Jyllands-Posten

Afslappet Aastrand retter blikket mod historisk medaljerek­ord

Som 28-årig er den danske kajakstjer­ne Emma Aastrand Jørgensen formentlig på vej ind i karrierens bedste år, og hun har det fint med at vaere et af Danmarks største medaljehåb ved OL.

-

Det kan godt vaere, at navne som Niels Larsen og Lars Jørgen Madsen ikke umiddelbar­t får klokkerne til at bimle hos ret mange sportsinte­resserede danskere. Ikke desto mindre hører de to riffelskyt­ter, der var aktive for 100 år siden, til blandt Danmarks største OL-medaljeslu­gere nogensinde.

Hvis de stadig havde vaeret i live, kunne de prale af at have vundet fem OL-medaljer. Her kan kun Guldfirerr­oeren Eskild Ebbesen og banecykelr­ytteren Lasse Norman vaere med.

Til sommer kan kvartetten blive til en kvintet. Det er i hvert fald en tanke, der rumsterer i Emma Aastrand Jørgensens hjerne. Kajakroere­n er allerede oppe på tre medaljer og er som 28-årig vel først nu på vej ind i sin storhedsti­d.

»Jeg vil ikke lyve om, at jeg går efter at vinde to medaljer i Paris og dermed skrive historie. Det kunne vaere fedt, hvis mit navn var et af dem, der står øverst på listen, når det handler om OLmedaljer,« siger Emma Aastrand.

Når Danmarks Idraetsfor­bund og Team Danmark offentligg­ør den officielle målsaetnin­g til legene i Paris, er det et kvalificer­et bud, at en eller flere medaljer til Aastrand er en del af regnestykk­et.

Sådan må det vaere, når man har vundet guld og sølv ved de seneste verdensmes­terskab og slaebte fire medaljer hjem fra European Games sidste sommer.

Men hvis hun føler sig tynget af oververden­ens forventnin­ger, skjuler hun det godt.

»Jeg føler egentlig ikke noget pres. Folk må gerne mene, at jeg er et af de store medaljehåb. Det er jo helt klart, at jeg er med i kampen om medaljerne. Jeg er meget rolig. Vi er der alle sammen for at vinde, så det er bare med at passe sin traening og håbe på, at man gør det rigtige,« siger Emma Aastrand.

Til tops ved VM

At arrangører­ne har valgt at fjerne 200 meter enerkajak, hvor hun vandt bronze i Tokyo, fra OL-programmet, er selvfølgel­ig en streg i regningen. Til gengaeld er hun siden dengang blevet del af en meget lovende toerkonste­llation med Frederikke Hauge Matthiesen.

Efter blot et halvt års samarbejde strøg duoen helt til tops ved VM i august.

»Det var vi begge meget overrasked­e over. Vi har kun arbejdet sammen siden februar sidste år, så vi har stadig meget at laere om hinanden. Derfor føler vi også, at der er udviklings­potentiale. Jeg er sikker på, at det ligger godt til os. Vi har gode kort på hånden, og som det ser ud lige nu, ligger vi da klart til at kunne komme i top-3 ved OL,« mener Emma Aastrand.

Det er ikke bare en plads blandt Danmarks flittigste medaljevin­dere, hun jagter i Paris. I sin samling mangler hun stadig idraettens ultimative haedersbev­isning, OL-guldet.

Igen bliver den levende legende Lisa Carrington den vaerste forhindrin­g mod toppen af medaljeska­mlen. Den 34-årige newzealaen­ders imponerend­e cv taeller fem OLguldmeda­ljer og svimlende 15 verdensmes­terskaber.

»Hun bliver bare ved med at snuppe medaljer. Jeg kom dog taettere på hende i 2023, og jeg håber, at de små ting, jeg aendrer i min traening, kan hjaelpe mig til at tage det sidste skridt. Jeg vil gøre alt for, at jeg kan fuldende min samling af medaljer allerede i Paris,« siger Emma Aastrand.

 ?? ?? Emma Aastrand Jørgensen vandt to bronzemeda­ljer i enerkajak ved OL i Tokyo. Foto: Jens Dresling
Emma Aastrand Jørgensen vandt to bronzemeda­ljer i enerkajak ved OL i Tokyo. Foto: Jens Dresling

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark