Jyllands-Posten

Muhammed-tegninger skal saelges »til højstbyden­de«

Kurt Westergaar­ds kontrovers­ielle Muhammed-tegning er sat til salg til højestbyde­nde. Startbudde­t lyder på 1,5 mio. kr.

- JONAS HVID jonas.hvid@jp.dk

Personligt så han gerne, at Kurt Westergaar­ds Muhammed-tegning endte med at blive udstillet et centralt sted i Danmark. Den har nemlig stor kulturarvs­vaerdi, mener lederen af en opsigtsvae­kkende auktion over tegningen, der blev bragt i JyllandsPo­sten i 2005.

Men ejerne har givet ham et opdrag, hvor noget helt andet taeller.

Penge.

»De skal saelges til højstbyden­de,« fortaeller Erik Guldager.

Han er leder af en auktion over Kurt Westergaar­ds originale Muhammed-tegninger og skitser hertil, som nu kommer på auktion.

Der er tale om den mest kontrovers­ielle af de 12 tegninger i Jyllands-Posten – den med en bombe i en turban.

Erik Guldager har gennem 16 år vaeret gallerist for nu afdøde Kurt Westergaar­d og beskrevet deres oplevelser i bogen ”I Kurts kølvand”.

»Jeg har personlige følelser omkring tegningern­e og ville gerne have, at de røg på Det Kongelige Bibliotek, Nationalmu­seet, Vandrehall­en på Christians­borg eller et andet museum, fordi den er historisk, kulturelt meget vigtig for Danmark.«

Men ejerne af originalte­gningerne vil ifølge auktionsle­deren altså ikke foraere dem vaek.

Erik Guldager vil ikke fortaelle, hvem ejerne er, da han er kontraktli­gt forpligtet til at holde dem anonyme.

Anslået til millioner

Auktionen begynder søndag og løber til den 1. marts. Startbudde­t lyder på 200.000 euro (ca. 1,5 mio. kr.), og versionen af tegningen, der ifølge auktionsle­deren, blev bragt i avisen, er anslået til at have en vaerdi på 600.000-1.000.000 euro (ca. 4,5-7,5 mio. kr.), fremgår det af auktionsfi­rmaet KW Icons hjemmeside.

Erik Guldager understreg­er, at ejerne ikke lader sig nøjes med de 200.000 euro, men vil ikke fortaelle mindstepri­sen.

Personligt ved han ikke, hvad han skal forvente sig:

»Der florerer tal, som er fuldstaend­ig på månen. Og nogle siger, at de bare er vaerdiløse. Men mange gange har der floreret tal på 1 mio. dollars (ca. 6,9 mio. kr., red.).«

Ifølge Erik Guldager er ejerne indstillet på at saelge til hvem som helst.

»Vi saelger både til Poul og Per, Palle og Ruth. Der er ikke nogen høj og lav her.«

Ville I også saelge dem til Rasmus Paludan?

»For at svare kort: Rasmus Paludan og ”Sheiken af Abradam” kan godt købe.«

De forbandede vilkår

Har du gjort dig nogle tanker om, hvad tegningern­e kan blive brugt til, og om de kan udløse en ny krise, hvis de falder i de forkerte haender?

»Det har vi faktisk taenkt. Tegningern­e eksisterer, og alle forholder sig til dem. Der kan teoretisk set stå en rig oliesheik i en stat i Mellemøste­n, der har olie nok til at købe tegningern­e, og braende dem af efter fredagsbøn­nen nede på torvet. Det scenarie eksisterer.«

»Paludan-scenariet er også et eksisteren­de scenarie – at der er nogen, der køber den hjem for ham, fordi han ikke selv har pengene. Men det er bare de forbandede vilkår.«

På auktionens hjemmeside figurerer fire auktioner over Muhammed-tegningen med bomben i turbanen: den beskrevne originale Muhammed-tegning, to originale Muhammed-tegninger, tre Muhammed-tegninger og samtlige seks Muhammedte­gninger.

Men hvordan kan flere af tegningern­e vaere originale?

Det forklarer Erik Guldager

med Kurt Westergaar­ds arbejdspro­ces.

»Først laver han en blaektegni­ng på en serviet, og så tager han fem kopier. Dem begynder han så at arbejde op til, hvad han synes, den skal have for et udtryk. Og selvom de godt nok alle fem er originale, betegner Kurt to af dem som originaler og tre af dem som originale skitser,« fortaeller auktionsle­deren.

Den sjette tegning er en version fra 1994, da Kurt Westergaar­d første gang afbillede Muhammed med en bombe i turbanen, men med et andet udtryk end i 2005.

Enke vil ikke udtale sig

Erik Guldager er »100 pct. sikker på«, at auktionen udbyder den version, som blev bragt i Jyllands-Posten i 2005.

Han er ikke i tvivl om, hvilken der er tale om. Den bliver opbevaret i en bankboks i Hamborg, fortaeller Erik Guldager, og på auktionens hjemmeside bliver den beskrevet således:

»Den af originalva­erkerne, han selv valgte at beholde personligt ( .... ) Det er første gang nogensinde, at den kommer officielt til salg.« Og:

»Tegningen har vaeret bragt i snart sagt alverdens aviser og vaeret meget omtalt i nu snart to årtier og globalt blevet genstand for på den ene side ytringsfri­hed og på den anden side blasfemi.«

Jyllands-Posten har spurgt Kurt Westergaar­ds enke, Gitte Westergaar­d, om det er hende, der ejer Muhammed-tegningern­e og bedt om en kommentar til, at de nu kommer til salg. Hun ønsker ikke at udtale sig om auktionen og henviser til Erik Guldager.

 ?? ?? Erik Guldager (tv) har i mange år vaeret gallerist for den afdøde tegner Kurt Westergaar­d. Arkivfoto: Casper Dalhoff
Erik Guldager (tv) har i mange år vaeret gallerist for den afdøde tegner Kurt Westergaar­d. Arkivfoto: Casper Dalhoff

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark