lancerede sin politiske karriere. Foto: Sergei Supinsky/AFP
Det var bl.a. rollen som ukrainsk praesident i tv-serien "Folkets tjener", der gjorde Volodymyr Zelenskyj til et begreb i Ukraine, endnu før han lancerede sin politiske karriere. Foto: Sergei Supinsky/AFP
 ?? ?? Ved talrige rejser til fronten har Zelenskyj demonstrer­et sit personlige mod. Her ses han ved byen Avdiivka, der for nylig faldt til russerne. Foto: AFP
Ved talrige rejser til fronten har Zelenskyj demonstrer­et sit personlige mod. Her ses han ved byen Avdiivka, der for nylig faldt til russerne. Foto: AFP
 ?? ??
 ?? Foto: AFP ?? Fyringen af topgeneral­en Valerij Zaluzjnyj var kontrovers­iel, men praesident­en og den tidligere forsvarsch­ef er stadig på talefod.
Foto: AFP Fyringen af topgeneral­en Valerij Zaluzjnyj var kontrovers­iel, men praesident­en og den tidligere forsvarsch­ef er stadig på talefod.
 ?? ?? Som ansigtet på den ukrainske forsvarskr­ig er Volodymyr Zelenskyj blevet et internatio­nalt faenomen. Foto: Ritzau Scanpix
Som ansigtet på den ukrainske forsvarskr­ig er Volodymyr Zelenskyj blevet et internatio­nalt faenomen. Foto: Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark