Jyllands-Posten

Nordic Waste-kurator er overrasket over rekonstruk­tion i søstersels­kab

Nordic Waste-søster er i fokus for ansvarsund­ersøgelser­ne efter jordskredd­et i Ølst. Nu lukker det.

- JESPER HØBERG jesper.hoberg@finans.dk

Advokat Anders Hoffmann Kønigsfeld­t, der er en del af kuratellet i Nordic Waste, er med egne ord overrasket over, at søstersels­kabet DSH Recycling nu går i rekonstruk­tion.

DSH Recycling har ejet bl.a. den grund og de bygninger, som Nordic Waste har drevet virksomhed på og i, og selskabet oplyser i en pressemedd­elelse fredag, at nu da indtaegter­ne er ophørt på grund af Nordic Wastes konkurs, så går DSH Recycling i rekonstruk­tion.

Det betyder, at selskabet ikke kan betale sine regninger, og at det går i dialog med sine kreditorer for at finde en løsning med henblik på at undgå en egentlig konkurs.

»Det er ikke noget, vi er orienteret om, og det kommer som en overraskel­se,« siger

Anders Hoffmann Kønigsfeld­t, der ikke har yderligere kommentare­r på nuvaerende tidspunkt.

Nordic Waste gik konkurs i januar 2024, da det ikke kunne betale de omkostning­er, der er forbundet med at inddaemme jordskredd­et i Ølst ved Randers. Konkursen udløste vrede hos bl.a. politikere, fordi selskabet er ejet af en af landets rigeste personer, Torben Østergaard-Nielsen, der ikke ville påtage sig at betale den hastigt voksende regning for at undgå en truende miljøskade.

I stedet lander udgifterne hos skatteborg­erne, og som reaktion har regeringen bedt Kammeradvo­katen om at undersøge, om man kan gøre økonomiske krav gaeldende over for andre selskaber eller personer i og omkring Nordic Waste.

Det arbejde foregår nu i regie af konkursboe­t, og her har DSH Recycling vaeret saerligt interessan­t, fordi selskabet har vaeret naert forbundet til Nordic Waste.

De to selskaber er ejet af samme moderselsk­ab, har samme adresse og samme ledelse, og DSH Recycling har tjent penge på at udleje bygninger og grund til Nordic Waste.

I DSH Recyclings seneste regnskabså­r, der løb frem til udgangen af april 2023, tjente selskabet 52 mio. kr. før skat og havde 23 mio. kr. i sin kassebehol­dning.

De vaesentlig­ste forpligtel­ser var leasingudg­ifter og selskabssk­at, og virksomhed­en har gennem flere år udbetalt betydelige millionudb­ytter.

Det er uklart, hvad der siden april 2023 har draenet selskabet for så mange penge, at det nu er insolvent.

Selskabets bestyrelse­sformand, Søren Hansen, vil ikke stille op til interview og har ifølge dets presserådg­iver ingen yderligere kommentare­r udover hvad han har udtalt i fredagens pressemedd­elelse.

Siden jordskredd­et kom ud af kontrol i december 2023 har den nu tidligere direktør i Nordic Waste, Lene Lange, den tidligere bestyrelse­sformand Søren Hansen, stifter David York og majoritets­ejer Torben Østergaard-Nielsen konsekvent afvist at stille op til interview om sagen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark