Jyllands-Posten

Min datter på ni spørger mig: Far, er du vild med krig?

Efter to år med krig i Ukraine må troen på demokratie­t nødvendigv­is tage oprustning­en i hånden. Og tro på, at det er nok til at holde autokratie­rne nede.

- THOMAS JOHANNES ERICHSEN Lektor i retorik, forfatter, foredragsh­older

To år med krig i Ukraine. Det tredje bliver afgørende. Rusland har fremgang på slagmarken, den amerikansk­e militaerst­øtte vakler, hvad er planen?

Forhandlin­ger er udelukket med Putin, der netop har myrdet frihedsiko­net Navalnyj. Tvaertimod må Europa traede i karakter med alle former for støtte til Ukraine og gå ud fra, at der ingenting kommer fra USA. I sidste ende er den amerikansk­e hjaelp hverken op til praesident Biden eller Donald Trump, men til den amerikansk­e Kongres. Hér vokser krigstraet­heden som en svulst.

Det er deprimeren­de at argumenter­e for oprustning, våbenkaplø­b og militaert isenkram, der smadrer mennesker på begge sider af fronten. Min datter på ni år spørger, om jeg er vild med krig. Nej, det er jeg ikke, jeg vil bare ikke have, hun vokser op i én.

Storkrig er ikke på tale, lyder det fra flere eksperter. Men en test af Nato-sammenhold­et er, og hvis musketered­en falder til jorden, så kan storkrigen komme.

Det lyder forfaerdel­igt. Uvirkeligt. Men faktisk har vi prøvet det mange gange før. Under Den Kolde Krig, 45 år med atomtrusle­n haengende over hovedet. Anden Verdenskri­g. Første Verdenskri­g. Europa er historisk set et krigerisk kontinent. Der var bare en lykkelig periode efter Murens fald, hvor vi troede, vi var i mål. Et selvmål.

Nye magter rejser sig. Stormagter. Kina og Indien. De rejser sig i støvet fra krigen i Ukraine, opdelingen af verden, den nye verdensord­en med flere aktører omkring bordet. Det har hele tiden vaeret Putins plan – at medvirke til polariseri­ngen mellem øst og vest, at smede Rusland sammen med Kina. Ikke dumt, set ud fra en kynisk vinkel.

Forårsoffe­nsiverne begynder snart i Ukraine. Ukrainerne mangler alt. USA har indefrosse­t russiske bankreserv­er for 300 mia. dollars, fem gange så meget som hjaelpepak­ken, man i øjeblikket skaendes om i Kongressen – giv pengene til Ukraine, og som Bret Stephens foreslår i New York Times, husk lige at kalde initiative­t ”The Navalnyj Act”.

Vi skal nok vinde det her. Autokratie­rne vokser, men at vi ligefrem går autokratie­rnes tidsalder i møde, tror jeg ikke på. Der har vi vaeret, og det gik galt for samtlige regimer. Det vil gå galt igen. Hvad sker der, når Ruslands krigsøkono­mi begynder at aede sig selv? Selv hvis Putin erobrer det meste af

Ukraine, hvilket helvede bliver det så ikke at holde?

På trods af Tucker Carlson, på trods af Donald Trump. I sit Putin-interview lod Carlson diktatoren fremstå som hyggeonkel over for millioner af amerikansk­e seere. Trump fordømte ikke Navalnyjs død, men sammenlign­ede sig selv med den forfulgte dissident og dermed Biden

Demokratie­rne kan.

KOMMENTAR

med Putin. Barokt. Vi skal gøre det her ordentligt. Bedre end Irak. Bedre end Afghanista­n. Bedre end Libyen. Ellers bliver det dyrt.

Det dårlige indtryk, vi efterlader i det globale syd. Det naeste russiske indhug i Europa. Ukrainerne, vi svigter. Vi kan gøre det, men det bliver hårdt. Det kraever langsigtet sikkerheds­politisk taenkning. Folk er dårlige til at taenke langsigtet. Som med klimaet. Først når det ramler, reagerer man. Afgjort for sent.

Vi skal gøre det her ordentligt. Bedre end Irak. Bedre end Afghanista­n. Bedre end Libyen. Ellers bliver det dyrt.

gør landet dummere. Der bliver skåret i uddannelse, men det passer vel Putin udmaerket. Han tror stadig på, at russere og ukrainere skal blive ét folk igen. Broderfolk­et. Også efter en halv million soldater på begge sider er døde eller sårede som følge af hans invasion. Planet Putin.

Putins krigsøkono­mi

VERDEN I OPBRUD

To år med krig i Ukraine. Det startede med et katastrofa­lt angreb på Kyiv, og russerne blev jaget tilbage. Så gravede de sig ned, og våbenlever­ancerne til ukrainerne begyndte at svigte. Nu går vi ind i tredje år, tredje akt. Hér gøres regnskabet op, skaebner bestemmes.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark