Jyllands-Posten

Fokus på renovering fremfor nybyg

Rambøll vil bringe fordelene ved at renovere frem for at bygge nyt ned i øjenhøjde. Et projekt med almene boliger i Ilulissat er med til at vise vejen.

-

De sidste fem år har 24 nedslidte raekkehuse i Ilulissats bymidte stået tomme. For mange bygherrer vil vejen videre vaere at rive bygningern­e ned og opføre nogle nye. Boligselsk­abet Avannaa Developmen­t valgte imidlertid at bestille en tilstandsv­urdering hos Rambøll. Den viste, at boligerne har nogle fine kvaliteter og rummer et stort potentiale for renovering, der både vil have et mindre klimaaftry­k end nybyg og gør det muligt at bevare bygningsar­v i kraft af raekkehuse­nes karakteris­tiske udtryk. “Det er ikke ualmindeli­gt, at der er betaenkeli­gheder ved at satse på den eksisteren­de bygning, når der skal laves risikovurd­eringer og tilbagebet­alingsscen­arier. Som branche skal vi skubbe på, for at det aendrer sig. For det betyder noget. Hvis vi tager bygningern­e i Ilulissat, er de nedslidte, men de bliver nu renoveret med både energibesp­arelser og mindre CO2-udledning end et nybyggeri ville have medført”, siger Inooraq Brandt, administre­rende direktør for Rambøll Grønland. ”Vores ambition er, at alle projekter, vi får ind, bliver screenet i forhold til baeredygti­ghed. Hvis man fx vil skifte vinduer, ser vi på, om det kan lade sig gøre at renovere de eksisteren­de i stedet. Bygherren vaelger selv, men ved at vise potentiale­t i forskellig­e løsninger og give muligheden for at vaelge, kan vi påvirke branchen i en mere baeredygti­g retning. Langt de fleste bygninger har en konstrukti­on, man kan arbejde videre på. Jeg er ikke i tvivl om, at størstedel­en af de bygninger, der rives ned, i stedet kunne renoveres og transforme­res”, siger han.

De faerdigren­overede raekkehuse overdrages til boligselsk­abet i 2025. Kommende beboere kan se frem til lyse, nyindrette­de, energiopti­merede boliger med nye vinduer og nye facader, der både sikrer bedre indeklima og mindre klimabelas­tning.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark