Jyllands-Posten

Republikan­ere opfordrer Nikki Haley til at droppe ud af raeset

Flere republikan­ere frygter for konsekvens­en, hvis Nikki Haley bliver ved med at kaempe videre mod Trump. Selv har hun dog en helt anden plan.

- MATIAS SEIDELIN Jyllands-Postens korrespond­ent i Washington matias.seidelin@jp.dk

Presset på Nikki Haley for helt at droppe ud af raeset som Republikan­ernes kandidat til praesident­valget i 2024 stiger nu markant. Lørdag tørner Nikki Haley sammen med Donald Trump i South Carolina i Det Republikan­ske Partis primaerval­g.

Det sker efter stribevis af nederlag og meningsmål­inger, der ikke giver den tidligere FN-ambassadør meget håb om en sejr. Men det har indtil videre ikke fået hende til at droppe ud.

Af samme grund er spekulatio­nerne om hendes kandidatur de seneste dage eksplodere­t blandt Donald Trumps mange tilhaenger­e.

I denne uge er de fleste af den tidligere praesident­s taetteste støtter samlet til den konservati­ve CPAC-konference i National Harbor uden for USA’s hovedstad, Washington D.C.. Ron Eller fra Mississipp­i, der stiller op til dette års valg til Repraesent­anternes Hus i Kongressen, er en af dem.

Han mener, at Nikki Haley allerede nu bør droppe ud af primaerval­get:

»Det er tid til, at vi samles. Det andet skaber splid, og det har vi ikke brug for under det kommende praesident­valg, der helt sikkert ender med at blive taet,« siger han.

Det mener mange af republikan­ernes donorer dog ikke. Trods de mange nederlag og dårlige meningsmål­inger samlede den tidligere FNambassad­ør bare i januar hele 16,5 mio. dollars ind til sin kampagne.

Forleden sagde forretning­smanden Art Pope til nyhedsbure­auet Reuters, at Nikki Haley blandt flere donorer ses som en slags »forsikring­spolice« i forhold til, at Donald Trump pga. juridiske problemer eller hans høje alder kan blive tvunget til på et tidspunkt selv at droppe ud af primaerval­get.

»Meningsmål­ingerne er ikke gunstige, men de bestemmer ikke alt,« sagde han.

Gøder jorden til 2028

En anden mulig forklaring er, at Nikki Haley gøder jorden

til at stille op til praesident­valget i 2028, siger Ron Eller:

»Men lige meget, hvad hun end regner med, bør hun taenke på det kommende praesident­valg, og her hjaelper det ikke, at hun bliver ved med at angribe Trump.«

Det samme sagde den fremtraede­nde tidligere Trump-rådgiver David Urban for nylig til nyhedsbure­auet AP.

»Lige nu er det umuligt at samles om noget som helst, fordi hun (Nikki Haley, red.)

render rundt og gøder antiTrump-ilden,« sagde han.

På et pressemøde tirsdag i Greenville i South Carolina afviste Nikki Haley de mulige spekulatio­ner om hendes fortsatte tilstedeva­erelse i primaerval­get:

»Hvis der var sådanne forlorne forklaring­er bag min opstilling, ville jeg vaere droppet ud af primaerval­get for laenge siden,« sagde hun.

Lørdagens valg i South Carolina er ekstra spaendende, fordi Nikki Haley fra 2011 til 2017 var guvernør i staten.

Normalt betragtes det som en klar fordel for en kandidat. Men for Nikki Haley har det indtil videre ikke kunnet aflaeses i de vaegtede målinger. Her fører Donald Trump med over 25 pct. over den tidligere guvernør.

Imidlertid fastholder Nikki Haley, at hun fortsat har en chance for at vinde nok delegerede til at kunne traekke en sejr hjem efter Super Tuesday – den 5. marts – hvor der er primaerval­g i flere af USA’s delstater. Det baserer hun på, at mange af de mere moderate midtervael­gere vil stemme på hende, også selv om de nødvendigv­is ikke er republikan­ere.

Det kan de, fordi der ligesom i South Carolina i flere af staterne er tale om åbne valg, hvor vaelgere også uden for Det Republikan­ske Parti har ret til at stemme.

»Undervurde­r mig, og I skal bare se løjer,« sagde Nikki Haley tirsdag om sine muligheder for at vinde.

Skaerper angreb

Udtalelser­ne kommer på et tidspunkt, hvor de to kandidater har skaerpet deres angreb på hinanden. Senest har

Donald Trump antydet, at der er knas i aegteskabe­t mellem Nikki Haley og hendes mand, major Michael Haley, der indtil videre har vaeret fravaerend­e i den tidligere FN-ambassadør­s primaerval­gskampagne.

»Hvad skete der med hendes mand? Hvad skete der med hendes mand? Hvor er han? Han er vaek,« sagde den tidligere praesident forleden i en tydeligt drillende tone under et valgmøde i Conway i South Carolina.

Nikki Haleys mand er udstatione­ret som en del af den amerikansk­e nationalga­rde

på Afrikas Horn. Bemaerknin­gerne fik derfor straks Nikki Haley til at beskylde den tidligere praesident for at gøre grin med USA’s soldaterfa­milier.

»Uanset hvad skaerer det dybt i mig, fordi militaerfa­milier, militaere aegtefaell­er og deres børn går så uendeligt meget igennem under en udsendelse,« sagde hun.

Omvendt har Nikki Haley flere gange sagt, at Donald Trump pga. sin høje alder ikke er »mentalt egnet« til at overtage posten som USA’s naeste praesident. Det sker efter flere udfald, hvor den 77årige Donald Trump bl.a. har byttet rundt på navne og har virket uklar.

På CPAC-konference­n mener Trump-tilhaenger­en Phillipe Martin dog ikke, at det er noget validt argument. Også han abonnerer på teorien om, at Nikki Haley kun fortsaette­r, fordi hun spekulerer i, at den tidligere praesident ryger i faengsel pga. de mange retssager, der er imod ham:

»Men det er bare ikke i orden. Hun burde droppe ud, akkurat ligesom Trumps andre modstander­e har gjort det,« siger han.

Undervurde­r mig, og I skal bare se løjer. NIKKI HALEY

 ?? ?? Den tidligere FN-ambassadør og guvernør i South Carolina Nikki Haley under et valgarrang­ement i sin gamle hjemstat i denne uge. Foto: Julia Nikhinson, AFP.
Den tidligere FN-ambassadør og guvernør i South Carolina Nikki Haley under et valgarrang­ement i sin gamle hjemstat i denne uge. Foto: Julia Nikhinson, AFP.
 ?? ?? USA's tidligere praesident Donald Trump fører stort i kampen om at blive Republikan­ernes naeste praesident­kandidat. Foto: Kevin Wurm, AFP.
USA's tidligere praesident Donald Trump fører stort i kampen om at blive Republikan­ernes naeste praesident­kandidat. Foto: Kevin Wurm, AFP.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark