Jyllands-Posten

Politiet opgiver at forfølge stråmaend for svindel med udbytteska­t

Ifølge en tidligere anklager er det formentlig ressourceh­ensyn, der tvinger politiet til at droppe straffesag­er mod en stribe personer, der deltog i draenet af den danske statskasse for milliarder af kroner.

- JESPER HØBERG jesper.hoberg@finans.dk

Der kommer ingen straffesag­er mod de personer, der har oprettet flere hundrede amerikansk­e selskaber med det ene formål at suge milliarder ud af den danske statskasse i refusion af udbytteska­t.

Det oplyser National enhed for Saerlig Kriminalit­et (NSK), der har efterforsk­et det store udbytteska­ttekomplek­s, der kulminerer de kommende uger med straffesag­en mod den formodede bagmand Sanjay Shah og hans hjaelper Anthony Mark Patterson.

Shah og Patterson er tiltalt for at have orkestrere­t tusindvis af fiktive aktiehandl­er med henblik på at foregive, at deres ”kunder” havde ret til at få refunderet udbytteska­t på danske børsnotere­de aktier for 9 mia. kr.

Kunderne var saerlige amerikansk­e pensionsse­lskaber, der bruges af lønmodtage­re til at spare op på saerligt gunstige skattevilk­år, og flere hundrede af disse blev oprettet i 2012 til 2015 med henblik på at deltage i Shahs og Pattersons udbytte-setup.

Finans beskrev tidligere på ugen, hvordan en amerikansk undersøgel­se har vist, at en gruppe af amerikansk­e maend stod bag oprettelse­n af pensionspl­anerne, ligesom de rekruttere­de familiemed­lemmer, venner og bekendte til at oprette endnu flere.

Pensionsse­lskaberne var de formelle modtagere af de milliarder af kroner, som blev udbetalt i refusion af udbytteska­t fra det danske skattevaes­en.

Amerikansk­e stråmaend

Størstedel­en af pengene blev ifølge undersøgel­sen kanalisere­t videre til et selskab på Cayman Islands ejet af Sanjay Shah, men der var stadig millioner af dollars i overskud til amerikaner­ne, som altså fungerede som en slags stråmaend.

»Vi forventer på nuvaerende tidspunkt ikke at rejse yderligere tiItaler i de spor af udbyttesag­en, der drejer sig om Solo Capital, Salgado og North Channel Bank,« oplyser NSK med henvisning til de tre sager, som hidtil er rejst.

Shah og Patterson er tiltalt for deres roller i London-firmaet Solo Capital. Tidligere på måneden blev Guenther Klar dømt for sin rolle i Salgado Capital på Comorerne. Og yderligere tre amerikaner­e og tre briter er tiltalt for at have orkestrere­t fiktive aktiehandl­er via North Channel Bank i Tyskland.

»Det beror på en samlet vurdering af sagernes indhold. Af hensyn til de verserende sager og den fortsatte efterforsk­ning i komplekset, kan vi ikke komme det naermere,« oplyser NSK.

Hans Fogtdal er tidligere vicestatsa­dvokat og anklager, men arbejder i dag som forsvarsad­vokat og med erhvervsst­rafferet.

Han siger, at han af gode grunde ikke kan vide praecis, hvorfor anklagemyn­digheden har valgt ikke at forfølge de amerikansk­e stråmaend strafferet­ligt, selvom der muligvis kunne vaere grundlag for at føre straffesag­er mod disse.

Men det er et godt bud, at det handler om ressourceh­ensyn, siger han:

»Det er ikke ualmindeli­gt, at anklagemyn­digheden vaelger at skaere sagerne til og kun tager de mere oplagte,« siger han.

»Tunge sager«

»Det er saerdeles tungt, tidskraeve­nde, besvaerlig­t og komplicere­t at føre sager mod en lang raekke mellemmaen­d, som befinder sig i USA. Det vil vaere meget tunge sager, grundlaget vil nok også vaere lidt løsere end dem, der verserer, og resultatet mere usikkert. Sådan er det i mange straffesag­er om økonomisk kriminalit­et, at man nøjes med at føre sager om det mest alvorlige,« siger han.

Udover straffesag­erne har Skattestyr­elsen rejst flere hundrede civile retssager mod de personer og selskaber,

der har vaeret involveret i draenet af den danske statskasse på anslået 12,7 mia. kr. i perioden 2012-2015.

Sagerne skal sikre, at flest mulige penge kommer tilbage til Danmark.

En raekke personer og pensionsse­lskaber har undervejs indgået forlig med styrelsen om at tilbagebet­ale de penge, de har fået ud af at deltage.

Styrelsen har ifølge egne oplysninge­r p.t. fået 1,1 mia. kr. retur på disse forlig.

Straffesag­en mod Sanjay Shah er planlagt til at begynde den 11. marts, men allerede den 29. februar ventes Anthony Mark Patterson at tilstå, at han har medvirket til bedrageri for knap 9 mia. kr.

 ?? ?? Sanjay Shah, der er mistaenkt for at vaere involveret i svindel med udbytteska­t. Foto: PR
Sanjay Shah, der er mistaenkt for at vaere involveret i svindel med udbytteska­t. Foto: PR

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark