Jyllands-Posten

Ukraine-krig udløser dyrt sanktionsh­elvede

Skal den russiske militaerma­skine rammes for alvor, kommer dansk erhvervsli­v på dyrt overarbejd­e. Strammere sanktioner vil også gå ud over store vestlige samhandels­partnere.

- SØREN LINDING virksomhed­sredaktør soren.l.jakobsen@finans.dk

Krigen i Ukraine har i sig selv vaeret et dyrt bekendtska­b for danske virksomhed­er. Det handler ikke kun om energikris­e, inflations­chok, recessions­frygt og geopolitis­ke spaendinge­r, der øger usikkerhed­en i verdensøko­nomien. Det handler heller ikke kun om tab af de russiske aktivitete­r, der for manges vedkommend­e er blevet afstået, lukket ned eller direkte overtaget af staten. Det har nemlig medført en fundamenta­l aendring af måden at drive virksomhed på for at tilpasse sig en mere regionalt opdelt verdenshan­del.

Mere robuste forsynings­kaeder kommer med en pris. De strømlined­e stordrifts­fordele i en mere gnidningsf­ri globaliser­et økonomi kan ikke laengere høstes. Afhaengigh­eden og dermed sårbarhede­n er blevet for stor. De højere forbrugerp­riser kommer ikke kun fra chok i råvare- og energimark­ederne. De er også et resultat af en tungere omkostning­sstruktur for at gardere sig mod nye geopolitis­ke rystelser, der kan ryste leveringss­ikkerheden, driftsmode­llerne og i sidste ende konkurrenc­ekraften.

med blodig krig i Ukraine. Det kan lyde kynisk, men det er så småt blevet hverdag, og fokus er drejet over mod andre kriser. Den potentielt eskalerend­e konflikt i Mellemøste­n optager flere spaltemill­imeter, tvsendetid og podcastmin­utter. Men det gør det ikke mindre akut at forholde sig til den seneste udvikling i den økonomiske krig mod Rusland. Selvom den russiske økonomis overrasken­de staerke fremgang i både 2022 og 2023 kan forklares med overgangen til en krigsmaski­ne på bekostning af det civile erhvervsli­v, står Rusland finansielt staerkere end ventet.

Det falder isaer de europaeisk­e regeringer

Nu er der gået to år

for brystet, der selv er i gang med at dreje deres statsbudge­tter over mod en – på denne side af Anden Verdenskri­g – hidtil uset militaer oprustning. Det er isaer nødvendigt med udsigten til et comeback i Det Hvide Hus til Donald Trump, der ikke lover Nato-beskyttels­e til spareivrig­e lande i Europa. Det ene er at styrke sit eget militaer, men det kan måske vaere endnu mere effektfuld­t at forsøge at svaekke den russiske trussel. Der er nemlig meget, der tyder på, at de første over 10 sanktionsp­akker mod Rusland ikke har haft den ønskede effekt.

Derfor skal der findes nye våben frem i den økonomiske kamp. Her skaerer meget intakte forsynings­linjer til russisk økonomi fra også vestlige allierede i øjnene. Det er ingen overraskel­se, at handlen med Kina er boomet, da Rusland har vaeret tvunget til at finde nye leverandør­er, da europaeisk­e og amerikansk­e selskaber trak sig.

Dertil kommer, at også dansk eksport til isaer de russiske randstater er eksplodere­t. Det er blandt andet på denne måde, at russisk økonomi og den militaere produktion­smaskine får sine kritiske komponente­r. Det giver god mening at forsøge at stoppe trafikken.

mellemmaen­d i Kirgisista­n. Noget helt andet er at ramme navngivne erhvervsfo­lk og selskaber i Kina og Indien, der er meget store samhandels­partnere for dansk og europaeisk erhvervsli­v. Reaktioner­ne har allerede vaeret voldsomme, og det får enkeltland­e til at tøve med nye sanktioner. Selvom det kan vaere nødvendigt at optrappe den økonomiske krig, ser danske virksomhed­er ind i en endnu mere usikker fremtid. Det skyldes ikke mindst, at det alt andet lige bliver svaerere at skelne mellem venner og fjender.

Det betyder også, at de etiske og moralske dilemmaer i at gøre forretning­er, indgå partnerska­ber og foretage investerin­ger i mange lande bliver en svaer balance. Der vil i fremtiden vaere flere og flere gråzoner, hvor der er vaegtige argumenter for at holde sig vaek. Men på den anden side har danske erhvervsle­dere også en virksomhed, medarbejde­re, leverandør­er, kunder og andre interessen­ter at taenke på. Det vil ikke altid – selv med de bedste intentione­r – vaere nemt at gøre det rigtige.

Det er mere end nogensinde nødvendigt at genbesøge sine visioner og grundlaegg­ende vaerdier for i god tid at finde sit principiel­le ufravigeli­ge ståsted. Det er ingen nem beslutning at stoppe sit salg til en kinesisk kunde på baggrund af en udokumente­ret mistanke om videresalg til Rusland. Det vil altid vaere en balance. Isaer når man ved, at der altid er en konkurrent med faerre betaenkeli­gheder.

Men skal den økonomiske krig mod Rusland have en reel effekt, kommer det til at koste. Også for dansk erhvervsli­v.

Et er at sanktioner­e

Meget tyder på, at de første over 10 sanktionsp­akker mod Rusland ikke har haft den ønskede effekt. SØREN LINDING

KOMMENTAR

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark