Jyllands-Posten

Det er vores ansvar, at Ukraine bliver klar til EU

Det er bekymrende at se, hvordan opbakninge­n til Ukraine vakler. Politikere som DF’s Anders Vistisen argumenter­er blandt andre for, at »støtten til Ukraine har en udløbsdato«. Det er ikke alene en forkert analyse. Den er også farlig.

- NIELS FUGLSANG Medlem af Europa-Parlamente­t for Socialdemo­kratiet

Hver dag dør ukrainere i en krig, der også handler om vores frihed og fremtid, og uden håb om en fremtid i EU kommer de til at tabe. Derfor må vi laegge en konkret tidsplan for, hvornår Ukraine skal blive klar til at traede ind i klubben.

Ukrainerne­s frihedskam­p er vores frihedskam­p. Sådan lyder det ofte, når den forfaerdel­ige krig i Ukraine omtales.

Og det er ikke bare noget, der slynges ud, fordi det lyder godt. Udsagnet er sandt. Det er hele Europas sikkerhed, som ukrainerne kaemper for og har gjort i nu to år. Hvis ikke Ukraine vinder, er hele Europa truet. For Rusland stopper ikke.

Siden Vladimir Putins Rusland angreb Ukraine for to år siden, har ukrainerne givet mere modstand end snart sagt nogen som helst havde regnet med. Putin havde ikke regnet med det.

Det havde vores venner i Washington D. C. heller ikke. Amerikaner­ne tilbød at evakuere Ukraines praesident, Volodymyr Zelenskyj, og hans familie til et sikkert sted uden for Kyiv.

Han svarede, at han ikke havde brug for et lift. Han havde brug for våben.

Zelenskyj blev i Ukraine, og befolkning­en har kaempet modigt på slagmarken siden. Over 70.000 ukrainerne og over 300.000 russere har mistet livet indtil videre. Det må kraeve et så voldsomt mod at kaempe ved fronten mod en fjende, der i tal er så meget staerkere end en selv, og hvis ideologi repraesent­erer en sort, fascistisk og inhuman afgrund. Men det er, hvad ukrainerne gør.

De kan kun gøre det med støtte

fra vesten, både EU og USA, der sender penge og våben. Vi kan her vaere stolte af den danske regering, der er gået forrest.

Siden Ruslands invasion har Danmark givet 15 donationsp­akker på over 35 milliarder kroner i militaer støtte, og givet sikkerheds­tilsagn helt frem til 2034. Det er blandt andet ammunition, droner og kampvogne, som bliver sendt afsted fra Danmark.

og materiel bør vi ikke undervurde­re betydninge­n af den moralske opbakning, som vi kan give Ukraine. Ukrainerne har som alle os andre brug for at vide, at der er en fremtid for dem. Og de har brug for at vide, at de kaemper for noget. At deres lidelser ikke er meningsløs­e.

Kort efter krigens begyndelse talte Zelenskyj via et videolink til Europa-Parlamente­t, mens bomberne hamrede ned over Kyiv.

Jeg tror, talen gjorde indtryk på

Men ud over penge

alle kollegaer, og tolken, der oversatte ukrainsk til engelsk, var ved at bryde sammen undervejs.

Formanden for Europa-Parlamente­t, Roberta Metsola, kvitterede senere ved at erklaere, at Ukraines fremtid ligger i EU, og kommission­sformand Ursula von der Leyen støttede samme synspunkt. Siden er Ukraine blevet kandidatla­nd til EU, hvilket kan vaere første skridt til et medlemskab.

at jeg har vaeret skeptisk i forhold til, om det er en god idé at tale om et snart foreståend­e medlemskab af EU til Ukraine. Problemern­e er åbenlyse. Dels er landet gennemsyre­t af et højt korruption­sniveau.

Ifølge Transparan­cy Internatio­nal ligger Ukraine nummer 104 af 177, når det kommer til de mest korrupte lande i verden. Landet er kendt for oligarkern­es store indflydels­e på de politiske beslutning­er og har i det hele taget ikke lange og

Jeg skal indrømme,

rodfaested­e demokratis­ke traditione­r.

Økonomisk ligger landet også under gennemsnit­tet i EU. Det betyder dels, at gennemsnit­slønninger­ne er lave sammenlign­et med vesteuropa­eiske lønninger, hvilket kan medføre en risiko for løndumping og udnyttelse af billig arbejdskra­ft, hvis man lader Ukraine at komme ind i EU’s indre marked.

Laeg dertil spørgsmåle­t om, hvordan EU’s budget skal skrues sammen, hvis et kaempemaes­sigt land som Ukraine melder sig ind og begynder at haeve landbrugss­tøtte efter de nuvaerende regler.

hvis vi kigger på et fremtidigt medlemskab for Ukraine. Men der er så sandelig også problemer forbundet med at lade Ukraine stå udenfor. De geopolitis­ke og sikkerheds­maessige konsekvens­er vil på sigt vaere langt større ved at lade det stå udenfor end de økonomiske udfordring­er ved at lukke det ind.

Jeg talte for nylig med en højtståend­e diplomat i EU’s udenrigstj­eneste, der beskaeftig­er sig indgående med Ukraine. Hans vurdering var, at de ukrainske soldater kaemper med ét braendstof nu, og det braendstof hedder håb. Uden vores støtte, uden udsigt til en fremtid i Europa er der intet håb. Lukker vi døren, så slukker vi lyset for ukrainerne. Det har vi ganske enkelt ikke råd til.

Problemer er der nok af,

For der er ikke gode grunde til at tro, at Putin stopper i Ukraine. Historiker­en Timothy Snyders bog ”The Road to Unfreedom”, som er udgivet i 2018 før krigen, kortlaegge­r, hvordan Putin i sine taler i over et årti har vaeret meget klar i sine fascistisk­e og imperialis­tiske budskaber. Det er skraemmend­e laesning, og det er slående, hvordan Vesten har ignoreret (eller fornaegtet) de voldsomme budskaber, der blev sendt fra Moskva i en rum tid før krigen. Putin opfatter Vesten og det liberale demokrati som sin fjende, og han refererer til fascistisk­e taenkere, der ser Rusland som truet af og uundgåelig­t i krig med Vesten.

Det er bekymrende at se, hvordan opbakninge­n til Ukraine vakler. Det ser vi herhjemme på højrefløje­n, hvor politikere som Dansk Folkeparti­s Anders Vistisen argumenter­er for, at »støtten til Ukraine har en udløbsdato«, og at Ukraine ikke skal vaere medlem af EU. Som jeg ser det, er Vistisens udtalelser ikke blot udtryk for en fejlagtig analyse. Det er faktisk også farligt. For hvis ikke Ukraine har en fremtid i EU, hvor har det så en fremtid?

I Europa-Parlamente­t har Vistisen flere allierede, og i Europas hovedstaed­er kan vi desuden se, hvordan flere regeringsl­edere går Ruslands aerinde. Viktor Orbán har gennem laengere tid gjort, hvad han kan for at udvande og udskyde sanktioner mod Rusland, mens han flere gange har bragt sit veto i spil i forhold til EU’s økonomiske støtte til Ukraine.

Nu har Orbán fået en ven i Slovakiet, nemlig populisten Robert Fico, der vandt valget i oktober, og som gentagne gange har sagt, at Ukraines krig ikke er vores krig.

Ser vi over Atlanten, kan Donald Trump meget vel vinde valget til november, og hans meldinger i forhold til Ukraine og Rusland er dystre. Meget tyder på, at han vil traekke USA’s engagement ud af krigen.

grund til at stå fast. Ukraines optagelse i EU handler om Vesten og Europas fremtid. Om kernen i den sikkerheds­struktur, som skal gøre sig gaeldende for de naeste generation­er. Derfor skal vi ikke vakle i vores materielle støtte. Samtidig bør vi lave en konkret tidsplan for, at Ukraine kan blive medlem af EU. Det er landet ikke klar til i dag.

Men vi må lave en plan, der saetter både penge og mandskab af til, at Ukraine kan blive medlem inden for en givet tidsfrist. Det kraever økonomisk støtte for at haeve økonomien. Og det kraever investerin­ger i landets demokrati, eksperter og reformer, som vi skal støtte dem i.

Så meget desto mere

mellem autokrati og ufrihed på den ene side og demokrati og frihed på den anden. Vi skal kaempe for det, vi tror på. Vi skal hjaelpe og kaempe for dem, som vil os. Som vil vaere en del af vaerdifael­lesskabet. Det vil Ukraine. Faktisk vil det det så gerne, at ukrainerne ofrer deres liv på slagmarken for det.

Vi står i en civilisati­onskamp

 ?? ?? Ukrainerne­s frihedskam­p er vores frihedskam­p. Sådan lyder det ofte, når den forfaerdel­ige krig i Ukraine omtales. Og det er ikke bare noget, der slynges ud, fordi det lyder godt. Udsagnet er sandt, mener Niels Fuglsang. Foto: PR
Ukrainerne­s frihedskam­p er vores frihedskam­p. Sådan lyder det ofte, når den forfaerdel­ige krig i Ukraine omtales. Og det er ikke bare noget, der slynges ud, fordi det lyder godt. Udsagnet er sandt, mener Niels Fuglsang. Foto: PR

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark