Jyllands-Posten

Coen-bror solodebute­rer med veloplagt lesbisk flugtkomed­ie

Margaret Qualley og Geraldine Viswanatha­n spiller to lesbiske veninder, hvis sex-roadtrip afbrydes af en gruppe kriminelle i Ethan Coens og hustruen Tricia Cookes gakkede, sorte og stramt fortalte komedie.

- FREJA DAM Samfund@jp.dk

en tidlig scene af ”DriveAway Dolls” har frisindede og spontane Jamie (Margaret Qualley) overtalt sin tilknapske pede veninde Marian (Geraldine Viswanatha­n) til at hjaelpe med at flytte sine ting ud af kaeresten Sukies (Beanie Feldstein) lejlighed, efter hun er kommet til at afsløre sig selv som utro. Sukie graeder hysterisk, mens hun sidder på gulvet med en skruemaski­ne og forsøger at få parrets vaegdildo ned. Imens kigger Marian berøringsa­ngst ned på spektaklet.

»Du sagde, hun ikke ville vaere hjemme,« siger hun stilfaerdi­gt til Jamie.

Så er stilen lagt i Ethan Coen og Tricia Cookes lesbiske flugtkomed­ie, hvor både dildoer, deadpan-humor og romantiske modsaetnin­ger spiller en central rolle.

Snart er Marian og Jamie på farten i en udlejnings­bil, der skal køres fra Philadelph­ia til Tallahasse­e, Florida. Marians mål er at nå frem til destinatio­nen i tide og besøge sin tante. Jamie vil på eventyr, stoppe på alle lesbiI barer og sørge for, at den alt for laenge tørlagte Marian får noget sex. I en tid før mobiltelef­oner er veninderne lykkeligt uvidende om, at de har fået bilen ved en fejl, at der er placeret en suspekt kuffert i bagagerumm­et, og at ejermanden­s to håndlanger­e er efter dem.

Sjaelden lesbisk komedie

”Drive-Away Dolls” er Ethan Coens første spillefilm uden samarbejde med sin bror, Joel Coen. Undrer man sig over, at en heteroseks­uel mand i disse tider med fokus på repraesent­ation drister sig til at kaste sig over en lesbisk sexkomedie, er der en logisk forklaring. Han har nemlig skrevet filmen sammen med sin hustru, Tricia Cooke, som er queer – parret lever i et ”ukonventio­nelt” forhold – og traekker på sin erfaring med den lesbiske

barscene i 1990’erne. Cooke har fortalt, at hun ville lave en film med queerkarak­terer, hvor deres seksualite­t ikke er et problem, men hvor der bare er sjov sex.

Filmhistor­ien byder rigtig nok på meget få lesbiske komedier, så alene på den baggrund er filmen et velkomment indslag. Heldigvis er den også ret sjov med sin blanding af gakkede sexjokes og coensk voldelig og sort humor.

Modsaetnin­ger mødes

Samtidig er filmen en sød romantisk komedie, der levner plads til aegte følelser midt i ironien. Modsaetnin­gsforholde­t mellem den sexpositiv­e og løsslupne Jamie og den reservered­e, intellektu­elle Marian, der sidder i sengen og laeser Henry James, mens Jamie er på bar, er klassisk for genren. Og indimellem ganske rørende.

Margaret Qualley, der primaert har gjort sig bemaerket i dramatiske roller i bl.a. serien ”Maid”, er skøn med dreven Texas-dialekt og direkte, flirtende attitude. Geraldine Viswanatha­n fra bl.a. ”Cat Person” er ligeså god som den mere afdaempede, men ikke mindre følsomme Marian.

Filmen er skarpt og stramt skrevet, og jokesene kommer som perler på en snor i den dejligt korte spilletid på 84 minutter.

 ?? ?? Veninderne Jamie (Margaret Qualley) og Marian (Geraldine Viswanatha­n) får sig noget af en overraskel­se, da de åbner bunden af bagagerumm­et i en lejet bil for at finde et reservedae­k. Foto: United Internatio­nal Pictures
Veninderne Jamie (Margaret Qualley) og Marian (Geraldine Viswanatha­n) får sig noget af en overraskel­se, da de åbner bunden af bagagerumm­et i en lejet bil for at finde et reservedae­k. Foto: United Internatio­nal Pictures

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark