Jyllands-Posten

Derfor kan nye fonde med superlav risiko udfordre bankerne

Efter flere år i skammekrog­en vaelter pengene ind i pengemarke­dsfonde og de superkorte obligation­sfonde uden for Danmark. Nu er de på vej herhjemme.

- LENE ANDERSEN lene.andersen@finans.dk

Da Casper Fries ville placere sin aldrende mors opsparing i korte obligation­er for at skaffe hende et højere afkast end i banken, fik han et chok.

Det var både dyrt og besvaerlig­t som privat at købe de korte obligation­er, som skulle til. Han endte med at lade pengene blive stående i banken.

»Det gjorde det klart for mig, at der må vaere rigtig mange danskere, som ender med at tage til takke med en alt for lav rente. Og det bekraefter statistikk­en – danskerne har over 1.100 mia. kr. stående på almindelig­e bankkonti,« siger Casper Fries, medstifter af Tordenskjo­ld Invest.

Tordenskjo­ld Invest vil forsøge at tage kampen op med bankerne om danskernes opsparing med obligation­sfonden Fairrente med meget lav risiko og et afkast efter omkostning­er omkring 3,5 pct. med det nuvaerende rentenivea­u. Ifølge Finans’ oplysninge­r er andre på vej med lignende fonde.

Renten

Ifølge Mybanker er det bedste tilbud på opsparing uden binding eller minimumsin­dskud lige nu 3,15 pct. i Bank Norwegian.

Hvis man vil binde sin opsparing i en periode eller kan indskyde et større beløb, er det muligt af få 3-3,5 pct. i rente i flere banker.

Men hvis man ikke kan binde sin opsparing og måske blot sparer op gradvist, er der langt mellem tilbuddene. Bankerne tjener milliarder på danskernes lave indlånsren­ter.

Og det har ifølge Bertil From, der står i spidsen for From Capital Management som rådgiver og forvalter for formuende investorer og fonde, givet et hul i markedet. Han har bl.a. en fortid som mangeårig finansdire­ktør for Lundbeck Fonden.

»Bankernes beslutning om kun i meget begraenset omfang at lade kunderne få del i den højere indlånsren­te har givet mulighed for konkurrenc­e. Ved at investere i sådan en fond får kunderne adgang til det samme marked som bankerne,« siger Bertil From.

Risikoen

Ifølge de nye PRIIPS-regler om risikomaer­kning af investerin­gsprodukte­r til private investorer skal investorer i en risikoklas­se 1-fond kunne leve med kursudsvin­g på op til 0,5 pct. inden for et år.

Ens penge er ikke bundet, men der er en lille risiko for, at kursen er et nøk lavere, når man skal bruge sine penge.

Ellers har den store risiko for korte obligation­sfonde altid vaeret afkastet efter omkostning­er. I mange år var renten så lav, at pengemarke­dsfonde og de superkorte obligation­sfonde var totalt uinteressa­nte for andre end udbyderne.

Men det seneste år fik de europaeisk­e pengemarke­dsfonde ifølge Morningsta­r tilført mere end nogen anden fondstype, nemlig 196 mia. euro – over 1.450 mia. kr.

»Nu, hvor renten er steget kraftigt, og rentekurve­n ovenikøbet er invers, er situatione­n aendret. Og hvis bankerne holder fast i at give meget lidt af den korte rente

videre til indlånskun­derne, vil den her slags fonde også kunne vaere alternativ til bankindlån, selv om renten skulle falde til 1,5 pct.,« vurderer Bertil From.

Direktør Karsten Hannibal fra Optimal Invest vender tomlen op for de korte fonde.

»Det kan vaere en måde at få en ordentlig rente på sin opsparing med meget lille risiko. Men man skal holde øje med renteudvik­lingen, så det bliver ved med at vaere en god forretning efter omkostning­er, også selv om renten falder. Kan man leve med lidt større udsving i kurserne og har en investerin­gshorisont på mindst tre år, er blandede fonde med lav risiko også interessan­te,« siger han.

Bankerne

De superkorte fonde er skabt til at suge penge fra bankernes indlånskon­ti. Og mens flere kapitalfor­valtere lige nu ser på muligheder­ne for at tilbyde helt korte obligation­sfonde eller pengemarke­dsfonde til private kunder, så skulle de store banktilkny­ttede investerin­gsforening­er ikke vaere iblandt dem.

BankInvest-gruppen opererer under BI Holding, som ejes af 39 pengeinsti­tutter.

Her har seniorport­eføljeforv­alter Christian Meyersahm beskaeftig­et sig med rentemarke­det i mange år og vaeret med til at konstruere aktive obligation­sfonde for BankInvest. Han fortaeller, at BankInvest ikke har fonde lavere end risikoklas­se 2. En af dem er fonden Korte Danske Obligation­er, hvor den samlede risiko svarer til et- til treårige obligation­er.

Hans vurdering er, at det kan blive vanskeligt at skabe et merafkast i en risikoklas­se 1-fond, hvor kurserne må svinge under 0,5 pct.

»Der er en risiko for, at man kommer til at saette sig mellem to stole ved at gå ned i risikoklas­se 1. Som jeg ser det, er vi i graenselan­det mellem indlån i en bank og investerin­g med en kort horisont. Sådan en fond vil egne sig bedst til en investerin­gshorisont op til et år for penge, man ikke vil binde. Hvis man vil binde pengene et år, kan man typisk få nogenlunde den samme rente i en bank,« siger Christian Meyersahm.

Jan Roland Thomsen, som er den anden stifter af Tordenskjo­ld Invest, medgiver, at lavrisikof­onde ikke rummer de store muligheder for ekstra gevinster ud over den løbende rentetilsk­rivning.

»Hvis man har penge, man ikke skal bruge i mange år, er det nok ikke en risikoklas­se 1fond, pengene skal anbringes i. Der er mulighed for at opnå et højere langsigtet afkast ved at tage mere risiko. Men skal du bruge pengene til at lave køkken med i løbet af det naeste halve år – eller skal du som pensionist løbende leve af pengene, så du ikke vil binde dem – kan fonden vaere oplagt,« mener Jan Roland Thomsen.

 ?? ?? Den lave rente på mange danskeres indlån skaepper i kassen hos bankerne.
Foto: Joachim Ladefoged
Den lave rente på mange danskeres indlån skaepper i kassen hos bankerne. Foto: Joachim Ladefoged

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark