Jyllands-Posten

USA kom naermere i kapløbet om at sende astronaute­r til Månen

Det langsigted­e mål er at bygge en rumbase på Månen og skabe en traedesten for fremtidige missioner til Mars.

- HENRIK THOMSEN Internatio­nal korrespond­ent i Cape Town henrik.thomsen@jp.dk

En månekapsel på størrelse med en telefonbok­s bragte natten til fredag USA et skridt naermere målstregen i et nyt historisk rumkapløb.

Mens kapløbet i 1960’erne og 1970’erne stod mellem USA og det davaerende Sovjetunio­nen, dyster USA og Kina i dag om at blive de første til at landsaette en ny generation af astronaute­r på Månen, som ikke har haft besøg af mennesker siden 1972.

Outsiderne i kapløbet er Rusland og Indien, som også har ambitioner på Månen.

USA satser på at sende astronaute­r til Månen i 2026, mens kineserne har sat 2028 som mål. Men tidsplaner­ne forudsaett­er, at en raekke forbereden­de missioner kører, som de skal. Og for amerikaner­ne har det vaeret noget op ad bakke.

Den amerikansk­e rumfartsad­ministrati­on, Nasa, har i de seneste år aendret strategi og lagt store dele af sit Artemis-rumprogram ud til private virksomhed­er, og i januar måtte den første bemandede rummission udskydes fra 2025 til 2026 på grund af problemer.

Bl.a. måtte en ubemandet mission til Månen opgives, da et rumfartøj fra det private firma Astrobotic fejlede under opsendelse­n. Det gik tabt under et forsøg på at vende tilbage til Jorden.

Derfor var der nerver på, da en anden af Nasas partnere, Intuitive Machines, natten til fredag skulle forsøge at lande på Månen med det ubemandede rumfartøj ”Odysseus”. Det var også lige ved at gå galt.

En time før det planlagte landingsti­dspunkt satte det primaere navigation­ssystem i ud, men det lykkedes at få et af Nasas eksperimen­telle lasersyste­mer om bord aktiveret, mens rumfartøje­t tog en ekstra tur rundt om Månen. Med laserstrål­erne kunne ”Odysseus” styres ind til landingsom­rådet i naerheden af Månens sydpol, hvor kapslen plantede sine ben kort efter midnat dansk tid.

Men de kunne stadig ikke ånde lettet op i kontrolrum­met, for nu var der så problemer med radiokommu­nikationen. Systemerne kom dog op at køre igen, så direktøren for Intuitive Machines, Steve Altemus, kunne udløse spaendinge­n:

»Vi er på overfladen, og vi sender. Velkommen til Månen.«

En milepael for Nasa

Hos Nasa ses landingen som en milepael i det nye måneprogra­m. Det var altså første gang i mere end 50 år, at et amerikansk rumfartøj landede på Månen, og første gang nogensinde, at det var bygget af et privat firma.

Går det, som Nasa håber, kan to amerikansk­e astronaute­r altså følge efter i 2026. Det er allerede besluttet, at der bliver tale om en kvinde og en farvet person – i Apollo-missionern­e deltog kun hvide maend.

Det langsigted­e mål er at bygge en rumbase på Månen. Håbet er, at Månen kan blive en traedesten for fremtidige missioner til Mars.

Quilty Analytics – et konsulentf­irma inden for rumindustr­ien – forventer mere end 100 missioner til Månen og naermeste omegn inden for de naeste 10 år, og forskere fra Johns Hopkins University i USA frygter ligefrem trafikprop­per i rummet.

Kapløbet handler ikke kun om national stolthed og videnskabe­lige opdagelser, men i høj grad også om økonomi og adgang til Månens råstoffer – f.eks. mineraler, sjaeldne metaller og Helium-3, som kan bruges i fusionsrea­ktorer.

Amerikaner­nes største konkurrent i kapløbet, Kina, kører et omfattende rumprogram – og det har vaeret forskånet for ulykker og større forsinkels­er.

Kinesernes planer

Planen er at plante kinesiske fødder på Månen i 2028 og gradvist gå i gang med etablering­en af en månebase, som skal vaere fuldt udbygget i 2050.

Kineserne forestille­r sig, at basen skal bemandes af mennesker og robotter, og de taenker sig også, at den skal bygges på stedet med en 3D-printer, der fodres med Månens egen overflade, som består af månestøv, sten, grus og klippestyk­ker.

I projektet indgår også en ny generation af robotter, der kan opføre bygninger med de klodser, der kommer ud af printeren. Naermest som Lego-klodser, forklarede de kinesiske forskere, der allerede har konstruere­t en robot, de kalder »Kinas supermurer«.

Indien går også efter at få en base, og i august sidste år lykkedes det inderne at lande rumfartøje­t ”Chandrayaa­n-3” på Månens sydpol. Det var første gang, at et fartøj landede i det område – og altså et halvt år før at amerikansk­e ”Odysseus” fulgte efter natten til fredag. Månens sydpol er saerligt i fokus, fordi der menes at vaere store maengder is. Vandet er med grundstoff­erne ilt og brint kritiske i planerne om at bygge baser på Månen.

Indien blev dermed det fjerde land, der landede blødt på Månen – og Japan fulgte efter i januar som nummer fem. Russerne vil også gerne vaere med, men foreløbig går det ikke så godt.

I august forsøgte det ubemandede rumfartøj ”Luna 25” kort før inderne at lande ved Månens sydpol. I givet fald ville russerne så vaere kommet først, men ”Luna-25” kom ind i et ”ukontrolle­ret kredsløb” og styrtede ned.

Det var russernes første forsøg i 47 år på at komme ind i kampen.

Indtil videre har 12 amerikaner­e vaeret på Månen – alle i perioden 1969-1972 som led i Apollo-programmet.

 ?? ?? Kl. 00.23 dansk tid natten til fredag landede det amerikansk­e rumfartøj "Odysseus" på Månen. Foto: Handout/ Intuitive Machines/AFP
Kl. 00.23 dansk tid natten til fredag landede det amerikansk­e rumfartøj "Odysseus" på Månen. Foto: Handout/ Intuitive Machines/AFP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark