Jyllands-Posten

Sluk for kattevideo­erne, og forhold dig til, at der er krig

- JAKOB BRANDENHOF­F LIND EU, forsvars- og udenrigsor­dfører, KU

For snart to år siden skrev jeg mit første debatindla­eg. Det blev skrevet i dagene efter Ruslands uprovokere­de og brutale invasion af Ukraine.

De seneste to år har jeg rejst Sydeuropa tyndt, aftjent vaerneplig­t ved Den Kongelige Livgarde, blevet valgt som ordfører for Konservati­v Ungdom, startet på historiest­udiet, og så har jeg fundet den kvinde, jeg vil blive gammel sammen med – kort sagt: Jeg har nydt livet. Men kigger vi mod øst, spiller våbnene stadig dødens symfoni.

og de muligheder, vi har i Vesten, er det til tider svaert at tage stilling til de kriser, vi ser i tv og på mobilen hver dag.

Det er nemt at zappe vaek, og de ting, som vaekker ubehag hos os, ofrer vi ikke megen skaermtid på.

Jeg forstår godt, at det er rarere at kigge på sjove kattevideo­er end at se billeder af ukrainske byer som Bakhmt, Mariupol eller Advijika

Med den luksus

blive forvandlet til ruiner, men selvom vi kan zappe vaek fra alle verdens problemer, må vi ikke glemme, at krigens monster stadig haerger i Ukraine, og det har det gjort i to år nu.

Krigen i Ukraine kan kun slutte på en måde, og det er med en total ukrainsk sejr og et definitivt russisk nederlag.

Et totalt russisk nederlag og en ukrainsk sejr ville ikke kun sikre Ukraines suveraenit­et og graenser, men ville også sikre hele den europaeisk­e sikkerhed.

Så når typer som Marie Krarup og Anders Vistisen siger, at Rusland er til at tale med, og at Vesten burde forhandle med dem, taler de kun Putins sag og ikke for Danmark eller den øvrige vestlige verdens interesser.

Den totale ukrainske sejr kan dog kun opnås med maksimalt vestlig støtte, så derfor skal der skrues markant op for våbenstøtt­en til Ukraine, og der skal strammes op for EU’s sanktioner mod Rusland. For Rusland har stadig råd til at føre krig, så sanktioner­ne virker tydeligvis ikke. Den russiske økonomi skal knaekkes, og de ukrainske soldater skal bevaebnes til taenderne. Det må vaere målet for den vestlige støtte til Ukraine.

er det på tide at kigge op fra kattevideo­erne og fra vores ubekymrede liv, tage stilling og ansvar. Forsvaret af Ukraine er også forsvaret af den vestlige verden og af Danmark, så vi har ikke råd til, at Ukraine taber krigen. Det ville få helt uoverskuel­ige konsekvens­er for os alle sammen.

Efter to års krig

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark